woensdag 12 november 2008

GeenStijl-trol


Het shocklog GeenStijl kent een paar zelfverklaarde vijanden. Een van hen is Thomas von der Dunk, egoseksueel, commentator, filosoof en cultuurhistoricus, die bij GS regelmatig billenkoek krijgt. Heeft ooit GS-reaguurders als Gilles de la Tourette-patiënten weggezet, en kan sindsdien meer stuk bij de achterban. Von der Dunk schrijft voor de Volkskrant, oftewel de azijnbode, en daar zijn ze ook al geen fan

Een andere zelfbenoemde vijand is AIRVD, die we kennen als een van Micha Kat's vaste reaguurders. AIRVD staat voor Algemene Inlichting en Rijks Verzwijgings Dienst en zo heet ook zijn blogje, dat vol merkwaardige stukjes staat. 

Voorbeeldje: Onlangs raakte Fleischbaum alias Dominique Weesie, oprichter en hoofdredacteur van GeenStijl, zogenaamd  betrokken bij een eenzijdig ongeluk met z’n Austin Martin DB7. Fleischbaum, zo meldt AIRVD, had de DB7 met een gangetje van 80 km/u tegen een lantaarnpaal geparkeerd nabij Haarlem op de N232 (komend van de A9). Maar wat denk je? "GeenStijl gelooft in een complot en houdt rekening met sabotage."

Humor, denkt Barracuda, zeker in het licht van de zaak Haider. En al helemaal als je de foto's ziet: de zogenaamd verongelukte wagen staat gewoon op een terrein van een autokerkhof.

Maar AIRVD vat het doodserieus op: "Weinig mensen zijn in staat tot zulke zieke acties (...), alleen getrainde agenten van een Geheime Dienst zouden dat mogelijk hebben kunnen doen (...). Hun modus operandi is immers (...): doel heiligt de middelen. Alles is toegestaan." Waarna AIRVD ons toevertrouwt dat GS zelf deel uit maakt van een netwerk van (NATO) Geheime Diensten.

Het is even zoeken, maar al gauw komt de aap uit de mouw: Defensie sponsort GeenStijl! Dat wil zeggen: GeenStijlTV wordt gesponsord door de Koninklijke Marine. Dat vinden ze bij GS zelf enorme humor: "Het moge bekend zijn dat wij dikke vrienden zijn met Defensie. Is handig om onze vijanden de mond te snoeren. Bovendien kunnen wij een onbeperkte greep doen uit het materieel. Oranje tank nodig? Geen probleem. Een paar F16’s voor een bedrijfsuitje? Regelen we."

Maar de lol ontgaat AIRVD in zijn geheel. Die ziet in alles een groot complot. Het liefst zonder enige logica, want er er zit toch nog altijd een erg groot verschil tussen sponsoren en deel uitmaken van Geheime Diensten. In meervoud ook nog. 

Bij Klokkenluideronline beginnen de verzamelde complotdenkers zo langzamerhand ook doodmoe van de immer rijk fantaserende AIRVD te worden. "Onderbouwen is niet AIRVD zijn sterkste kant. AIRVD=stoorzender van AIVD?" Nee zegt AIRVD in een zeldzaam humorisch moment: "Van de Mossad, maar niet doorvertellen."

Reaguurder Wim Heitinga - zelf overigens een net zo erge complotdenker - heeft AIRVD bij Klokkenluider online definitief afgeserveerd: "AIRVD is een GeenStijl-trol die hier op deze website het werk van Micha Kat aan het ridiculiseren is. Dit naar aanleiding van een paar kritische artikelen die Micha Kat in het verleden over GeenStijl geschreven heeft. Om boven alle verdenkingen te blijven schrijft hij/zij weleens een paar quasi kritische stukjes over GeenStijl op zijn weblog, maar laat u zich niet voor de gek houden. Geniet vooral van zijn/haar absurdistische posten, hier en elders, maar neem hem/haar vooral niet serieus. Uiteindelijk komt hij/zij hier alleen maar trollen om de credibility van Micha Kat te ondermijnen."

Complotdenken in de overtreffende trap, het bestaat echt.

15 opmerkingen:

 1. Waarom zou je moeite doen om Kat's autoriteit te ondermijnen? Dat is bewijzen dat de zee vol water zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. AIRVD begint ook mijn favoriete complotdenker te worden. Vooral sinds hij Ehsan Jami als agent van de Iraanse geheime dienst heeft ontmaskerd, waarvoor Afshin Ellian ook werkt, als ik het goed begrepen heb.

  Wat ik ook een mooi staaltje redeneren vond was AIRVD's theorie dat GeenStijls Dumpert in het weekend volgeplempt wordt met 'fapmateriaal', omdat er bij de te indoctrineren Hollandsche jeugd in het weekeinde te veel alcohol door de aderen stroomt. Propaganda werkt dan niet, omdat men in die staat niet bij machte is subliminale boodschappen te ontvangen. Of zoiets. Men kan alleen maar zoet gehouden worden met instinctief gedrag. Het woord fappen, dat GeenStijls is voor masturberen, zou zijn ethymologische oorsprong vinden in de afkorting FAP, dat staat voor Fixed Action Patterns, een biologische term die gedrag aanduid dat instinctief is, en niet te veranderen is door te leren.

  Het fappen als een soort brood en spelen om het volk in het weekend zoet te houden. Ik vind dat wonderschoon gevonden. En dat terwijl ik altijd dacht dat fappen gewoon een onomatopee is.

  Voor een beetje complotdenken moet je een enorm flexibele geest hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou nee, hoor, deze mijnheer is gewoon gek.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien is het handig om het artikel eerst eens volledig te lezen. Ik zeg namelijk dat het ongeluk van Fleischbaum geen complot is maar aan hem zelf te wijten is, geenstijl geloofd juist in een complot.

  Ik citeer mezelf:
  "Hoogstwaarschijnlijk is het ongeluk aan hemzelf te wijten. Hij heeft mogelijk zitten slapen of zitten spelen met z’n telefoon, laptop of TomTom. Of zitten fappen achter het stuur? Alles is mogelijk bij die gasten. Maar een mankement aan de auto acht ik onwaarschijnlijk.
  Maar wat denk je? Geenstijl gelooft in een complot en houdt rekening met sabotage."

  Dus waar jij die onzin allemaal vandaan haalt is mij echt een raadsel. Deze topic slaat dus werkelijk helemaal nergens op. Je hebt het artikel niet eens volledig gelezen.
  Verder in het artikel schrijf ik juist dat de Geheime Diensten dit niet gedaan kunnen hebben en vraag mezelf af: Wie dan wel? Boze reageerders?

  Ik merk -ook aan de andere reacties- dat mijn stukjes verschillend (vekreerd) geinterpreteerd worden. Dat zal wellicht ook aan mijn schrijfwijze liggen, ben nog aan het oefenen.
  Maar jij draait het verhaal compleet om.
  Dit is echt onzin.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. "Ik merk -ook aan de andere reacties- dat mijn stukjes verschillend (vekreerd) geinterpreteerd worden. Dat zal wellicht ook aan mijn schrijfwijze liggen, ben nog aan het oefenen."

  Je kan gewoon niet schrijven, warhoofd, laat staan dat je je eigen redenatie kan volgen. Citaat:

  "Ze maken zelf deel uit van een netwerk van (NATO) Geheime Diensten. Dus wie zou dat dan hebben kunnen doen. Boze reageerders? Weinig mensen zijn in staat tot zulke zieke acties, alleen getrainde agenten van een Geheime Dienst zouden dat mogelijk hebben kunnen doen. Hun modus operandi is immers: doel heiligt de middelen. Alles is toegestaan."

  Dus alleen Geheime Diensten zijn zoiets in staat. Toch, AIRVD?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fred, als je geen drol van de materie begrijpt en ook nog eens een IQ van onder de 100 hebt kun je beter niet reageren.
  @Barracuda
  Overigens ben ik geen Geenstijl hater maar constateer gewoon dat het een propagandakanaal van defensie is en andere diensten. Haten is heel wat anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. AIRVD, laat je nakijken. En snel ook. Iemand die beweert dat Geen Stijl deeluitmaakt van Geheime Diensten en dat louter baseert op het feit dat ze gesponsord worden door de marine is gewoon niet goed bij zijn hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Volgens mij is ARVD gewoon Tamso in een nieuwe verschijning. Het woord 'drol' duikt ook weer op. Dat, of het is een puber die veel te veel lijm heeft gesnoven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geenstijl is op dit moment ook wel de overtreffende trap is smerige propaganda. Het is een soort undercover marketing platform voor alles wat ultra-rechts, racistisch en anderzins minderwaardig is.

  Dat die gasten zich daar zo voor laten uitwonen. Die paar centjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. airvd, laat je niet uitlokken, je hebt het hier over Billy. Niet de moeite waard. Waarheid of redelijkheid is niet iets waar dat heerschap zich zorgen om maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. "Hoogstwaarschijnlijk is het ongeluk aan hemzelf te wijten."

  Hoogstwaarschijnlijk, maar vervolgens bevat je betoog een inherente tegenspraak, waaruit ik het tegendeel heb afgeleid. En ik ben niet de enige.

  Tekst aangepast.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Barracuda
  Onzin, ik zeg juist dat er geen sprake is van sabotage maar dat het ongeluk aan hem zelf te wijten is. Ik weet dat niet 100% zeker dus schrijf ik 'hoogstwaarschijnlijk'. Aan het eind van het stukje citeer ik nog een reaguurder van Geenstijl die aangeeft dat Fleischbaum zelf de schuldige is.
  Blijkbaar heb je dus doelbewust de boel omgedraaid. En dat is des te kwalijker.
  Wat een onzin artikelen schrijf je. Compleet bezijden de werkelijkheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. "Compleet bezijden de werkelijkheid."

  Net als die onzin van jou, AIRVD. Je zuigt ze letterlijk uit een dikke duim.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben de enige echte Wim Heesterbeek.
  Alle anderen zijn slappe aftreksels.
  Mvg,
  Wim Heesterbeek.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Je bestempelt de promotie voor Defensie als "propaganda", dat is natuurlijk veel te kort door de bocht. Het is een interactieve en trefzekere manier van adverteren. Er is pas sprake van propaganda als er ook daadwerkelijk op het Nationalistisch denken wordt ingezet, wat hier niet het geval is. Dit is gewoon rekrutering, en dat gebeurt in elk land.

  BeantwoordenVerwijderen