maandag 3 november 2008

Gezondheidsfascisme


Ze zijn de paria van 2008. De rokers. Staan in de kou voor paal op perrons. Worden bijeengedreven voor de deur van een kantoorgebouw. En de Dolende Rokers worden alsmaar bozer. Vinden het onacceptabel dat zij afhankelijk zijn van de dictatuur van de meerderheid. "Zeiken over roken brengt de gezondheid ernstige schade toe," lees je links en rechts. Of: Stop de anti rook terreur door het gezondheidsfascisme!  En berg je maar als de rokerd boos wordt. Dan gebeuren er heel erge dingen

Roker Marcel Franssen uit het Belgische Lanaken heeft nu zelfs een actie op touw gezet om het rookbeleid in België en in de rest van Europa aan te klagen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De Belg vindt dat zijn vrijheid als roker wordt beperkt. "Het zou me niet verbazen als in de toekomst zelfs de straat rookvrij moet zijn of als je in je eigen woonkamer geen sigaretje meer mag opsteken."

Rokers refereren namelijk graag aan de bemoeizuchtige overheid of het feit dat paffen in andermans gezicht gelijk staat aan de vrijheid van meningsuiting. Dat lossen wij zelf wel op, bast de rokerd dan, die ook altijd weer begint over het feit dat de overheid grof geld zou verdienen aan de tabaksheffing. Nou ja, verdienen: principieel zou de overheid de verkoop van sigaretten natuurlijk moeten verbieden, niet alleen ontmoedigen, maar dan dreigt er weer goedkope smokkel uit het buitenland.

Maar wat worden rokers toch altijd principieel als hun nicotinezucht in het geding is. Tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens moet het onrecht worden bestreden. Het onrecht dat de wereldeconomie jaarlijks honderden miljarden euro's kost. Of een miljard levens alleen al deze eeuw. Maar dat zal de rokerd een rotzorg zijn. Zijn verslaving is een complete obsessie geworden die tot aan de hoogste rechtbank verdedigd moet worden. Daar was roken trouwens al verboden. 

1 opmerking:

  1. Tja, zelfs als roker wordt ik af en toe moe van het pro-rook geneuzel. Je moet nu eenmaal buitenstaan en ja, in de kroeg wordt niet meer gerookt. Ff wennen, maar niets aan te doen (hoewel er genoeg kroegen zijn waar het gewoon weer kan, maar dat terzijde). Persoonlijk vind ik het niet meer dan logisch, het hele roken is uiteindelijk een smerige bezigheid. Aan de andere kant is het even zo vermoeiend dat je als roker verworden bent tot een Postbus 51 spotje en dagelijks achtervolgt wordt door talloze instanties die het 'beste' met je voor schijnen te hebben.

    Wel een shock aan de pomp vanmorgen was de niet zachtzinnige prijsverhoging van 0,60 eutjes (Chesterfield)! Das nog eens raak en extra teer op nicotine krijgen we er niet voor.
    Of deze verhoging ook nu weer voor het hogere doel de 'ontmoediging' moet doorgaan? Tja, ik worstel al langer met een haat liefde verhouding met de peuk en die 0,60 cent geeft (helaas) voor mij geen doorslag. Wellicht remt het jongeren af en daar valt natuurlijk een hoop voor te zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen