dinsdag 18 november 2008

Moddergooien


Het moddergooien is nu echt begonnen. Het Vrije Volk en Peter Breedveld (connaisseur van gesluierde opinies) hebben weer eens ruzie, en passant bemoeit ook Bert Brussen zich er mee.

In de virtuele stamkroeg voor geborneerde prostaatpatiënten, zo schreef Peter Breedveld (doelend op de Vrije Volkers), is een zekere Encina Navan zeer actief. Weer zo'n typische Vrije Volker: niet dom, maar nooit opgelet op school. Navan schreef een artikel genaamd De Kunst van het liegen. Dat gaat over linkse intellectuelen, niet bepaald het soort volk dat Het Vrije Volk hoog heeft zitten. De linkse intellectuelen willen vanuit een elitair standpunt zichzelf verheffen boven de behoudende burgerij en de arbeidersbeweging daarvoor als instrument gebruiken, aldus antropoloog Navan. Maar nu komt het: "Uitvindingen als de auto, de telefoon en de televisie hebben meer bijgedragen aan gelijkheid en vrijheid dan de opvattingen van de intellectuelen. Fotografie en drukkunst maakten het genieten van kunst voor iedereen toegankelijk."

Breedveld slaat onmiddellijk terug met hetzelfde zwartwit-denken vanuit het andere eind van het spectrum. Vrije Volkers dienen zich volgens Breedveld te realiseren dat iedere keer, als ze een lichtknopje indrukken, hun prostaatmedicijnen innemen of het contactsleuteltje van hun scootmobiel omdraaien: “Dit dank ik aan de linkschmensen. Dankuwel, linkschmensen. Dankuwel, overheid, dat u de linkschmensen voldoende middelen ter beschikking hebt gesteld opdat mijn leven zo comfortabel en zorgeloos is, waardoor ik zeeën van tijd heb, én de mogelijkheid om eindeloos op moslims en linkschmensen te kankeren.”

En dan gebeurt er wat er bij Het Vrije Volk altijd gebeurt als op humoristische wijze de aanval wordt geopend. Daar moet op gereageerd worden en wel meteen! Ach, die Breedveld, laat hem toch, sust een Vrije Volker, maar intussen moet de belager wel een kopje kleiner worden gemaakt. En ook Navan kan niet stilzitten. Let op de intellectualistische kop: "Peter Breedveld gaat frontaal onderuit". "Voornaamste eigenschap van een linkse intellectueel: het niet kunnen verdragen van kritiek omdat hij meent dat hij boven alle kritiek verheven is." Maar ja, die dooddoener is veel te makkelijk, dus komt Navan ook nog even met de uitsmijter. "Intellectuelen zijn mensen die geen direct nuttig beroep hebben in de samenleving maar in hun levensonderhoud voorzien door geestelijke producten." En: "Rond ‘intellectueel’ hangt een gifwolk van geitenwollensokken en utopische zwamverhalen."

Inmiddels is het 1-1 en nog steeds gaat het helemaal nergens over, hoewel dat laatste best nog eens waar zou kunnen zijn.

Barracuda houdt het op jaloezie de métier. Linkse intellectuelen kunnen ten minste nog een beetje humoristisch schrijven, maar bij de Vrije Volker richocheert menige gedachten tegen een lege schedelpan.

1 opmerking:

  1. Encina Navan is een enorme aanwinst voor HVV. Ik heb er zelf ook wel eens een stukje gepubliceerd maar lang niet zo verdienstelijk. Het zijn (wij zijn) mensen die gevoelig zijn geworden voor de missertjes en missers (sommigen hebben het gelijk over de extreme uitwassen) van een bepaalde manier van denken en vooral de manier waarop dit wordt aangejaagd. Als meningen worden geventileerd die niet duidelijk herleidbaar zijn tot de authenticiteit van de persoon zelf die ze uit, moet er sprake zijn van gedragsbesmetting en in het linksche geval zelfs van bewustzijnsbesmetting. Dan kies ik voor de less evil.

    BeantwoordenVerwijderen