donderdag 13 november 2008

Luchtverplaatsing


Radiojournalist Stan van Houcke is een beetje een laatste der Vpro Mohikanen: zo'n linkse intellectualist die graag tegen rechtse huisjes aanschopt. Zo iemand bij wie al dertig jaar de Volkskrant op de mat ploft en die De Telegraaf alleen nog met een wasknijper op zijn neus durft vast te pakken.

Stan wantrouwt ook ongeveer alles wat uit de VS komt. De regering Bush was natuurlijk weer een bende die uitsluitend achter de olie aanzat en het bedrog achter 9/11, dat moet haast wel waar zijn. En nu heeft Stan weer iets met of liever gezegd tegen Obama. Uitkijken, waarschuwt hij op zijn blog, vaak niet meer dan een aaneenschakeling van lappen citaten (scheelt zelf tikken).

"Ik begrijp jullie enthousiasme voor Obama maar al te goed, immers hij is de 'eerste zware president' van een land dat werd geboren uit de genocide van de oorspronkelijke bewoners, de Indianen, en vervolgens meteen rijk werd door de bewoners van Afrika als slaven het vuile en zware werk te laten doen, om op die manier de VS God's "shining city upon a hill" te kunnen maken. Qua beeldvorming is 'een zwarte president' absoluut een verandering, daar twijfelt niemand aan."

Maar betekent dit nu ook een inhoudelijke verandering? Gaat Obama de oorlogszuchtige politiek van de VS aan banden leggen, met andere woorden: gaat hij de troepen uit Irak en Afghanistan terugtrekken en gaat hij het expansionisme van Israel nu eindelijk eens aan banden leggen? Gaat Obama de macht van de oliemaatschappijen breken door versneld over te stappen op duurzame energie? Gaat Obama de zwarte medemens uit de sloppen van de grote steden halen?

Nee, weet Stan nu al. Het is luchtverplaatsing, meer niet. En dus doet Stan enorm zijn best om aan te tonen dat er helemaal niks gaat veranderen. Dat Obama alleen maar op de winkel past. Dat hij zich laat omringen door de pro-Israel lobbyist Rahm Emanuel en nog enkele zogenaamd foute adviseurs die achter de schermen aan de touwtjes trekken.

Toegegeven: Stan wordt regelmatig aangesproken op zijn Obamaritus. Dat hij niet gelooft in de vooruitgang, wordt hem dan door zijn vrienden of kennissen verweten. "Temidden van alle dagelijkse chaos hebben ze niets anders en dan ineens is er Obama en lijkt het alsof er weer sprake is van hoop. En degene die daarin niet voetstoots meegaat, is een bedreiging. Hij verstoort de mythe. Feiten spelen daarin geen rol. Het zijn emoties, die de drijfveren zijn."

Het simpele Vooruitgangsgeloof is eigenlijk nog het enige van waarde dat de westerse blanke middenklasse bezit, sombert herr professor Stan een dag later, vanuit zijn allesoverziende helikopterblik. "En dat geloof is een grove, ernstig vervormde manifestatie van het verlangen naar harmonie, rust, liefde."

Nee, Stan is geen vrolijke jongen, zoveel is duidelijk. Nu heeft hij natuurlijk wel een beetje gelijk met dat hemelhoge geloof in Obama, maar het probleem is dat het bij Stan het altijd winter is en ook altijd zal blijven. Bij Stan krijg je visioenen van neerdwarrelende grauwe rook van brede schoorstenen in arme Engelse arbeidersteden. Of van miezerige regen die nooit meer overwaait.

Vijftig stukjes heeft Van Houcke nu al aan Obama gewijd. Elk citaat dat het gesomber ook maar enigszins bevestigt moet onder de aandacht worden gebracht. Nee, erin geramd worden. Stan heeft de balans al opgemaakt voordat Obama goed en wel aan zijn missie is begonnen. Stan heeft via zijn verrekijker al zijn complete presidentschap overzien en nu zullen we het weten ook.

En dus wordt Stan erg boos als zijn waarschuwingen door zijn collega's niet serieus worden genomen. "Stel jezelf nu de vraag waarom de Nederlandse commerciele massamedia de kritische informatie over Obama die ik van Amerikanen krijg en op deze blog zet, door jullie wordt verzwegen waardoor jullie de mogelijkheid voorkomen van 'critical enquiry and to open minds to arguments for and against any particular conclusion.' Met andere woorden, waarom bedrijven jullie propaganda waarbij 'the content is selected with the single-minded purpose of bringing some target audience to adopt ... beliefs chosen in advance' namelijk dat we bij Obama te maken hebben met een wezenlijke verandering van de Amerikaanse politiek?"

Eh, omdat je tegenwerpingen net zo voorbarig zijn, Stan?

6 opmerkingen:

 1. Voor jou is dat voorbarig omdat kennis en inzicht totaal ontbreken bij jou. Wat moet jij toch in een klein, bekrompen wereldje leven waar alles uit chaos bestaat en er geen grotere structuren bestaan. Complotten bestaan ook niet en anders debunke jij die voor jezelf met allerlei leugens.
  Zure augurk ben je, de generatie ongeschoolde oudjes die de kennisstroom van de 21ste eeuw niet kunnen bijbenen en daardoor maar zure stukjes gaan schrijven. Tragisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Rot op AIRVD, met je idiote complotten. Onzin kunnen we allemaal verzinnen, en jij doet niks anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Formuleren en redeneren kan hij ook al niet. Als gezegd: een nieuwe Tamso.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Doemdenken is het opium van de complottertjes. De Bush era was een geweldige trip voor de complotters, en waaraan sommigen zichzelf aan hebben OD'ed en volledig zijn doorgeslagen. Nu Bush er binnenkort mee ophoudt zie je op vrijwel alle complotsites een leegte ontstaan die opgevuld moet worden, de honger die gestild moet worden. Krampachtig wordt betoogt dat Obama geen verandering met zich mee zal brengen maar meer van hetzelfde zal zijn. Het truukje lijkt alleen niet echt meer te werken, Obamaritus is een te zwak opiaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hahahaha....verry funny hier....

  1 zure augurk webmaster/schrijver, en 3 internettrollen die braaf elke aanval counteren met tenenkrommende debunk-poep!

  Jullie zijn zielig, heeel zielig..

  Ik hoop voor jullie dan maar dat in elk geval het geld goed is....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Wat moet jij toch in een klein, bekrompen wereldje leven waar alles uit chaos bestaat en er geen grotere structuren bestaan."

  Ja, dombo, maar die structuren zelf verzinnen op je zolderkamertje, daar trappen zelfs je geloofsgenoten bij Klokkenluideronline niet in.

  BeantwoordenVerwijderen