woensdag 19 november 2008

Binckhorst


Vraag nooit naar de logica van een complotdenker: die linkt alles aan elkaar dat niets maar dan ook niets met elkaar te maken heeft. "Dick Cheney naar de Binckhorst!" staat er boven het jongste artikeltje van onze Haagse sombermans Johnito. "Gene Burns is één van Amerika's populairste talkshow-hosts op de radio. Jarenlang ontkende hij dat er door de VS werd gemarteld. Tot hij de documentaire Torturing Democracy zag. Burns pleit nu voor berechting van Dick Cheney. In Den Haag".

Dat klinkt weer behoorlijk ernstig. Ter verduideling: De (verder uitstekende) documentaire Torturing Democracy gaat hoofdzakelijk over de schending van de Geneefse Conventie op Guantanamo Bay. Bij Johnito is het vraagteken boven het gretig geciteerde artikel uit Harpers Bizarre echter al een uitroepteken en dus een onwrikbaar feit geworden. 

Johnito heeft namelijk een bruggetje nodig naar 'onwettige praktijken die in het leven zijn geroepen, zogenaamd om vermeende 'terreurverdachten' te kunnen oppakken'. Immers, de Amerikanen zouden volgens de navolgbare logica van Johnito 9/11 hebben aangegrepen om vrijheidsbeperkende maatregelen in eigen land te introduceren. De stap naar Nederland is dan zo gemaakt. Johnito wil namelijk ook een deel van de Haagse politieke populatie in de berechting meenemen. "Daar wordt de zogenaamde internationale war on terror ook hijgerig aangegrepen om allerlei fascistoide wetten in te voeren."

Daarbij verwijst hij naar een bericht over de plannen voor een centrale database voor vingerafdrukken. En laat die centrale databank nou toevallig helemaal niets met terrorismebestrijding te maken hebben. De databank is primair bedoeld voor de autoriteiten, instellingen en personen die belast zijn met het aanvragen en uitgeven van reisdocumenten. Daarnaast kunnen de gegevens geraadpleegd worden voor verificatie van iemands identiteit. Volgens het wetsvoorstel mag justitie er alleen gebruik van maken bij zwaardere misdrijven en met toestemming van de officier van justitie. Dat staat toch wel heel ver weg van fascistoide wetten.

Oftewel: Via de nodige verdraaiingen heb je eindelijk je punt kunnen maken. Inclusief toegift: "Cheney's ideologische opvolger lijkt trouwens al klaar te staan, in de vorm van Rahm Emanuel, stafchef onder (?) president Obama. Dat wordt een wachtlijst in Den Haag. Ik zou zeggen, maak van de Binckhorst een prachtwijk, dan gaat het misschien wat sneller."

20 opmerkingen:

 1. "Maar pleit Burns voor de berechting van Cheney? Dat staat toch echt niet in het door Johnito gretig geciteerde Harpers Bizarre-artikel."

  Hij pleit wel degelijk voor de berechting van Cheney : "I now believe that some international human rights organization ought to open an investigation of the Bush Administration, I think focused on Vice President Dick Cheney, and attempt to bring charges against Cheney in the international court of justice at The Hague, for war crimes. "

  "Daarbij verwijst hij naar een bericht over de plannen voor een centrale database voor vingerafdrukken. En laat die centrale databank nou toevallig helemaal niets met terrorismebestrijding te maken hebben."

  Daar denkt onze regering heel anders over :

  Centraal bestand voor vingerafdrukken voor terrorismebestrijding
  http://www.nrc.nl/binnenland/article2059615.ece/Centraal_bestand_vingerafdrukken_voor_terrorismebestrijding

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Immers, de Amerikanen zouden volgens de navolgbare logica van Johnito 9/11 hebben aangegrepen om vrijheidsbeperkende maatregelen in eigen land te introduceren. De stap naar Nederland is dan zo gemaakt. "

  Klopt ook volledig. Het feit dat we hier allemaal onze vingerafdruk moeten afstaan voor het biometrische paspoort, welke in een landelijke database wordt vastgelegd, is een gevolg van afspraken gemaakt binnen de Europese Unie op basis van de "U.S. Enhanced Border Security and Visa Entry Reform Act of 2002" en onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten welke daarop volgden.

  Het is inderdaad een goed volgbare logica (tenzij je natuurlijk niet op de hoogte bent van die ontwikkelingen ofwel deze ontwikkeling wilt ontkennen).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oeioei wat zet je die koekenbakker op zn plek jopiter, netjes! zo blijkt wel weer dat deze holle vissekop niet weet waar ie over schrijft. maar ja, dat houdt m van de straat...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lol, wat een disinformatie. Ik ben geen raadslid. Het is een lijstje fractievertegenwoordigers waar je uit citeert. Dat zijn dus geen raadsleden.

  Over verdraaiingen gesproken.Jammer joh.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En trouwens: uit betrouwbare bron kan ik melden dat die lijst behoorlijk is verouderd. De drie namen bij de SP kloppen niet. Daar ga je dan met je grote mond over "je punt maken..."

  Je wordt steeds meer een karikatuur van jezelf Billy.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou de NRC citaatjes eens goed lezen, Jopiter: "Het wetsvoorstel vloeit voort uit een EU-verordening uit 2004, die de opname van vingerafdrukken in het paspoort verplicht stelt. Uiterlijk 28 juni 2009 moeten er vingerafdrukken staan in elk nieuw uit te geven paspoort. Dat heeft twee doelen: het verifiëren van de authenticiteit van het document en controleren of de houder wel bij het paspoort hoort."

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het derde doel is opsporing onder zeer stringente voorwaarden. Dat kan ik met de beste wil van de wereld niet fascistoide noemen. Het is dus niet zo dat elke instantie zomaar in die database kan grasduinen. Het is dus geen politiedatabase.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dick,

  Als je een beetje op de hoogte zou zijn, dan zou je weten dat die EU verordening is voortgevloeid uit onderhandelingen tussen de EU en de VS naar aanleiding van de wetgeving die ik eerder noemde, die ingevoerd werd in het kader van de strijd tegen het terrorisme.

  Het mag duidelijk zijn dat je je nog nooit in deze materie hebt verdiept, en de context van deze voorstellen niet kent.

  Overigens staat in onderstaand linkje van het NRC al treffend aangegeven waar het artikel over gaat :

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2059615.ece/Centraal_bestand_vingerafdrukken_voor_terrorismebestrijding

  "Centraal bestand vingerafdrukken voor terrorismebestrijding"

  Voor wat nadere toelichting omtrent de achtergrond omtrent de opslag van biometrische gegevens van EU burgers in het kader van de terrorismebestrijding :

  U.S. warns EU on fingerprints and RFID in passports
  http://www.privacyinternational.org/article.shtml?cmd%5B347%5D=x-347-234812

  EU Eyes Biometric Passport Plan
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,984273,00.html

  Het is eigenlijk te triest voor woorden dat je dit tegenwoordig nog aan mensen uit moet leggen, omdat deze zaken allemaal uitvoering in de media zijn geweest de afgelopen jaren. En dan wordt het ook nog eens bestempeld als 'complotdenken'.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Barracuda bekent schuld. Onjuistheden gecorrigeerd.

  De strekking blijft overeind.

  Het gaat mij om het verwijt van een fascistoide database, uitgaande van de suggestieve koppeling met Guantanamo Bay. Dat slaat m.i. nergens op. En al helemaal niet in het kader van wat deze database werkelijk beoogt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En dan wordt het ook nog eens bestempeld als 'complotdenken'."

  Dat blijft het hoe dan ook. Het idee namelijk dat er een database komt waarvan elke instantie zomaar gebruik kan maken. Big Brother. Terwijl de toegankelijkheid van deze database voor opsporende instanties zeer beperkt is.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ehm Billy ik stond oprecht op het punt om te schrijven "excuses aanvaard."

  Maar het klopt echt nog steeds niet. Alledrie de bij de SP genoemde fractievertegenwoordigers (wat overigens ook geen correcte benaming is in twee gevallen, maar dat is niet jou fout)zijn daar reeds geruime tijd niet meer werkzaam. Twee wonen er zelfs allang niet meer in Den Haag. :)

  Blijft trouwens over de vraag: welke toegevoegde waarde heeft het noemen van de naam "John van Maanen" in dit artikel?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dus je doet niks meer voor de SP in Den Haag, want die vraag blijft onbeantwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Sorry Barracuda,

  Ik heb Johnito nimmer kunnen betrappen op incorrectheid en nu ook niet.Het spijt me vriend,maar nu sla je de plank mis.Je bedoelt het goed en dat waardeer ik.En wat hij voor de Sp doet is niet echt relevant.salut JJ

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik werk niet bij de SP. En ik ben ook niet somber ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Vandaar dus mijn eerdere vraag over die toegevoegde waarde, Billy.

  Ik ga je echter niet vragen die naam te verwijderen. Doe wat voor jou goed voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Echt antwoord heb je niet gegeven, maar voila, naam weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. "Dat blijft het hoe dan ook. Het idee namelijk dat er een database komt waarvan elke instantie zomaar gebruik kan maken."

  Een absoluut kul-argument, aangezien er nergens in het artikel van Johnito staat dat elke instantie hier gebruik van kan maken.

  Het laat wel zien hoe erg je zit te zoeken, wanneer je stelt dat je kritiek mede blijft staan op basis van het 'weerleggen' van niet-gebruikte argumenten die je er ter plekke bij gaat verzinnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. "Een absoluut kul-argument, aangezien er nergens in het artikel van Johnito staat dat elke instantie hier gebruik van kan maken."

  Doe niet zo onnozel, dat is precies wat complottertjes bedoelen. Fascistoide is anders een compleet lege kreet.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. "Doe niet zo onnozel, dat is precies wat complottertjes bedoelen. Fascistoide is anders een compleet lege kreet."

  Vandaar dat hij ook een link biedt op zijn log naar een inhoudelijk artikel waarin vrij goed en gedetailleerd wordt uitgelegd wat de bedoeling van deze database is. Over onnozele argumenten gesproken.

  Maarja, voor sommigen hier is kritiek op Billy per definitie onnozel, en is kritiek van Billy altijd terecht, zelfs wanneer de kritiek inhoudelijk geen stand houdt.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. "Maar ja, voor sommigen hier is kritiek op Billy per definitie onnozel, en is kritiek van Billy altijd terecht, zelfs wanneer de kritiek inhoudelijk geen stand houdt."

  Laat de auteur van dit blogje maar zijn eigen boontjes doppen. Wel een dooddoener weer.

  BeantwoordenVerwijderen