woensdag 15 april 2009

De vliegtax komt terug


Pssst, niet verder vertellen: de vliegtax keert terug. U weet: De vliegtax is niet meer. Officieel dan. Minder dan een jaar geleden werd die belasting ingevoerd om het vliegverkeer terug te dringen en het milieu te sparen; nu wordt diezelfde belasting vanaf juli weer afgeschaft om het vliegen te bevorderen. Volgens de ANVR zijn de indirecte gevolgen enorm geweest: de schatkist liep 1,3 miljard euro mis aan belastingen op bijvoorbeeld hotelboekingen. Zelfs milieubewuste ambtenaren en universiteitsmedewerkers weken uit naar andere vliegvelden direct over de grens, waar die belasting natuurlijk niet werd geheven.

Maar goed, dat is allemaal voorbij. Voor tienduizenden vakantiegangers is de teruggave van de tickettaks op vliegreizen die na 1 juli zullen plaatsvinden zelfs een onverwacht extraatje. Voor een gezin van vier personen naar een verre bestemming is dat bedrag 180 euro zakgeld. Dacht u. Dachten wij ook.

Maar inmiddels dreigt de lokale politiek de vliegtax via een achterdeur doodleuk weer in te voeren. De PvdA-fracties in Best, Eindhoven, Veldhoven, Eersel en die van Provinciale Staten hebben de directeur van Eindhoven Airport in een brief verzocht zich extra in te spannen voor een 'duurzame ontwikkeling' van het vliegveld nu de vliegtax wordt afgeschaft. Onder meer wordt gesuggereerd om een milieutoeslag te gaan heffen op een ticket. Oftewel: een verkapte vliegtax. Luchtvaartmaatschappijen stonden net in de rij bij Eindhoven Airport nadat het kabinet de vliegtax had afgeschaft. Corendon en Ryanair zouden meer gaan vliegen vanaf het Eindhovense vliegveld. Je zou zeggen dat die boodschap wel is overgekomen. Maar de milieublindheid slaat weer eens hard toe. Kijk niet vreemd op als PvdA fracties in andere provincies komen met een regionale vliegtax. Schiphol zal zeker niet worden overgeslagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten