maandag 20 april 2009

War on Pirates


De alternatieve media lijken sinds kort geobsedeerd door de Somalische piraten. Want daarover krijgen we natuurlijk weer eens niet de werkelijkheid te horen. The War on Pirates is iets heel anders dan u en ik denken. Niks geen Peter Pen en Kapitein Haak.

Het officiële verhaal is dit: De Somalische piraterij is een bedreiging voor een van de belangrijkste zeeroutes voor de wereldhandel: de Golf van Aden. Daar passeren elk jaar zo'n 20.000 schepen. Canada, India, China, Rusland, Turkije, de VS, EU en de NAVO hebben militaire schepen naar het gebied gestuurd om de piraterij te bestrijden; zelfs Nederland deed zaterdag nog dapper mee.

Toegeven: het lijkt misschien op een aflevering van De Heeren van De Bruijne Ster. De piraten mogen met hun wankele bootjes dan geen serieuze partij lijken; jaarlijks weet alleen al de Eyl groep ruwweg 30 miljoen dollar te verdienen met afpersingen. De kapers opereren met met moederschepen die diep in zee liggen en fungeren als vertrekplekken voor de snelle speedboten waarmee de zeeschepen worden aangevallen. De piraterij is een direct gevolg van het instorten van de economie in 1991, en Somalië verkeert dan ook al jaren in complete bestuurschaos.

Maar er is ook het 'andere verhaal'. Westerse landen hebben schaamteloos misbruik gemaakt van de politieke instabiliteit van het land: zij roofden de voedselvoorraden en dumpten tonnen nucleair afval in de wateren voor de kust. Argusoog: "Ja, je leest het goed. Zodra de overheid gevallen was, verschenen er mysterieuze Europese schepen voor hun kusten die grote hoeveelheden vaten met nucleair afval dumpten. De bevolking aan hun kust werd zieker en zieker. Iedereen weet dat het gewoon de plaatselijke kustbevolking is die in eerste instantie met speedbootjes het dumpen van afval tegen wilden gaan en het vissen in hun wateren."

Zoals gebruikelijk bevat deze uitleg een kern van waarheid - er is inderdaad op schandalige wijze gedumpt door Europese bedrijven - maar de piraten zijn toch werkelijk geen idealistische strijders meer. De Somalische 'kustwacht' ontdekte namelijk dat gijzelingen ook veel geld opleveren en inmiddels is de piraterij een tweede economie geworden, net als elektronische bedelbrieven een belangrijke inkomstenbron vormen voor tal van uitgemergelde Nigerianen.

Desondanks trakteert Peter 'Boogeyman' Stuivenberg - kampioen feitenknoper - ons dezer dagen op een lange rij Somalische complotten. Zoals: de Golf van Aden moet worden vrijgehouden in verband met een op handen zijnde aanval op Iran: "Vissersbootjes en speedboten zetten de meest geavanceerde oorlogsvloot ter wereld die zo’n 9 tot 10 miljoen Euro per dag kost voor gek en de hele wereld gelooft dat. Arme, arme wereld. Arme, arme Nederlandse marionetten regering."

Ach ja, rondklikkend op internet is via makkelijke suggesties en met weglating van de historische context een Somalisch complot zo geboren. Herstel: verzonnen. Het mooist is de suggestie dat de piraten door de CIA worden getraind, zodat de NATO zich wel moet mengen in een conflict met Iran. Dat krijg je als elk voorval - hoe willekeurig ook - een rol moet spelen in je zeemijl op zeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten