vrijdag 24 april 2009

Gesjoemel


Sommige bloggers hebben hoog nodig een bril nodig. Zo ook de zich 'onderzoeksjournalist' noemende Peter Siebelt, de man achter het Petrusblog (Blog over onthullingen, onrecht, censuur, leugens, manipulatie, geklungel, demonisering en het algemeen belang). Petrus maakt zich regelmatig druk over de medische wetenschap. Wat meestal resulteert in tenenkrommende stukjes met koppen als "Worden wij uitgeleverd aan maffiapraktijken?". Peter ontdekt ook telkens nieuwe schandalen. En als Peter een schandaal ontdekt, weet je al bijna zeker dat het geen schandaal kan zijn.

De Volkskrant meldt bijvoorbeeld dat op de intensive care van ziekenhuizen de familie geen recht heeft om mee te beslissen over het staken van de behandeling. Dat besluit wordt genomen door de artsen, als zij van oordeel zijn dat hun handelen medisch zinloos is. Dat is nu ook nog eens formeel vastgelegd. Van de 8.500 patiënten die jaarlijks op intensive cares overlijden, sterft ruim 80 procent na het staken van een behandeling. In 10 procent van de gevallen ontstaat daarover een conflict met de familie.

Peter vermoedt natuurlijk meteen weer gesjoemel op grote schaal: "Er wordt gesteld dat ruim 80% van de IC-patiënten komen te overlijden NA het staken van de behandeling. Dat wil dus zeggen dat die behandeling kennelijk toch aanslaat, maar dat deze wordt gestaakt omdat de situatie van de patiënt opeens uitzichtloos heet te zijn. Omdat de familie geen zeggenschap heeft in het staken en kennelijk ook voortzetten van de behandeling, komt 10% van die families in conflict met het ziekenhuis."

Waarna Peter ons ook nog wijst op het feit dat het staken van een behandeling tot gevolg heeft dat de IC-afdelingen anders met patiënten vol komt te liggen. "Met andere woorden: de drukte is de maat dat je behandeling wordt gestopt waardoor je komt te overlijden. Ergerlijker is het dat het in het buitenland niet anders is, alleen daar worden foefjes gebruikt om de zaak te verdoezelen."

Zou het Peter nu echt zijn ontgaan dat het hier gaat om intensive care-gevallen, oftewel patiënten die al op de rand van leven en dood balanceren? Dat het staken van een behandeling meestal neerkomt op het stopzetten van de beademingsmachine, omdat het lichaam zonder niet meer kan functioneren? Dat het woord 'behandeling' in deze context toch echt iets anders is dan de gemiddelde medische procedure? En dat niet drukte de maat is voor het stopzetten van de behandeling, maar het simpele feit dat medisch handelen zinloos is? Kennelijk niet, want Petrus leest in menig stuk niet wat er staat, maar wat hij denkt dat er staat.

11 opmerkingen:

 1. Zo mijn allerbeste onderwatervriend Barrakudo, dat was helaas een complete verspilling van mijn paar vrije minuutjes.

  Heb ik goddomme net hoofdzuster Greet op alle mogelijke manieren gepoogd te ontwijken om even online te kunnen op mijn favoriete onderwaterblog, krijg ik deze creatie te verteren...

  Dit is natuurlijk een stukje van likmijnvissekontje en ik stel daarom voor dat je eens wat meer moeite gaat doen, mijn beste Barra.

  Het is niet moeilijk om de Jostiband een kutband te noemen omdat ze muzikaal niet zo ontwikkeld zijn. Maar doe dat dan niet als jezelf ook geen noot uit een keyboard-met-kleurcodes kunt rammen. Je teert op de wat gebrekkige mentale capaciteiten van anderen om je eigen ego te boosten. Weet je hoe we zo iemand hier in mijn inrichting noemen? Iemand zonder zelfvertrouwen en eigenwaarde. Ook wel eens "zielig" genoemd.

  Dusssssss... Wat dacht je ervan om nou eens te komen met een goed onderbouwd artikel. Een artikel waarvoor je daadwerkelijk wat hebt moeten lezen en daadwerkelijk wat hebt moeten nadenken. Of misschien zelfs wel eens een echt boek voor moet aanraken!

  En wees dan eens helemaal een durfal: pak eens een onderwerp waar je anders zo op afgeeft en ga je eens een keertje inlezen, in plaats van te hangen op je "referentiekader" (totale oppervlakte: 1 vierkante cm). Laat je nou eens niet leiden door via overheidswege verspreide leugens maar gebruik die eigen grijze massa eens om daadwerkelijk analytisch bezig te zijn.

  Het is natuurlijk maar een suggestie. Voor mij is het helaas weer tijd om weer mijn isoleercel op te zoeken. Zuster Greet staat met plastieken knuppel hijgend in mijn nek te blazen, dus ik trek mijn dwangbuis weer aan en probeer je dolfinarium later nog met een bezoekje te vereren.

  Blupblup!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Laat je nou eens niet leiden door via overheidswege verspreide leugens maar gebruik die eigen grijze massa eens om daadwerkelijk analytisch bezig te zijn."

  Ach, daar hebben we weer een echt complottertje. Volkomen de kluts kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Ricky,

  Mondsnoerende logica zonder beargumentering. Zo ken ik de slaafse penisvisjes van Barra weer :)

  Heb jij voor de Europese grondwet gestemd? Nederland zei "Nee" en we doen er toch aan mee omdat Balkie zijn mening wilde opdringen.

  Heb jij voor de oorlog in Irak gekozen? Het grootste gedeelte van Nederland wilde helemaal niet meedoen. Toch gingen "we". Zelfde met Afghanistan.

  Die mass-destruction wapens waar overheden het over hadden in Irak, die zijn nooit gevonden en zieligerds als Rumsfeld riepen dus in de media dat ze helemaal nooit gezegd hebben dat er mass-destruction wapens in Irak waren. Ik heb de beelden op mijn HD staan waarop Rumsfeld (en al zijn andere politieke vrienden) keihard staan te verklaren dat er weapons of mass-destruction in Irak zijn. Raar hoor. Je zou bijna denken dat ze staan te liegen.

  En dan nog eentje: heb jij voor dit soort zaken gekozen? http://www.nrc.nl/nieuwsthema/privacy/article1902538.ece/Niets_te_verbergen_Dat_had_u_gedacht!

  Ik niet namelijk. En als mensen die zich uitgeven als verantwoordelijk voor mijn welzijn (de overheid) stiekem achter mijn rug om dingen invoeren waar geen mens om vraagt, dan noem ik dat "een complot".

  De Barracuda-bezoekers zien waarschijnlijk pas in dat ze genaaid zijn als hun vriendinnetje door Balkies Gristenpolitie uit Gods wil wordt verkracht, of wanneer de Gristenrakkers je kindje komen halen om het een "juiste opvoeding" te geven.

  Maar prima hoor, ieder zijn ding. Lekkere toevalligheidstheorist van me. Blijf ik lekker een samenzweringstheorist of complottertje, wat jij graag wilt.

  Mag ik dan nu een antwoord MET argumenten en dat dus niet gebaseerd is op de zoveelste kansloze dooddoener? Alsjeblieft? Ik word er best droevig van dat geen van jullie met die achterlijke complotters wil communiceren... Voelen jullie je daar soms iets te goed voor?

  Misschien kunnen jullie naar België verhuizen, daar sluit men bepaalde websites nu al af. Misschien kunnen jullie die van Peter Siebelt ook vast offline laten krijgen.

  Allemaal een kusje op jullie voorhoofd, lieve Barralikkertjes van me. En nu weer in de houding!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach joh, laat ricky lekker spelen met z'n kleine pikkie.

  Mensen die zo reageren snapper er toch veel te weinig van om iets nuttigs toe te voegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De stukjes worden steeds dommer. Kunnen we niet terug naar 9/11 dat was het enige onderwerp waar je af en toe nog iets van bakte.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Het is niet moeilijk om de Jostiband een kutband te noemen omdat ze muzikaal niet zo ontwikkeld zijn. Maar doe dat dan niet als jezelf ook geen noot uit een keyboard-met-kleurcodes kunt rammen"

  Waarom niet? Al speel ik geen noot, ik pretendeer dan ook geen band of muzikant te zijn. De Josti band doet dat wel en kan als zo danig door iedereen beoordeeld worden. Of wil je soms beweren dat alleen muzikanten elkaar mogen beoordelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Alles leuk en aardig Jan, maar dit blog gaat niet over de misstanden en leugens van onze overheid, maar over de verzinselen van de zogenaamde alternatieve media.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. "De Barracuda-bezoekers zien waarschijnlijk pas in dat ze genaaid zijn als hun vriendinnetje door Balkies Gristenpolitie uit Gods wil wordt verkracht, of wanneer de Gristenrakkers je kindje komen halen om het een "juiste opvoeding" te geven."

  Ook deze bezoeker slaat weer helemaal door.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je kunt dit soort gekken meteen aan hun taalgebruik herkennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. riep de ene gek over de ander...

  BeantwoordenVerwijderen