woensdag 1 juli 2009

Dead Aid


Mocht je het nog niet weten: Nederlandse ontwikkelingshulp is verantwoordelijk voor 826.000 dode Afrikaanse kindertjes per jaar. En anders legt Duns Ouray van Het Vrije Volk ("Droomt van een Betere Wereld, zonder Socialisme en andere Valse Afgoderij") het je wel even uit.

Het begint met de hulp-paradox. Die luidt als volgt: Afrika ontvangt nu al 60 jaar hulp. Miljoenen gaan naar Afrika. Als de hulp goed werkt, dan zou Afrika nu lekker moeten draaien. Zó lekker dat hulp nu niet meer nodig zou zijn. Dát is de paradox.

Tenminste volgens Duns, die kennelijk niet begrijpt dat je zelfs niet met een paar miljard een continent kunt helpen waarin Nederland 900 maal past, laat staan dat zo'n continent over gelijkwaardige middelen beschikt. Nu heeft Duns wel door dat de economie de bevolkingsgroei niet kan bijbenen, waardoor 165 van de 1000 kinderen vóór hun vijfde verjaardag overlijden.

En kijk, Duns kan ook rekenen: "Laten we stellen dat zonder ontwikkelingshulp de kindersterfte in Afrika gelijk zou zijn aan die van China. Niet onredelijk, want China was een enorm arm land, dat echter nooit ontwikkelingshulp heeft willen aannemen. In China sterven 31 van de 1000 kinderen voor hun 5de verjaardag. Je moet dan concluderen dat ontwikkelingshulp verantwoordelijk is voor de extra kindersterfte in Afrika. Dat is 165 - 31 = 134 per duizend. Sub-sahara Afrika heeft een bevolking van 781 miljoen, terwijl er jaarlijkse 35 miljoen kinderen worden geboren. De extra kindsterfte in Afrika is dan 4.7 miljoen per jaar. Die extra kindersterfte wordt veroorzaakt door $ 38 miljard hulp die Afrika per jaar ontvangt. Dus elke 1 miljoen dollar hulp resulteert in 123 dode Afrikaanse kindertjes."

Waaaaaaaaat? Dit is net zo logisch als dat je beweert dat de oliemaatschappijen verantwoordelijk zijn voor alle verkeersongelukken.

Toegegeven: Duns heeft het niet helemaal zelf verzonnen. Duns verwijst naar Dambisa Moyo, auteur van Dead Aid: Why Aid Is Not Working and How There Is a Better Way for Africa. Maar de vraag is of Duns de tekst van het boek niet wat al te letterlijk heeft genomen. Moyo zegt dat ontwikkelingshulp vaak naar verkeerde regeringen gaat, maar niet dat ontwikkelingshulp de oorzaak is van dode kindertjes. Of dat ontwikkelingshulp alle problemen zomaar oplost.

Waarom loopt Duns zo weg met Moyo? Omdat die het telkens heeft over glamour aid. Ontwikkelingshulp is sexy en trekt politieke stemmen. En dat is precies wat Duns en de rest van de Vrije Volkers willen horen: glamour aid, verzonnen door linkse bolwerken die belastinggeld over de balk blijven smijten waarvoor Duns een glimmende bolide had kunnen kopen. Of met zijn luie gat op een Braziliaans strand had kunnen zitten. Duns zou Afrika het liefst nog morgen uit de Bosatlas willen schrappen. Een continent, een zorg en een linkse obsessie minder.

6 opmerkingen:

 1. Dat eeuwige gezeik over ontwikkelingshulp ook altijd. Het is lang niet altijd even zaligmakend bij wie het terecht komt en wat er mee gebeurt, maar weggegooid geld is het eigenlijk nooit. In veel gevallen fungeert ontwikkelingshulp ook als smeergeld voor het bedrijfsleven. Landen die gul geven hebben een beentje voor als het gaat om het binnenhalen van lucratieve contracten. Je zou zeggen dat dit soort realpolitik de rechtse populistjes toch wel moet liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je zou zeggen dat dit soort realpolitik de rechtse populistjes toch wel moet liggen.
  Ach ja je hebt ge-LIJK proleet... Maar hoe nu verder?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe wanhopig wil je zijn met het verspreiden van je propaganda he barack?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze is ook leuk hopeloze boeren...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Barack? Weer eens last van gekte, anoniem?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Duns Ouray van Het Foute Volk (Droomt van een Betere Wereld?)

  BeantwoordenVerwijderen