dinsdag 14 juli 2009

Privacy is voor watjes


Vanaf 21 september worden van Nederlandse burgers die een nieuw paspoort aanvragen, de vingerafdrukken afgenomen. Dat gebeurt trouwens ook elders in Europa. Maar alleen in Nederland worden die afdrukken in een databank opgeslagen. De officier van justitie kan bij opsporingsonderzoeken gebruik maken van deze gegevens.

Vandaag en morgen buigt het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties in Genève zich over de vraag of deze Nederlandse regeling in strijd is met de mensenrechten. Juristen en burgerrechtenorganisaties waren al tegen. Kan nog spannend worden.

En ja, het ging toch niet zo lekker met de privacy. Vorige week ging de Eerste Kamer morrend akkoord met de bewaarplicht van mail- en telefonieverkeer, ook al Europese regelgeving, met als doel om het opsporingsorganisaties nog makkelijker te maken. Terecht worden hierbij kritische kanttekeningen geplaatst. Want nogal wat diensten, zoals webmail, blijken helemaal niet onder de regelgeving te vallen, en dus is de bewaarplicht er vooral voor domme boeven. En wie zegt dat al die inspanningen ook daadwerkelijk iets opleveren?

Dat al deze regelgeving juridisch getoetst wordt, is niet meer dan terecht, dat er kritisch wordt gekeken naar deze ontwikkelingen ook, maar het geroep om privacy schiet ook wel eens door. Bij het geringste wetvoorstel begint menigeen te piepen over een politiestaat, waarbij het juridische kader waarin deze maatregelen worden gepresenteerd, volledig genegeerd wordt. Alsof het de bedoeling is dat menige Nederlanders 24/7 continu in de gaten wordt gehouden.

Daarnaast is er een maatschappelijke trend die door tegenstanders van deze wetgeving over het hoofd wordt gezien. De gemiddelde Nederlandse burger geeft kennelijk niks om privacy. Dat is geen schapengedrag, en ook geen naïviteit, maar gewoon hun keuze. Privacy is (in de ogen van die Nederlanders) voor watjes. Kijk maar naar de gemiddelde Hyves- of Facebook-pagina. Daar staan meer gegevens dan in een gemiddeld medisch dossier en ze zijn ook nog eens voor iedereen toegankelijk. De CV van menige zakenman staat voor iedereen te kijk bij Linkedin en anders twitteren we wel de hele dag waar we ons nu weer bevinden. Intellectuelen kunnen nog zulke mooie verhandelingen afsteken over burgerrechten, straks zetten we onze vingerafdruk gewoon zelf op internet. Als behangetje.

42 opmerkingen:

 1. Tja, zo zou het moeten zijn toch: wie het wil mag zijn vingerafdruk lekker op internet zetten. Wie dat niet wil hoeft zijn afdruk niet terug te vinden in een of andere databank van de overheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh ja, vertrouw altijd op medische adviezen van de overheid en experts.

  Ze hebben het beste met je (centen) voor, blijkt maar weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ook leuk.

  Zeker weer complotgedoe allemaal... of niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. tja, je denkt in complotten, of je denkt niet in complotten :o)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. "Alsof het de bedoeling is dat menige Nederlanders 24/7 continu in de gaten wordt gehouden."

  Tja stel je voor!

  Wat kan jou het schelen joh! Balkenende bekokstooft in het geheim oorlogen met zijn vrind, Bush. Bos geeft miljarden aan banken, terwijl we helemaal niet weten wat er op hun balans staat!

  En deze bereopsleugenaars, gaan MIJ nu controleren?

  Het moet niet gekker worden!

  Overigens is een vingerafdruk zeer eenvoudig te faken. Bovendien heb ik begrepen dat men al sinds 1973 dna materiaal van elke baby bewaard.

  En wat denk je nou Billy, dat de AivD alle mailtjes leest?

  Gast, hou je niet van de domme! Alles gaat in een supercomputer: email, google gegevens, msn, strafblad, koopgedrag, leengedrag, patientgegevens, kinddossier.

  Deze supercomputer is ondergronds gebouwd, als een kubus, opgebouwd uit vele supercomputers die aan elkaar gelinked zijn. Elke supercomputer is vele malen geavanceerder en sneller dan jij je kunt voorstellen.

  Men hoeft allleen een zoek opdracht in te voeren, zoals: staatsgevaarlijk, truther of Beatrix-hater: en VOILA!:

  The red-list rolt er uit, inclusief adres! Nu allleen nog linken aan live beelden, beveiligingscamera's en sattelieten, en je weet waar de film "Eagle-eye" op is gebaseerd! Vervolgens stuur je een aantal drones er op af, en klaar is kees!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Deze supercomputer is ondergronds gebouwd, als een kubus, opgebouwd uit vele supercomputers die aan elkaar gelinked zijn. Elke supercomputer is vele malen geavanceerder en sneller dan jij je kunt voorstellen."

  Ja hoor, duimenzuiger. Miljarden gegevens die aan elkaar gekoppeld worden zodat ze die domme berichtjes van jou er uit kunnen lichten. En dan.....? Heb je vast ook wel antwoord op.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De AIVD is ook vast heel erg geinteresseerd in die staatsgevaarlijke berichtjes van jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. "Ja hoor, duimenzuiger. Miljarden gegevens die aan elkaar gekoppeld worden zodat ze die domme berichtjes van jou er uit kunnen lichten. En dan.....? Heb je vast ook wel antwoord op."

  Die info over die kubus-supercomputer, ondergronds gebouwd onder Colorado, heb ik van Dr Deagle. Ik geloof hem liever dan een anonieme internettrol genaamd John Doe.

  Waarom zouden ze mijn berichten eruit willen lichten? Ik geef ze NU toch al gratis en voor niets, rechtstreeks aan een stel landverraders! Wat wil je nog meer?

  Zoek nou maar uit wat Obama's hoofd-wetenschappelijk, John P Holdren met jou van plan is:

  Een wereld-regime om de populatie uit te dunnen door medicijnen toe te voegen aan water en voedsel, gedwongen abortus en een vergunning voor het krijgen van kinderen! DIT STAAT ALLEMAAL IN ZIJN BOEK!

  Waarom denk je dat ze global-warming hebben verzonnen? Chemtrails warmen de aarde op, en zodra de temp meer dan 2 graden is gestegen, grijpt de wereldregering (G8) in, zoals laatst besloten is tijdens de G8!

  Medvedev introduceerde de WERELDMUNT!!! De paus riep op tot de nieuwe wereld orde!

  hahahahaha! en wij zijn gek? Nee vriend, JIJ bent gek dat je je laat gebruiken voor dit plan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tjonge jonge wat een 'goedkope' strapat(Manneke)sen zeg...

  Ps: Mijn url zegt dat die uit zijn bakkes ruftende vetzak in bepaalde opzichten gelijk had, maar het zijn echt niet alleen de geitenslachters die als vee voor sprookjes buigen hoor... OMG!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. "De AIVD is ook vast heel erg geinteresseerd in die staatsgevaarlijke berichtjes van jou."

  Kan me geen reet schelen wat de AivD ervan vind. We leven zogenaamd in een rechtstaat! haha, sliep uit!

  Ik roep nooit op tot geweld, dus wat willen ze doen? Mij uit de weg ruimen? sure...ik ben gelukkig niet belangrijk genoeg. Pim Fortuin had die mazzel niet. Mocht het toch gebeuren? Jammer dan! Ik sterf liever vandaag nog als truther, dan een leven lang als verrader!

  Wij zijn met miljoenen vriend! Ik ben een aanhanger van Alex Jones evenals

  Bruce Willes
  Charly Sheen
  De trol uit Lord of the Rings
  Chuck Norris
  Jesse Ventura
  Woody Harrilson
  enz enz enz

  En nu noem ik alleen Hollywood-figuren. Gaan ze ons allemaal dood maken??? Hahahah! kom maar op! justitie en politie zullen aan ONZE kant staan.

  Juliie gaan verliezen, dat weet jij, dat weet ik, zo staat het in alle geschriften en profetiën geschreven. Je kijgt wat je verdient!

  Of heb je echt helemaal niets begrepen van alle godsdiensten?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ach, dat heb je van Dr Deagle. En wie is dat? Weer een of andere mafkees uit de VS, zeker. En nu beweer je ook al dat chemtrails de aarde opwarmen? Je bent echt vreselijk in de war, ik zou echt heel erg snel hulp gaan zoeken. En anders weet ik nog wel iemand die je plat wilt spuiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. "Ik ben een aanhanger van Alex-Jones"

  Meen je dat nou dude? Dat valt mij dan weer echt heel erg zwaar van je tegen trrr-jewther.

  Groetjes aapmans...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heb je er wel eens over na gedacht hoe ze in godsnaam de CO2 uitsoot gaan reduceren met 80% in 40 jaar! Bovendien gemeten vanaf het 1990 niveau, en dat alles met een sterk groeiende wereldbevolking!

  Hoe gaan ze dat doen? met een zonnecollectorpark van 400 miljard (gisteren op tv) dat slechts 15 % van de stroom gaat opwekken?? Wie gaat dat betalen dan? Juist jij sukkel!

  Vorige week werd de grootste "sun-spot" ooit gemeten! Helaas staat de zon buiten het model van het IPPC!!! hahaha, wat een stakker ben jij...

  De wereldbank/imf/fed steelt jou geld deze herfst, en gaat je bovendien verder uitknuipen met hun carbon-tax en oneindige staatsschuld!

  Verzet je je hier tegen? Dat wordt dan automatisch gedetecteerd! Met dank aan Herr Ballin. Je chip gaat uit en je kan niets meer kopen. Vervolgens wordt je DNA misbruikt als vals bewijs, en HUPSA! de ondergrondse martelbunker in waar sadistische kampbewaarders als jezelf los kunnen gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. "Meen je dat nou dude? Dat valt mij dan weer echt heel erg zwaar van je tegen trrr-jewther.

  Groetjes aapmans..."

  Noem mij 1 zaak waar hij het helemaal fout had behalve Y2K?

  Alex komt dagelijks met de meeste hete info, Monkey! Zoek maar op John P Holdren. Eugenisc is geen scare-mongering helaas!

  H1N1 komt uit een lab! Een Beta-test voor de echte uitbraken!

  Maar als mijn Alex-info klopt (Bilderberg-insiders-information, dan stort deze herfst het kaartenhuis is, geloof je Alex dan?

  ps wie is jou truth-guru dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. "Men hoeft allleen een zoek opdracht in te voeren, zoals: staatsgevaarlijk, truther of Beatrix-hater: en VOILA!:"

  "Waarom denk je dat ze global-warming hebben verzonnen? Chemtrails warmen de aarde op, en zodra de temp meer dan 2 graden is gestegen, grijpt de wereldregering (G8) in"

  Dit is nu precies de reden dat complotdenkers nooit serieus worden genomen. In plaats van een zinvolle discussie over wat privacy betekent, de privacybescherming en de wel of niet gerechtvaardigde inbreuk daarop, wordt er weer eens de meest grote onzin uit de complotvergaarbak neergekwakt. Dit is zo grotesk dat je er alleen nog maar om kunt lachen, verder heeft het geen enkele betekenis. Tegen zodanig achterlijke praat valt inderdaad niets meer in te brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. God, wat een idioot is die anoniem. Hij gelooft echt alles wat hij op maffa sites leest.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. "ps wie is jou truth-guru dan?"

  Het zijn zijn er eigenlijk meerdere als ik ze nooit alszodanig maar durf te erkennen! Net zoals dat het geval is met jou jones! Of niet soms Pony-rijder...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wie??

  Patrick Savalle?

  Hahahaha!

  Die is goed Monkey! Dat is toch die stoere womanizer, porsche-rijder en internet-2 insider?

  Briljant! Maar ik ga ff wat nuttig doen, maak jij die trollen hier even gek!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. "Maar ik ga ff wat nuttig doen, maak jij die trollen hier even gek!"

  Wat kan jij nou nog doen met je invaliditeits uitkering?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dr Deagle is 'the man', hoewel ik me afvraag of hij echt wel een dokter is. Hij is sowieso iemand die alleen op youtube te vinden, dat is natuurlijk bemoedigend en geeft vertrouwen (en bevestigd mijn theorie over complotters en visueel ingesteld). Wat ook erg fijn is, is dat hij één grote megatheorie heeft, waar alles inzit: 9/11, nazis, jezuiten, ondergrondse steden, starwars, supercomputers en mininukes. Het is geweldig.

  Barracuda, kan je deze man niet eens in het zonnetje zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. De medestrijders van Barracuda:


  Het gaat nog maar een keer gezegd worden: de Dagelijkse Standaard is een naar ziek blogje. Bijgehouden door mensen die kennelijk kortzichtigheid zelf uitgevonden hebben. Op Dagelijkse Standaard vinden ze het helemaal niet erg dat Dick Cheney zijn anti-terrorisme projecten geheim heeft gehouden voor het congres. Het wordt op Dagelijkse Standaard als links gezien om daar een punt van te maken. Dick Cheney is ‘de beste vent’ en de democraten ‘de partij van de onveiligheid’. Het is de Dagelijkse Standaard ontgaan dat good old Dick Cheney met zijn terreurbestrijding on the fly twee landen naar de afgrond gebracht heeft en een genocide heeft georkestreerd waar Adolf Hitler jaloers op zijn kan. De bloggers van de Dagelijkse Standaard die allemaal hun strepen verdiend hebben bij bladen als Elsevier, Telegraaf en andere rechtsradicale propagandistische uitgaven, zien dat niet, willen dat niet zien, en dragen er toe bij dat de publieke opinie in de veronderstelling verkeert dat alles deugt aan de oorlogen in Irak en Afghanistan. Dagelijkse Standaard bestaat uit mensen die door hun politieke voorkeur mede verantwoordelijk zijn voor de economische crisis. Buitengewoon abjecte types die in betere tijden waarschijnlijk gewoon lid van de NSB waren geweest.
  Bron...

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Jongens,

  Ga nou eindelijk eens in op de harde info in post 2 en 3.

  Hoe wou je dat debunken?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Nee omerta dan wel inanna; dat doen wij pas als je een geil plaatje van je alhier plaatst hihihi... Dan pas gaan wij op het hardere-werk over capish?

  BeantwoordenVerwijderen
 24. "Anoniem zei...
  Jongens,

  Ga nou eindelijk eens in op de harde info in post 2 en 3.

  Hoe wou je dat debunken?"

  Dat gaan ze niet doen, aangezien dit blog volgens hun geen debunk site is! Je moet het meer vergelijken met zoiets als de Donald Duck volgens 1 van de trollen. Entertainment! Gewoon een beetje geinen!

  De debunker/trollen halen net het niveau van de moppentrommel, voor de rest is het natuurlijk een schande om Donald zo te kort te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. "Nee omerta dan wel inanna; dat doen wij pas als je een geil plaatje van je alhier plaatst hihihi... Dan pas gaan wij op het hardere-werk over capish?"

  Jaja! die wil ik ook zien!

  Grrrr, you foxy lady!

  Ps als je niet wilt opvallen, begin dan niet met "jongens toch"! Zo maar een tipje...

  BeantwoordenVerwijderen
 26. 'Jaja! die wil ik ook zien!'

  OK dan... Dit is nog mar het begin. Van Inanna weet ik dat ze daar te oud en lelijk voor is.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. "OK dan... Dit is nog mar het begin. Van Inanna weet ik dat ze daar te oud en lelijk voor is."

  Welke ben jij? Die negerin of dat tai-popje?

  Maar ff serieus laat eens echte foto van je zien, hoe oud ben je eigelijk? Het mag een vage foto zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 28. "Het mag een vage foto zijn..."

  Mijn stemmetje klinkt toch wel naar veel meer hé mijn lekkere 'debunk' jongetjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 29. "Mijn stemmetje klinkt toch wel naar veel meer hé mijn lekkere 'debunk' jongetjes?"

  NOU! ben je al slakkensporen aan het leggen?

  Mare ik ben geen debunker, maar een die-hard-complotter! Of hou je daar niet van?

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hoe wou je dat debunken?.

  Je blijft lachen met de complotdenkers: eerst schreeuwen ze moord-en-brand als je hun onzin gaat weerleggen, en als je vervolgens die moeite niet meer neemt, dan eisen ze van je dat je er op in gaat :o)

  Tja, bij de discussie over doodenge baarden hebben we al gezien waar dat toe leidt.

  Overigens wel gaaf om te zien dat de complotdenkers de mainstream media wel serieus nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wauw, Trutje!

  Weer zo'n scherpe opmerking van je!

  Maar wat heb je nou precies weerlegt tijdens al die onzinspuiterij van je? Jij was toch de gene met alleen een mening over andren, zonder ooit op een stuk bewijs in te gaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Inderdaad, Truth Hurts. Zie zijn laatste opmerking.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. ach, het is wel lachen met die complotdenkertjes.

  Nu heeftie grote mond over bewijs, maar toen ik enige tijd geleden hem om bewijs vroeg, toen kwam er alleen maar geschreeuw uit zijn toetsenbord..

  BeantwoordenVerwijderen
 34. We zouden om het minste en geringste piepen over een politiestaat of dat de privacy in gevaar is.
  M.a.w. het is onzin, maar het is een feit dat de overheden nog nooit zoveel info over de burgers tot hun beschikking hadden als vandaag de dag.

  Waarom werden eerst alleen van criminelen vingerafdrukken genomen.
  Tsja omdat het criminelen zijn, m.a.w. bij onschuldigen zouden we dat nooit doen, stel je voor zeg, maar nu moet iedereen zijn vingerafdruk afstaan en justitie heeft inzage.
  Ik kan me nog wel herinneren dat ID plicht uit den boze was, dat deed te veel aan de moffen denken, en we leven immers niet in staat van beleg of wat dan ook.
  Maar nu is er geen haan die ernaar kraait.
  Mede dankzij de oorlog werd verraden als een doodzonde gezien, nu rijzen de kliklijnen en klik tv programma's de pan uit.
  En toch maken we onszelf wijs dat er niets aan de hand is, het is opvallend hoe de publieke opinie, of een groot deel daarvan 180 graden draait als een blad aan een boom, ik vind dat beangstigend want voordat je het weet worden er weer mensen op pleinen verbrand en de publieke opinie vind het allemaal prima, als het maar goed gebracht wordt.

  En als de privacy niet zo belangrijk is omdat je niets te vrezen hebt dan zal je er ook geen probleem mee hebben als je bv een enkelbandje krijgt waardoor je 24/7 te volgen bent, en dat ze dan ook terug kunnen kijken in de tijd om te zien waar je die en die dag op dit en dat tijdstip aanwezig was, want wat kan jou het schelen, je hebt toch niets te verbergen.

  Waar je dan niet bij stilstaat, wie zijn dan de personen die ons monitoren, zijn dat de herders en wij zijn de schapen ??
  Dat kan niet anders, we verworden op die manier steeds meer tot vee.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. "ach, het is wel lachen met die complotdenkertjes."


  Voorlopig kan (omdat je niets te melden hebt) en durf jou soort niet eens tegen de bruinhemden in te gaan die zometeen klaar zullen zijn met hun perverse bijbedoelingen tijdens het 'verplicht' inspuiten van hun goede intenties. Althans dat is wat er bij de 'debunkertjes' permanent in is gehersenbleekt. Geef mij zo'n kerel als Nexus maar, die ondanks al het hoongelach dat het van jou lafffe en 'annonieme' soort krijgt thruthje, manhaftig ongemaskert en volop in beeld toch verder blijft uitdragen. Wij lusten jullie zometeen echt niet meer verradelijke lafbekken. Sterker nog aan de pvv-varkens zullen wij jullie zometeen als het losgaat uitleveren. Jij mag nu nog wel zelf uitkiezen truthtje want vluchten kan zometeen echt niet meer. Heb jij dat goed begrepen? ?

  BeantwoordenVerwijderen
 36. En als de privacy niet zo belangrijk is omdat je niets te vrezen hebt dan zal je er ook geen probleem mee hebben als je bv een enkelbandje krijgt waardoor je 24/7 te volgen bent,.

  Dat kan nu ook al aan de hand van me mobieltje.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ja daarom zei ik al dat de overheden nog nooit zoveel info over de burgers hebben gehad als vandaag de dag.
  Maar je hoeft natuurlijk geen mobieltje te nemen, of je kan een pre-paid nemen, en je hoeft niet altijd je mobieltje mee te nemen.
  Maar het wordt steeds moeilijker om big-brother/uncle sam te omzeilen als gewone burger.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Hey Barra!

  Pak je die rare complotters van Geenstijl ook even aan? Die beginnen verdorie tenslotte ook al die onzinnige rotzooi te verkondigen.

  http://www.anarchiel.com/display/breaking_news_geenstijl_constateert_digitale_politiestaat

  En 'piepen' over wat wetsvoorstellen? Je hebt wel gelezen wat er zoal staat te gebeuren?

  "Vrijwel zonder debat heeft de Eerste Kamer gisteren ingestemd met het voorstel van de regering om van verdachten, veroordeelden en getuigen een vingerafdruk te nemen. Om deze vorm van identificatie mogelijk te maken, worden het Wetboek van Strafvordering, het Wetboek van Strafrecht en enige andere wetten aangepast."

  http://www.anarchiel.com/display/en_weer_toont_de_eerste_kamer_haar_ware_gezicht

  Is helemaal niks mis mee? Vingerafdrukken van GETUIGEN afnemen gaat er in de vissekom van Barra zonder problemen in? *Zingt luidkeels NSB-liederen voor Barra en zijn volgelingen*

  Ik hoop voor je dat je geen kinderen hebt. Echt heel erg hard. En dan hoop ik dat eigenlijk vooral voor die kinderen... Want je zou toch zo'n vader hebben zeg... Volgens mij zou jij je eigen kinderen nog deporteren als ze niet voldoen aan de standaarden die "een overheid" of "de massamedia" stellen. Heel ernstig. En misselijkmakend.

  Maarja, ieder natuurlijk zijn keuze. Sommige mensen kunnen nou eenmaal WEL respect opbrengen voor de keuzes en meningen van anderen en zitten iets minder in hun bekrompen en "veilige" referentiekader gevangen.

  Heel veel sterkte met je leven. En een kusje.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. @ Anarchiel: het is toch wel handig om de vingerafdrukken van een getuige te hebben. Die was namelijk ook op het plaats delict en weet je in ieder geval dat zijn vingerafdrukken niet die van de dader zijn. Je hele NSB verhaal lijkt in ieder geval wat overtrokken.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. We zijn van die ouwe hippie niks anders gewend.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Weer te veel gesnoven, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen