dinsdag 10 november 2009

Palmen


In het kader van de verbreding gaat het bij de partij van Geert Wilders allang niet meer over de islam. Tegenwoordig heeft de PVV ook al verstand van het miljeu. Dat wil zeggen: PVV kamerlid Richard 'Kuifje' de Mos, lach-favoriet bij YouTube, leest ook wel eens de krant. Vroegste sneeuwval Pennsylvania (VS) sinds begin 1900, leest hij bijvoorbeeld. Skipistes in Oostenrijk nu al open door door vroege sneeuwval. En dan komt het: ooit stonden er palmen op de Noordpool! Onderzoekje van onze eigen Universiteit van Utrecht. Kijk, dan weet de voormalige sales manager en onderwijzer De Mos genoeg. "Deelt u de mening dat het investeren van miljarden euro’s aan belastinggeld ter bestrijding van de veronderstelde opwarming van de aarde niet te rechtvaardigen valt?" wil hij weten van Minister Cramer. U weet, Richard was ook al degene die de KNMI hoax aan de kaak stelde, een minuscuul rekenfoutje door een verkeerde plaatsing van een thermometer waardoor onze zomers plotsklaps 'puffend heet' werden.

Waarschijnlijk droomde Richard stiekem van het volgende antwoord: "Ja, Richard. Het is een grote hoax. Door de milieu maffia worden we voorgelogen over de opwarming van de aarde. Allerlei wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat deze door de zon wordt veroorzaakt. Ik zag alle belastingen dienaangaande morgen meteen retourneren. Met rente."

Maar niet dus. De Universiteit van Utrecht meent De Mos publiekelijk op de vingers te moeten tikken. Het feit dat de CO2-concentraties vroeger hoog waren, betekent absoluut niet dat de mensheid geen invloed heeft op wat er nu gebeurt met de atmosfeer, stelt de onderzoeker Appy Sluijs verbolgen. Verkeerd is ook de aanname van de PVV dat CO2 niet de oorzaak van de opwarming van de aarde is. "Hoge concentraties CO2 in het verleden gingen altijd gepaard met hoge wereldwijde temperaturen. Zo hoog zelfs dat er palmen op de polen stonden. Ons onderzoek zegt alleen dat we niet precies weten hoe het komt dat het zó warm was. Er zijn waarschijnlijk factoren die in een warme wereld extra hoge temperaturen veroorzaken op de polen, bijvoorbeeld een type wolk dat nu niet meer voorkomt." Sluijs is verbolgen dat de PVV hem niet eerst heeft gebeld: 'De vragen zijn duidelijk niet goed voorbereid. Dat is toch wel het minste dat je mag verwachten van een Kamerlid?"

Richard mag natuurlijk best vinden dat de opwarming van de aarde een heel andere oorzaak heeft, maar laat hij dan eerst eens als oud-onderwijzer leren dat koude winters of vroeg besneeuwde skipistes toch echt niets te maken hebben met klimaattrends  en conclusies over klimaatverandering slechts getrokken kunnen worden uit het saldo van stijgingen en dalingen over een periode van tientallen jaren.

1 opmerking: