maandag 11 juni 2012

Complete Guide

Net als ieder zichzelf respecterend dwars medium, krijgt ook de Roze Khmer (= GeenStijl) regelmatig verzoeken om aandacht te besteden aan 'datgene wat door de Main Stream Media wordt genegeerd' - lees: boze complotten - en dus werd afgelopen vrijdag korte na de gebruikelijke linkdiarree VrijMiBo de The complete GS-guide to conspiracy gepubliceerd. Humor dus.

Altijd weer goed voor 500 + reacties en een hoop gekkies. De vraag is alleen of het voorhouden van een spiegel aan aluhoedjes echt gaat helpen. Die schijnen zich maar niet te realiseren dat 'onderzoek' niet is het lezen, copy-pasten en nabauten van slecht geschreven websites van zolderkamerfilosofen met kolder in de kop. Of dat roeptoeters vooral roeptoeteren. Of dat David Icke zelf nog nooit een shapeshiftend reptiel heeft gezien, complotters NWO niet eens kunnen duiden (vaak ook niet kunnen spellen) en ook al zou je het willen een groep antennes in Alaska (HAARP) never nooit niet een aardbeving aan de andere kant van de wereld kan veroorzaken.

En dus was er weer volop paniek bij de belendende percelen, kwamen weer alle Pavlov-complottertjes uit hun donkere krochten gekropen, werd er weer volop gelinked naar nietszeggende YouTube filmpjes en de webplek van Alex Jones, stonden alle zelfverklaarde staaldeskundigen ('Ikzelf heb heel vroeger werktuigkunde gedaan'), weer eens alle fouten op te sommen die ze ooit op vage 9/11-websites hebben gelezen en was gebouw 7 wel degelijk ('Zelf gezien op Joetoeb') een gecontroleerde collapse.

Ok, dat en een paar echte pareltjes:

'Een Amerikaanse president, waarvan zij op even dagen twijfelen of hij zelfstandig veters kan strikken, blijkt op oneven dagen plots een getalenteerde tovenaar te zijn. Een ingewikkelde operatie waarbij haatbaarden, meerdere vliegtuigen, omvallende gebouwen allemaal on que op de juiste tijd en de juiste plaats arriveren? Het is duidelijk dat complotdenkers nooit zelf een kinderfeestje probeerden te organiseren, waarbij de ranja, de hapjes en de toneelstukjes op elkaar moesten aansluiten.'

'Overigens, op bijna elke pagina bij GeenStijl kom ik -weggejorist- tegen. Ik vertrouw dat niets: het middelste deel van het woord, gejo, is fonetisch hetzelfde als geo, van geodriehoek. Diezelfde driehoek komt elke keer weer terug bij de Vrijmetselaars. Wat overblijft na het verwijderen van gejo uit weggejorist is wegrist: weg-christ. Joris is anti-christ en de Vrijmetselaars zijn zijn discipelen. Zo is het en niet anders.'

Reaguurder RoyalWithCheese vatte het probleem misschien nog wel het beste samen: een complotthorie hoeft helemaal niet waar te zijn, het gaat om het grote plaatje. 'En dát is nou juist ook de essentie en belang van al die complottheorieën! De mens weer opnieuw kritisch én vrij te leren nadenken!'

Daar draait het dus allemaal om: de stellige overtuiging dat je in al die bij elkaar gegoogelde feiten verbanden ziet die geen normaal mens wil zien en het genialiteitsgevoel dat heel even de kop opsteekt voordat trollen en debunkers je weer koudstraal staan uit te lachen.

5 opmerkingen:

 1. Het comment "Een Amerikaanse president, waarvan zij op even dagen twijfelen of hij zelfstandig veters kan strikken, blijkt op oneven dagen plots een getalenteerde tovenaar te zijn" vond ik een beetje flauw.

  Ik heb me zelf toch destijds behoorlijk verdiept in het hele complot-gebeuren, maar aannemen dat Bush zelf veel van de aanslagen af wist, laat staan zich bezig hield met de organisatie en planning? Nee, dat zal een zonderlinge enkeling zijn. Het argument was juist dat er een schaduw-regering achter Bush zit (waar die dan ook uit moge bestaan).

  Zoals The Excavator stelt:
  "Presidents are like the shiny superstars on the floor, not the shadowy managers sitting behind the glass at the top. Presidents only possess rhetorical power. Obama is there to comfort the children, tuck them in at night, and tell them bedtime stories. (...) The truth is that Obama is not the director of the U.S. government's vast killing machine, he is just the public face. He is not personally involved in anything besides killing flies and telling lies."

  Voor wat betreft desktop-research door lekker youtube-filmpjes te kijken en het stuitende gebrek aan logisch denken, gevolgtrekken, tevens tegenargumenten op waarde schatten van de heren 'complotonderzoekers'... geheel mee eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond er toch wel een paar andere juweeltjes tussen zitten hoor [reacties]

  Ik heb zelfs horen beweren dat er zomaar geld uit het niets wordt gemaakt! En vervolgens lenen ze die lucht ook nog uit. Waarna de rente moet worden opgebracht door mensen die niets met die lening te maken hadden! Je hoort de gekste dingen tegenwoordig.

  Hoe zit het met het mistery rondom trein rails.. Als je er vlakbij staat is ie breed en in de verte komt ie bij elkaar.. Als je er dan heen loopt heeft een vreemde kracht ze weer breed gemaakt en is het verder weer smal... echt freaky..

  LOL

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Arminius:

  Ja, geld is een boeiend iets... voor veel mensen is het een doel op zich geworden, in plaats van een ruilmiddel waarmee je andere doelen kunt nastreven.

  En ooit was het gebaseerd op edelmetaal, toen werd dit vervangen door IOU's en garanties waarmee je dat edelmetaal kon opeisen... En toen werd het gewoon papier en lood-om-oud-ijzer... En nu zijn het eentjes en nulletjes die digitaal ergens staan. En de enige reden waarom men denkt dat men morgen een brood voor een euro kan kopen, is omdat ze dat vandaag en gister ook hebben kunnen doen. Maar dat is bepaald geen recht, hooguit een verwachting waarvan genoeg economen zich afvragen of die verwachting in de nabije toekomst nog wel realistisch is...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er staan een boel kulfilmpjes in de comments van GeenStijl, maar eentje heet "mysterious deaths of 9/11".

  Daar zaten een flink aantal verhaaltjes tussen waarvan ik dacht... so what? Dus hij heeft ergens iets zijdelings met 9/11 te maken gehad, net als tienduizenden mensen op wat voor manier dan ook... Tuurlijk gaan er een aantal van dood in een slordige tien jaar.

  Voorbeeld is deze man, Maj. Gen. Wherley. Hij liet straaljagers opstijgen, en is in 2009 omgekomen toen 2 passagierstreinen tegen elkaar knalden. So what? Nergens staat dat hij zich verzette tegen het originele verhaal, het is 8 jaar later en no sense of urgency... Dus waarom zouden 'ze'?

  Wel boeiend vond ik die hoerenmadam Deborah Jeane Palfrey, die in een interview letterlijk stelt "I'm not planning to commit suicide", met de motivatie "I plan on exposing the government in ways that I do not think they want me to expose them." Ze zou wel de bak in gaan draaien, en haar familie geloofde haar zelfmoordbrief. Maar goed, die is tenminste nog een soort spannend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik mis nog: Die Bielefeld-Verschwörung ;-)

  http://www.bielefeldverschwoerung.de/

  BeantwoordenVerwijderen