woensdag 27 juni 2012

Verdunning

Het is een outright war tussen voor- en tegenstanders van homeopathische geneesmiddelen. Per 1 juli mag, conform de Europese wetgeving op homeopathische medicijnen, op verpakkingen en bijsluiters alleen worden aangegeven wat de werking ervan is als dat wetenschappelijk is bewezen. De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) vindt dat de regering handelsvergunningen van homeopathische middelen nu ook maar meteen moet intrekken.

Ergo: Overal doken de afgelopen dagen (ook mannelijke) Klazienen uit Zalk op om te klagen - vooral weer met heel veel hoofdletters - dat: 'mevrouw Edith Schippers niet op de hoogte is van de daadwerkelijke werking van homeopathie en het FEIT dat homeopathie nog steeds door de farmaceutische commerciële handel kapot gemaakt wordt.' 

Waarbij even wordt voorbijgegaan aan het feit dat homeopathische huismiddelen in Nederland goed zijn voor een omzet van 56 miljoen euro - net als de traditionele farmaceutica big business dus - en tal van bedrijfjes drommelsgoed weten hoe ze hun Haarlemmer olie moeten aanprijzen. Dat mag straks nog steeds, als er maar niet staat dat de middelen verkoudheid of griep genezen. Want nu al wordt dit soort claims op de potjes tegengesproken door een verplichte disclaimer. Dat er niks meer op de potjes mag staan is dus onzin. Ook komt er geen verbod op homeopathische geneesmiddelen.

Met zoveel omzet moet het trouwens niet zo moeilijk zijn om de werking van deze middelen ook langs klinische weg aan de tonen, maar dat schijnt nog altijd een groot probleem te zijn. Hoewel, hadden de Zwitsers dat al niet gedaan? 'Kennelijk is Edith Schippers, de nerveuze, doch zelfverzekerd-ogende (...) minister van Volksgezondheid, niet op de hoogte van het FEIT dat een groot Zwitsers onderzoek heeft AANGETOOND dat homeopathie effectief is.'

Yep, maar ook dat bleek weer eens de zoveelste homeopathische verdunning van de waarheid.

24 opmerkingen:

 1. Ongeveer de helft van de mensen die bij mijn voormalige arts kwamen waren opgegeven door de 'reguliere geneeskunde'. Terminaal dus. Met 'alternatieve' medicijnen en technieken als Ozontherapie is het gros daarvan aan de dood ontsnapt of hebben iig langer en kwalitatief beter kunnen leven. Wat is dat, placebo-effect? Aanstellerij? 'Klazienen uit Zalk'? Laat me niet lachen.

  Ironisch genoeg blijkt de beste vervanger van antibiotica ( op zich een goede uitvinding maar zo excessief gebruikt dat de werking met de dag vermindert) colloïdaal zilver te zijn. Water met een beetje zilver erin. Het Amerikaanse leger zweert erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Whahaha, colloïdaal zilver, de Haarlemmer olie van de complotters. Krijg je een blauwe huidskleur van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier nog iets over dat zilver:

  'Dan kleurt de huid asgrijs en worden er zilverdeeltjes opgeslagen in de huid, de ogen en de inwendige organen. Er zijn ook nierfunctiestoornissen en neurologische afwijkingen beschreven. Werd zilver vóór de uitvinding van penicilline geregeld gebruikt in met name neusdruppels, daarna niet meer. Sinds 1975 is colloïdaal zilver in Amerika niet langer geregistreerd. Sedert 1994 heeft de FDA een groot aantal fabrikanten van CZ op de vingers getikt, omdat hun medische claims ongefundeerd waren. Vanaf 1999 is CZ in Amerika niet langer 'over de toonbank' verkrijgbaar. Nu Nederland nog.'

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zeg Barra, wat is dit voor censuur bij Google?

  barracudanls.blogspot.nl bevat inhoud van nederlandvrij.com, een site waarvan bekend is dat deze malware distribueert. Als u deze site bezoekt, kan uw computer worden geïnfecteerd.
  Google heeft vastgesteld dat er misschien schadelijke software op uw computer wordt geïnstalleerd wanneer u doorgaat. Als u deze site in het verleden heeft bezocht of de site vertrouwt, is het mogelijk dat de site onlangs door een hacker is geïnfecteerd. Ga niet verder. U kunt het morgen opnieuw proberen of ergens anders naartoe gaan.
  We hebben nederlandvrij.com al gemeld dat we malware op de site hebben aangetroffen. Voor meer informatie over de problemen die op nederlandvrij.com zijn gevonden, gaat u naar de Diagnosepagina voor Safe Browsing van Google.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het kan zijn dat je die mededeling hebt gehad omdat er een bericht in de Blog Roll stond. Daar heb ik geen controle over.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hm,. vreemd


  Een kijkje op die pagina leert echter dat er helemaal niets aan de hand lijkt te zijn op zowel Barracuda als Nederlandvrij.com

  Citaat: Safe Browsing
  Diagnostische pagina voor nederlandvrij.com

  Wat is de huidige vermeldingsstatus voor nederlandvrij.com?
  Deze site wordt momenteel niet vermeld als verdacht.

  Wat gebeurde er toen Google deze site bezocht?
  Google heeft deze site in de afgelopen 90 dagen niet bezocht.
  Heeft deze site gefunctioneerd als tussenstadium met als resultaat verdere distributie van malware?
  In de afgelopen 90 dagen leek nederlandvrij.com niet te functioneren als tussenstadium voor het infecteren van enige sites.

  Heeft deze site malware gehost?
  Nee, deze site heeft in de afgelopen 90 dagen geen schadelijke software gehost.


  Dan blijft toch de vraag waarom deze waarschuwingspagina? Lijkt er toch verdacht veel op dat Google is begonnen met het censureren van bepaalde alternatieve media sites.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Aminius
  Bij google werken geen complotters, google is eerder barracuda minded.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Homeopathische middeltjes zijn m.i. exclusief onderdeel van over lijken gaande tel sel achtige marketing technieken. Werkzame stoffen zijn niet onderhavig aan zweeftechnologie. Jomanda en consortium inclusief. Imperfecte wetenschap gebruiken als argument, is een moordwapen voor de zweefcommercie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ john ('Dan kleurt de huid asgrijs en etc, etbloodycetera...')

  Dream on, Johnny Darwin. Het mooie van de reguliere geneeskunde is dat de sterftecijfers de pan uit rijzen. Ruimt lekker op - dead doctors don't lie ;].

  Neemt niet weg: ik weet uit de eerste hand dat CZ naar volle tevredenheid wordt gebruikt in de US Army. Daarin werken een hoop kleurlingen maar blauwe heb ik nog nooit gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als complotters beweren iets uit de eerste hand te hebben, weet ik alweer hoe laat het is. Next!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ theworldissound: het toontje spreekt weer boekdelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zal hier eens een praktijkvoorbeeld neerzetten. Mijn buren hebben 4 paarden. Soms zijn de paarden zien. Dan krijgen ze vaak een homeopathisch geneesmiddel. Dat blijkt heel vaak uitstekend te werken. En die paarden kennen echt geen placebo-effect. Leg mij maar eens uit hoe dat kan dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Erg grappig, ik weet uit eerste hand dat CZ niet door de US Army (of navy, of Airforce, of Marine corps) gebruikt wordt.....

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Probleenm met de term "homeopathie" is dat deze zo veel omvattend is. Ook valide kruidenmiddelen vallen eronder, dus dat kan best zijn wat die paarden krijgen.

  Echter, de sceptici verstaan onder homeopathie vaak alleen de oneindig vaak verdunde oplossingen van stoffen in water. Zoals ook in dit artikel van Barracuda wordt aangehaald: één stuifmeelkorrel op alle massa in het bekende heelal. Dit is vaak de Amerikaanse interpretatie van homeopathie.

  Vóórdat anecdotisch bewijs wordt aangehaald, zoals de paarden van Arminius' burenm, is het dus zaak helder te krijgen over welke homeopatische middelen men het heeft.

  Korte samenvatting:
  - kruidendrankjes met normale verhoudingen kunnen prima werken.
  - kruidendrankjes met oneindige verdunningen zijn onzin.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Niet alleen de sceptici zeggen dat homeopathie oneindig verdund is, de meeste homeopaten zeggen dat ook.

  En die paarden van de buren van Arminius, ach dat is weer typisch zoals in altokringen iets bewezen wordt. Paarden kunnen net als mensen best zonder medicatie weer gezond worden.

  Er is kortom geen vergelijking met onbehndelde of anders behandelde paarden die hetzelfde mankeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een koliek [paardenziekte] gaat echt niet vanzelf over hoor haha. Vaak is het niet duidelijk wat de verschillen zijn tussen homeopathie en kruidenpreparaten. Het verwarrende is dat er een overlap bestaat, te weten de plant als grondstof.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Arminius: even googelen bracht me bij een uiteenzetting van paardendierenarts Hans van Gils, waaruit blijkt dat 'koliek' een veelheid van aandoeningen is, variërend van op korte termijn dodelijk als er niets aan gedaan wordt, tot:

  "Toch kan een eigenaar bij minder ernstige uitingsvormen als wat schrapen, licht zweten en dergelijke best zelf een eerste poging wagen het koliekpaard te ‘behandelen’. Deze behandeling bestaat uit eenvoudig wat beweging geven. Dit kan stappen aan de hand zijn, maar misschien is vijf tot tien minuten laten draven aan de longe nog wel beter. Heel veel koliekgevallen hebben namelijk als achtergrond een gas- en/of mestophoping. Door de beweging komt dit los en zal de patiënt genezen."

  Ik weet niet wat de paaden van de buurman van Arminius precies mankeerden, daarvoor moeten we weten wat de dierenarts aan diagnose heeft gesteld. Ik vermeod dat er helemaal geen dierenarts aan te pas is gekomen als buurman zelf met een mideltje aande gang ging. Hoe dan ook de controle ontbreekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. ===
  En die paarden kennen echt geen placebo-effect.
  /===

  Tuurlijk wel. Want hoe dien je zo'n middel toe? Door zo'n beest rustig te benaderen, vriendelijk tegen ze te babbelen en wat op hun hals te kloppen. En dan hup, die pil laten ophappen. Stel ik me voor.

  Als van nature paniekerig vluchtdier gaan ze zich alleen al van zulke aandacht en rustige 'behandeling' beter voelen, ook zonder pillen.

  (Hoop grammaticale twijfelachtigheden in het bovenstaande. Oorzaak: moe, weinig geslapen vannacht. Komt goed.)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ===
  Het kan zijn dat je die mededeling hebt gehad omdat er een bericht in de Blog Roll stond. Daar heb ik geen controle over.
  /===

  Blijf ook vandaag en gisteren steeds die paniekerige meldingen van Google Chrome rkijgen. Uiteindelijk maar durven negerne.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @ruud harmsen

  Tuurlijk wel. Want hoe dien je zo'n middel toe? Door zo'n beest rustig te benaderen, vriendelijk tegen ze te babbelen en wat op hun hals te kloppen. En dan hup, die pil laten ophappen. Stel ik me voor.

  Als van nature paniekerig vluchtdier gaan ze zich alleen al van zulke aandacht en rustige 'behandeling' beter voelen, ook zonder pillen.  Hahaha, wat een onzin. Geweldig.

  Natuurlijk, als je met een grote spuit schreeuwend en keihard op een paard komt afgerend dan rent het beest weg. Net als een kat, een hond, een koe, een aap, of een olifant.

  En als de mensendokter tegen je gaat schreeuwen en paniekerig doet wanneer je been er half afligt word je ook niet rustiger, maar als hij vriendelijk tegen je praat, en je zacht aanraakt doet het wonderen.

  Ik zou zeggen, stap eens achter de computer vandaan Ruud, en ga eens naar een kinderboerderij en aai eens een geitje. Zal je goed doen, en je leert er ook nog wat van.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. > Hahaha, wat een onzin. Geweldig.

  Wat een rare reactie.

  Je kraakt mij af en vervolgens geef je een uitleg die precies bevestigt wat ik schreef. En dat is dan heel slim want het komt van Ziva, maar als ik het zeg ik het onzin.

  Natuurlijk!

  Overigens vanmorgen nog 9 km in de natuur gewandeld. Geitjes waren er niet, anders was ik ze zeker om de hals gevlogen. Ik vind dieren leuk. Al was het maar omdat ze lang niet zo gelijkhebberig zijn als mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. O ja, geen geitjes, maar zwanen, die waren er wel. Die heb ik, dierenliefhebber als ik ben, uiteraard dan ook meteen proberen te aaien en knuffelen.

  Maar toen werden ze kwaad!! Nou ja, zeg. Dan doen ze anders nooit! Helemaal gehad met alle witte beesten nu.

  BeantwoordenVerwijderen