woensdag 20 juni 2012

Zeitgeist

De jongen die beweerde dat hij vijf jaar lang in een Duits bos in de buurt van Berlijn had geleefd, en daar zijn vader had begraven, bleek vorige week niet de reeds jaren zoekgewaande Liam Vanden Branden uit het Vlaamse Mechelen, maar de 20-jarige Robin van Helsum uit Hengelo.Van Helsum had de hermandad een mooi verhaaltje opgespeld. Hij was gewoon weggelopen, de grens over.

Het verhaal heeft alsnog een bizarre wending gekregen nu The Telegraph meent dat Van Helsum is geïnspireerd door de Zeitgeist-beweging, die een grote aanhang zou hebben in Berlijn. Damien McElroy, buitenlandverslaggever van de Britse krant, tekende het een en ander op uit de mond van Van Helsums vrienden.

Zeitgeist? Yep, de ruim twee uur durende tenenkrommende holistische videotrilogie die in 2007 enorm populair werd onder complotters, aangezien het bankers, religie en 9/11 combineerde tot een soort algemene relativiteitstheorie.

Dat het niet zo verstandig is om je te vereenzelvigen met het omstreden werk van filmmaker Peter Joseph,  ontdekte Seth Lievense van de Nederlandse Zeitgeist-beweging. Weliswaar zet Lievense zich nadrukkelijk af tegen de oorspronkelijke Zeitgeist films over 'vergelijkende religie, valse-vlagterrorisme, economische huurmoordenaars, Fractional Reserve banking of de Federal Reserve', echt helpen doet het niet.

Toen zijn naam dit najaar opdook bij de start van de Occupy beweging in Nederland, werd Lievense - grondsteward bij Schiphol - onmiddellijk geassocieerd met met rare complottheorieën. Vandaar hij kennelijk als door een wesp gestoken reageert op het Telegraph-artikel. Om duidelijk te maken dat die rare Robin en trouwens ook de referenties naar de Zeitgeist-beweging heel ver staan van waar hij mee bezig is.

En waar is Seth dan mee bezig? Toegegeven: geen 9/11 en valse vlag-complotjes op zijn site, wel zweverige verhandelingen over transitiedenken en bewustwording, en niet te vergeten ecodenken. 'De Zeitgeist Beweging poogt -vóór alles- zoveel mogelijk bewustwording op grote schaal te creëren. Door met een kritische blik naar de wereld om ons heen te leren kijken ontstaat bewustwording van de werking van onze maatschappij -of beter gezegd hoe deze niet werkt-, maar ontstaat ook bewustwording van de huidige mogelijkheden om die andere toekomst te vormen'. Seth, jongen, cut the crap!

15 opmerkingen:

 1. Ga je nog een stukje schrijven over die schoppende politieagente Barra? :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Ga je nog een stukje schrijven over die schoppende politieagente Barra?"

  Is die politieagente een 'complotter'??

  Nee??

  Dan wordt er geen artikel over geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Agente die met het verkeerde been uit bed gestapt is. So what? Meer is er niet over te vertellen. Rest is voor complotidioten die als onkruid uit de grond schieten. Psychiatrie gaat het nog druk krijgen in de toekomst, ze worden steeds gekker, schizofrener en vertonen steeds vaker excessief gedrag. Iedere keer dezelfde figuren met voorspelbaar gedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Blogger geendank zei...

  "Ga je nog een stukje schrijven over die schoppende politieagente Barra?"

  Is die politieagente een 'complotter'??

  Nee??

  Dan wordt er geen artikel over geschreven.

  Maar het vervolg is wel een complot, toch? :D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geendank, is voor iemand die denkt dat hij god zelf is toch ook hier weer schizofreen te noemen. Tekst van een ander plakken(Ziva) zonder vermelding, om vervolgens de oratorische vraag of het overstappen van geloof toelaatbaar is, van een directief commentaartje te voorzien. Voorlezen uit andermans werk is klaarblijkelijk zijn hobby, je mot ergens mee bezig zijn dit moet de reden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Weinig diepgang hier, tenslotte:

  Great minds discuss ideas;

  average minds discuss events;

  small minds discuss people.

  Spelen op de persoon, en niet op de ideeën is een kinderachtige manier om je gram te halen bij het publiek.

  Treurig volk

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weer zo een, ha ha. Bijna 20.00 uur, dan moeten ze weer terug op de slaapzaal zijn. Loeizware beschuldigingen bij elkaar dromen, om daarna al scheldende in tranen uit te barsten , omdat ze boebang geworden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @meesterjos

  Treurig volk

  En dat is niet 'spelen op de persoon'?

  Als je je eigen quote had begrepen, dan had je juist niet deze opmerking gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. "Ga je nog een stukje schrijven over die schoppende politieagente Barra?"

  Nope. Heb trouwens begrepen dat er nog heel wat aan vooraf ging wat we weer niet op video zien. De zwerver is ook niet geheel vrij te pleiten. Er zitten vaak meerdere kanten aan een zaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nog leuker is dat bloggers vergelijken met blatende kippen(hoe klinkt dat?), pedos, honden en stront in de ogen enz. kennelijk in een andere categorie valt. Dat het handje van Napoleon van geendank associatief is met JD lijkt me ook een zorgwekkende gedachtenloop.
  Bassie & Adriaan hebben veel geld ,succes en respect geoogst door te doen waar ze goed in waren, is niet voldoende voor de grootheidswaanzinnige complotters. Wat dan wel?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mee eens hoor Barra
  http://urubin.com/forum/showthread.php?tid=6792

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Op straat zwervende kerngezonde drankorgels lopen voortaan levensbedreigende meedogenloze ongezonde trappen tegen het lijf dankzij politie , is dat het complot?

  Wacht gewoon even onderzoek af, recht zal zijn beloop hebben. Of is MSM nu plots ook KLOLs informatiebron ? Zoals de wind waait, waaien de complotvestjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Niet iedereen heeft de brede schouders dan wel rechte rug om hetgeen er tegenwoordig allemaal plaats heeft vooral mentaal te kunnen verwerken. Zelfs de instanties die voor wat veiligheid zouden moeten dienen worden bevolkt door agressievelingen met een veel kort lontje om voor hetgeen ze worden betaald gewapend en wel te mogen doorgaan. De Nederlandse politie is verworden tot een stelletje doorgesnoven oorlogs veteranen die vanwege bezuinigingen bij defensie als goedmakertje bij de politie worden gedropt in ruil voor hun zwijgende collaboratie met het tuig dat ook dit land in een onzinnig verlakkende houtgreep in toom houdt. Ja mensen ook Micha zal er een paar maanden van goed op zijn lippen moeten bijten hebben te gaan, want ook in gevangenissen lopen er heel wat van die afgekochte stumperds rond. Je wordt om niets door een paar (8 tot 10 zwaar bewapende nsb-ers gehuld in boerka!) gorrilas uit je cel zo in de isoleer gesmeten. Ik neem er nog eentje proost...

  "Herhaaldelijk wordt er gedemonstreerd dat de politie schijt heeft aan onze burgerrechten. Dat blijkt uit haar inmiddels notoire afluisterverslaving, waarbij een vaag vermoeden al genoeg is om de telefoon van een verdachte af te tappen, maar ook de telefoons van iedereen in zijn omgeving. Dat blijkt uit het hardhandige optreden tegen burgers die gebruik maken van hun demonstratierecht. Dat blijkt uit de journalisten en fotografen, die steeds vaker door de politie worden gehinderd bij het uitoefenen van hun beroep en daarvoor zelfs worden gearresteerd." Bron...

  O ja en bepaalde krachten 'verheugen' zich alvast van de angstige 'vermoedens' die hen te wachten zullen staan...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @ Adamas:

  "De Nederlandse politie is verworden tot een stelletje doorgesnoven oorlogs veteranen die vanwege bezuinigingen bij defensie als goedmakertje bij de politie worden gedropt in ruil voor hun zwijgende collaboratie met het tuig dat ook dit land in een onzinnig verlakkende houtgreep in toom houdt"

  Geen commentaar hoor, maar dat staat wel een beetje haaks op het tweede beeld van de politie dat ook leeft in dit land, namelijk dat van een laf, slap en impotent politieapparaat dat alleen maar goed is in bonnen schrijven en voor de rest alleen maar politiek correct optreedt. Bestaat er synthese in deze twee haaks op elkaar staande beelden? Uitzonderingen daargelaten staat de Nederlandse politie volgens mij (ook internationaal vergeleken) nou niet echt bekend als heel daadkrachtig...

  BeantwoordenVerwijderen