vrijdag 8 juni 2012

Recht is krom

Recht is Krom, luidt de titel van het blog van ondernemer-in-ruste, miljonair en superspeurneus Wim Dankbaar. Bij Wim wordt alles wat recht is inderdaad krom. Heel erg krom zelfs. Vooral als het over de zaak Vaatstra gaat.

Een schande is het volgens Wim dat iedereen maar blijft liegen over de ware toedracht, terwijl het zo duidelijk is als maar kan: Joris Demmink en zijn officier van justitie Harm Brouwer hebben de beide Irakese daders schielijk uit het asielzoekerscentrum gehaald en een van hen zelfs naar Noorwegen getransporteerd omdat ze betrokken waren bij een rituele slachting waarvan de justitiële topmannen op de hoogte moeten zijn geweest.

Hoewel het OM alle misverstanden over de vermeende daders al eens heeft toegelicht, bijvoorbeeld dat de Noorse dader reeds sinds 1998 in Noorwegen verbleef, blijft Dankbaar maar volhouden dat Brouwer heeft gejokkebrokt over zijn datum van vertrek als officier van justitie: uitgerekend op 1 mei 1999, een dag na de gruwelijke moord op Marianne Vaatstra. Brouwer kreeg een soortgelijke functie in Utrecht. Vond hij niet leuk, omdat de moord daarmee naar een plaatsvervanger ging.

Dankbaar denkt er het zijne van: 1 mei was een zaterdag en bovendien werd Brouwer half juni nog sprekend als scheidend officier van justitie opgevoerd in de kranten. 'Eerst heeft hij voor Demmink de daders weggesluisd, en toen is zijn vertrek op papier ge-antidateerd naar 1 mei 1999 , dus zogenaamd heeft hij geen verantwoordelijkheid voor alles met betrekking tot de twee weken na de moord op Marianne.'

Om te beginnen blijkt nergens dat Brouwer liegt. Hij gebruikt de woorden 'feitelijk gestopt' en geeft zelf aan niet zeker te weten dat hij zijn overplaatsing op 1 mei te horen kreeg. Dat kan dus nog evengoed de week daarop zijn geweest.

Erg curieus is de denkfout die Dankbaar vervolgens maakt. Als het zo is dat de daders ongezien werden overgeplaatst, had Brouwer helemaal niet weg hoeven te gaan. Sterker nog: zo'n plotselinge vervanging zou juist vragen hebben opgeroepen. In een perfecte doofpot-scenario moet je juist niet weglopen.

Maar Dankbaar heeft nog iets over het hoofd gezien: vreemdelingbeleid valt helemaal niet onder justitie. Alleen de rechtelijke macht bepaalt of een asielzoeker mag blijven of niet. Tenzij Denkbaar denkt dat een officier van justitie met een paar telefoontjes alles geregeld krijgt.

Blijft de vraag waarom in het begin het asielzoekerscentrum buiten schot moest worden gehouden. Daarover zegt Oebele Brouwer in VN dat het opsporingstechnisch een totaal foute beslissing was, maar wel ‘politiek-correct’. Dat lijkt een valide verklaring: de angst dat de bevolking zijn woede zou koelen op asielzoekers.

2 opmerkingen:

  1. Al nieuws over Kat? OM in hoger beroep tegen zijn schorsing.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Uit het artikel Justitie, dit is Micha Kat!, op KLOL geplaatst na de bovenstaande reactie van John, blijkt dat de eis van het OM om Kat weer op te sluiten is afgewezen.

    In het artikel komt een wat onderbelicht trekje van Micha duidelijk naar voren: zijn lachwekkende megalomanie. (Enige zelfspot heb ik er althans niet in kunnen ontdekken.)

    BeantwoordenVerwijderen