maandag 28 januari 2013

Erik EngerdHet VPRO-programma 24 Uur Met, waarin bekende Nederlanders in een soort Big Brother-achtige setting een etmaal worden opgesloten, legt soms de diepste zielenroerselen der mensheid bloot. Dat geldt met name voor labiele gasten met niet al te veel media-ervaring. Zou zomaar kunnen zijn dat de gevallen zakenman Erik de Vlieger werkelijk even dacht dat hij via een charmeoffensief op de buis zich weer onbezorgd in het drukke zakenleven kon storten, zonder elke keer met de nek te worden aangekeken.

Want wat verlangde Erik toch weer terug naar de tijd dat hij - met weinig meer dan HAVO - de baas mocht spelen over een luchtvaartmaatschappij, een vastgoedimperium, een havenbedrijf en een snel groeiende mediaonderneming. En druk dat hij het had. Als er iemand op bezoek kwam die over het weer begon, maakte De Vlieger hem duidelijk dat hij voor dit soort futiliteiten geen tijd had.

Maar helaas, er kwam een voorwaardelijke celstraf en een boete van een Franse rechtbank wegens gesjoemel en tot overmaat van ramp begon het OM begon alweer acht jaar terug een strafproces tegen De Vlieger wegens vermeende afpersing. Van dat laatste werd De Vlieger in 2011 in hoger beroep vrijgesproken, maar de flamboyante zakenman is niet meer overeind gekrabbeld en rommelt naar eigen zeggen wat in de marge. Heel veel anders zou het volgens Barracuda toch niet gelopen zijn. Want ook al in de tijd dat het De Vlieger nog voor de wind ging werd hij al gezien als heel fout vastgoed (Endtra/Holleeder): een Amsterdams straatkeffertje zonder enig talent dat veel te graag in de Quote wil staan.

Van een charmeoffensief was dan ook geen sprake. Al was het maar omdat Vlieger mentaal in het jaar 2005 is blijven steken. De frustraties en opgekropte woede tegen een niet nader genoemde officier van justitie en een vaag verhaal over een ontnomen kleinkind zaten nog zo hoog, dat De Vlieger in 24 uur over niets anders sprak. Zelfs de meest onbevangen kijker moet de rillingen over de rug zijn gelopen: die ijskoude blik, nerveuze trekken aan tientallen sigaretten en vooral dat dwangmatige sjorren aan zijn kalende haar. Een zelfobsessieve Erik Engerd die geen moment ook maar een grammetje sympathie wist op te wekken.

Een van de pijnlijkste momenten was toch wel de uitleg over die vermeende afpersing. De Vlieger vertelde, op een toon alsof het de normaalste zaak van de wereld was, dat hij een Israëlische klerenkast had ingehuurd om een andere Israëlische klerenkast onder druk te zetten. Afpersing? Welnee, zo zijn onze manieren.

51 opmerkingen:

 1. Wat ik zag was een verbitterde, beschadigde en oprecht verontwaardigde man die persoonlijk en zakelijk gesloopt werd door justitie en daar allerlei zenuwtrekjes aan overgehouden heeft. Daarnaast vind ik dat je niet moet suggereren dat iemand die daarvan vrijgesproken werd eigenlijk toch een afperser is.

  Ik hoop dat hij zichzelf weer weet te herpakken en hij weer de inspirerende ondernemer wordt die hij ooit was. Zeven jaar lang hebben ze die man vervolgd om uiteindelijk een taakstraf te eisen en zelfs die haalde het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel Jeroen. Dat zag ik namelijk ook.

  Barra, je zou er goed aan doen het dossier Erik de Vlieger [welke hij zelf online heeft gezet] een grondig door ter nemen.

  http://www.quotenet.nl/Dossiers/Erik-de-Vlieger
  http://www.recht.nl/nieuws/strafrecht/archief/index.html?nid=21913

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeroen, niet zo naïef. Er zijn nog heel wat mensen die geld van deze De Vlieger krijgen. En al vanaf de tijd dat hij niet verdacht werd. Notoire wanbetaler.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @John

  Nouja, wanbetaling komt verder in de beste kringen voor. Overheden en andere institutionele partijen vind ik in dat opzicht ook een drama.

  Wat ik me trouwens afvroeg: bestond er wel zoiets als "goed vastgoed" in het Amsterdamse aan het begin van de jaren 2000?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeroen, je hebt een behoorlijke kennisachterstand, lees je eens in in die Israeli-connecties en vraag je eens af hoe hij daar überhaupt aan is gekomen. Een beetje fatsoenlijk zakenman houdt zich daar verre van. Hoewel het me niks zou verbazen als complotgekkies hem nog gaan omarmen ook, omdat ze nu alweer denken dat hij het slachtoffer is van de...eh...NWO.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Barracuda

  Je zult begrijpen dat ik Israëlische connecties niet op voorhand verdacht vind ;-), bovendien zou dat een voorbeeld van "guilt by association" zijn. Volgens mij was de Amsterdamse vastgoedwereld van die tijd een groot "jongens van de gestampte pot" gebeuren en ontkwam je ook als normaal ondernemer niet aan die cultuur.

  Ik zag trouwens ook een ADHD'er met narcistische trekjes en hij deed zichzelf geen goed met dit interview. Dat ben ik met je eens. Maar dat toont zijn schuld niet aan. Volgens mij is zijn misdaad vooral dat hij zijn kop boven het maaiveld uitstak en daar is het OM misdrijven bij gaan zoeken.

  Erik werd zelf afgeperst door de man die zogenaamd namens hem die barman onder druk gezet zou hebben. Dan kan je ook niet meer zeggen dat die wat dan ook "in opdracht" van de Vlieger deed. Ben het wel eens met Stan de Jong als die schrijft:

  Maar heeft De Vlieger zich schuldig gemaakt aan afpersing? Ik ben er niet bij geweest. Zeker is wel dat de Israëlische ‘beveiliger’ Itzhak M. voor de afpersing is veroordeeld. Vaststaat ook dat Itzhak op dat moment werkte voor Erik de Vlieger. Aan de andere kant heeft een andere Israëliër, Zion Eini, die door Fernandez in de arm was genomen, een voor De Vlieger ontlastende verklaring afgelegd – een nieuwtje dat ik in Revu publiceerde maar dat kennelijk aan de aandacht van de overige media ontsnapte.

  De hele zaak is ronduit bizar, omdat De Vlieger zelf ook weer op weinig zachtzinnige wijze enkele miljoenen afhandig zou zijn gemaakt door Itzhak M. – de laatste werd daar althans voor veroordeeld.


  Zeven jaar tijd, geld en energie steken in een tenlastelegging met een strafeis die alleen over dienstverlening gaat vind ik in ieder geval een pijnlijk voorbeeld van "proscecutorial overreach". Dat vind ik erger dan een genant interview.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Barra: Een beetje fatsoenlijk zakenman houdt zich daar verre van

  Hahahaha, ooit een "fatsoenlijk" zakenman tegen gekomen? Ik niet. Uiteindelijk draait het allemaal om geld verdienen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Arminius

  Heh. Marten Toonder schreef er al zo mooi over:

  zakenlieden, die door allerlei omstandigheden steeds door ellende en armoede getroffen worden en die derhalve door oplichting en misdaad hun brood moeten verdienen. Meestal is de intentie om eerlijk zaken te doen wel aanwezig, maar missen de heren de drive en het geduld om er werkelijk een goed einde aan te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. met weinig meer dan HAVO. Dat zegt niets er zijn succesvolle mannen of vrouwen die of geen diploma hebben, of een lbo/mbo opleiding hebben. So? Ik ken de zaak Erik de Vlieger vaag, maar als ik het lees hebben de Vlieger en zijn kameraden een eigen ´law and order´.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Willem Endstra deed dagelijks zaken met de Rabobank en ABN-Amro, dus hoezo fatsoenlijke zakenlui? :D Volgens mij is die meneer de Vlieger er gewoon ingeluisd. 7 jaar vervolgt worden door Jusitie en dan nog geen zaak hebben. Maar wel ee3n paar miljoenenbedrijven naar de donder geholpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jongens, blijf lekker dromen. Ik ken toevallig een paar benadeelden van Herr Vlieger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik het soort zaken lees van Dirk Jan Paarlberg, Erik de Vlieger of bedrijven dokter Joep van den Nieuwenhuizen, dan bekruipt mij het gevoel dat die leven in een wereld met hele andere regels en normen. Witteboordencriminaliteit noemen ze dat, maar het lijken mij eerder kleine keizerrijkjes onder elkaar. En die weinig tot geen mededogen met een kleine ondernemer.

   Verwijderen
  2. @John

   Tot kort voor zijn nachtmerrie zat de Vlieger in de portefeuille van het PR bureau waarvoor ik toen werkte (het toenmalige Solid Ground in Haarlem) en ik kan je melden dat hij nooit een betalingsachterstand had. Dus uit de eerste hand heb ik daar een andere ervaring mee. Hij betaalde in ieder geval stukken sneller dan de overheidsinstellingen en instituten waarmee ik later met mijn eigen bedrijfje te maken kreeg.

   Verwijderen
  3. @Jeroen

   Aha, je hebt voor Peggy gewerkt. Nice ;-)

   Verwijderen
  4. Yupz, tot ze naar Amsterdam verhuisde. Deed vooral de tech accounts. Peggy is denk ik wel de meest ambitieuze dame met wie ik werkte. Was de enige die haar tempo bij kon houden :-)

   Verwijderen
  5. hahaha, ja vandaar mijn 'nice ;-)'. Glimlachend zag ik jullie beide al door het pand rennen en op de keyboards ratelen.

   Verwijderen
  6. @Jeroen

   BTW ik ontmoette Peggy in Israel, waar ze een PR-campagne opzette voor een start-up waar ik bij de R&D betrokken was. Frappant was echter dat toen ik in NL kwam een van de eerste mannen die ik tegenkwam voor Peggy gewerkt had. De arme jongen begon bijna spontaan te trillen door de herinnering. Jij bent nu de tweede die ik hier tegenkom die 'geraakt' is door Peggy, terwijl ik Peggy zelf hier in NL nooit tegenkom.

   Small world ;-)

   Verwijderen
 12. Zitten er hier nog Hackers? Ziva, kom er maar in?
  Millitary server hacked. Confidential data!!!
  http://pastebin.com/Whyvnnd6

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sappig! Maar in dit stadium heb je meer aan een militair analist dan een hacker :-)

   Verwijderen
  2. Die hack - if true - laat alleen maar zien dat de arabieren (Saudi en Qatari) niet te vertrouwen zijn. Dus, what else is new... ;-)

   Verwijderen
 13. Terwijl de koningin haar abdicatie aankondigt legt Micha iets uit over zijn "benadering" van journalistiek. Kostelijk, hij beschrijft precies hoe hij zijn eigen denkbeeldige wereldje creëert (vanaf 14:33):

  "... Je kan hier niet op dezelfde manier verslagleggen als wanneer je naar een aandeelhoudersvergadering van Shell gaat. Da's duidelijk. Ik bedoel, hier is gewoon geen structuur, dit is heavy journalism. Ik noem het "guerilla dzjurnalizm". Er zijn geen mensen die je kan opbellen, er zijn geen persberichten over pedonetwerken, die bestaan niet. Er is geen afdeling voorlichting en communicatie van het Nederlandse pedonetwerk. dus je moet het allemaal zelf creëren, je moet reacties uitlokken, je moet provoceren, je moet een dossier laten ontstaan. Op die manier, snap je? Als je nou op de deur van Adolf Hitler gaat spuiten: stop met Auschwitz. Ga je dan zeggen: "je mag dat niet spuiten? Want als je dat spuit oef ik niets meer met je te maken te hebben, dan ben je fout." Kom op, we moeten de zaken wel een beetje in perspectief blijven zien."

  This is so wrong in so many ways.

  Hieruit kan je afleiden dat hij niet alleen smaad, maar ook laster pleegt. Bewust lasterlijke onwaarheden zegt. Hij geeft gewoon zelf aan dat hij begint met hersenschimmen (pedonetwerken) in plaats van feiten en niet alleen acties uithaalt om reacties te ontlokken, maar al die walgelijke feiten uit zijn eigen dikke duim zuigt, het verhaal "zelf creëert".

  Maar het meest hilarische vind ik wel dat hij Demmink met Hitler vergelijkt en ons vervolgens vermaant dat we alles "in perspectief" moeten zien. W00t?

  Nouja, nog twee daagjes Inshallah.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat filmpje was weer interessant en tenenkrommend in één. Kat spinde met een wat labiele body language weer een fraai setje onzin bijelkaar. De vergelijking tussen Hitler en Demmink idd, maar ook de parallel tussen zijn huidige juridische ellende en de moord op Fortuijn, of het onzin-verhaal dat hij in 2005 door de Westenberg-zaak naar Kazachstan zou zijn 'gevlucht'. Micha Kat ging naar Kazachstan omdat zijn toenmalige vriendin daar een baan kreeg.

   Om mezelf maar te quoten:

   Ziva30 april 2012 00:24
   Voor de Kat newbie's.

   In de tijd dat het Westenberg proces arme Micha Kat werd aangedaan woonde en werkte hij heerlijk aan de Prinsengracht, ging er een jaartje tussenuit naar Kazachstan waar hij een villa van $2500 bewoonde, neukte hij een toeristengids in dezelfde sneeuw,

   Aline’s husband, whom she met while they were both traveling in Kazakhstan, participates in the tours and makes sure that no one is left behind and can stop for photos or an unscheduled pit stop.   verklootte zijn fotoshoot voor een duur appartementencomplex in IJburg Amsterdam, ronselde een baantje bij de Telegraaf, en verklootte dat weer, maar hield de sponsoring van zijn site tbv de Chipshol, die ook in de stukken van/tegen/voor Westenberg een prominente rol gaan spelen (en hebben gespeeld).

   Dat hele gedoe met Westenberg deed Micha helemaal niets. Hij vond het wel mooi zelfs. Hij was de vleesgeworden anti-Christ opgestaan uit het as van Theo van Gogh en later Pamela Hemelrijk.

   Micha's psychische, en in een normale werkrelatie, onhoudbare probleem had eindelijk een 'status aparte' bereikt, en met de dubbele agenda van de fam. Poot ook nog eens een financieel potentieel.

   Vanaf dat moment, en met name door het gemis van het 'van Gogh-team' en Pamela Hemelrijk's rem, krijste Micha van alles en nog wat zonder enige controle en feedback van de daken. Dat gebrek aan 'management', plus Micha's troebele geestesgesteldheid hebben hem in de problemen van vandaag gebracht.

   Niet Westenberg, niet Joris Demmink, niet de Koningin, niet Gerard Joling, maar Micha Kat is de oorzaak van zijn eigen letterlijke en figuurlijke gevangenschap.


   Nee, echt, dit is de man die de corruptie van de rechtsstaat op de kaart moet zetten. Laat mij dan maar geslepen dienst zijn, maar dit is jullie keuze voor morgen.

   Denk er nog maar eens over na zou ik zeggen.

   /shalom

   BeantwoordenVerwijderen


   Micha Kat fantaseert alles bijelkaar. Maar goed, morgen mag Kat zijn dansje weer doen voor de Raadkamer, en als ik Camelleri.nl - en die zouden zomaar eens toegang tot Kat's strafdossier kunnen hebben - goed begrijp kan Micha Kat morgen een aantal akelige verrassingen, en toevoegingen aan zijn strafdossier verwachten.

   Wat wel interessant is, is of nu Micha Kat een tijd vast wordt gehouden vanwege het schenden van zijn schorsingsvoorwaarden. Daarin is onder meer opgenomen dat hij geen nieuwe strafbare feiten mocht begaan. Iemand die ervoor geleerd heeft, heeft de afgelopen tijd de navolgende nieuwe strafbare feiten door Micha Kat gepleegd weten af te vinken: artikel 137D SR (aanzetten tot haat en geweld); artikel 138a lid 1a SR (computervredebreuk); artikel 139c lid 1a SR (afluisteren gesprek telefonisch); artikel 139c lid 1 SR (plaatsten afluisteren apparatuur); artikel 140 lid 1 SR (deelnemen misdadige organisatie); artikel 240b SR (kinderporno); artikel 261 lid 1 SR (smaad); artikel 261 lid 2 SR (smaadschrift); artikel 262 lid 1 SR (laster) en artikel 285b lid 1 SR (stalking).

   Ho stop Micha volgelingen! Niet meteen ons gaan bijten: het staat allemaal in de recente diverse aangiften van meerderen personen tegen jullie geliefde Micha Kat. We hebben zelfs om lief door jullie gevonden te worden de titel van dit artikel geheel in de stijl van Micha Kat gemaakt. Wordt vast vervolgd…


   Verwijderen
  2. Afluisterapparatuur plaatsen? Nou ja in ieder geval Micha en zijn advocaat hebben morgen een hele kluif om zich hier door heen te praten. Het zou vreemd zijn als Micha werd vrijgelaten hierna. Dan ga ik echt geloven in complotten.

   Verwijderen
 14. @ziva

  Volgens mij gaat er morgen wel het een en ander toegevoegd worden aan zijn zaak, maar afluisteren en computervredebreuk kan ik niet plaatsen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm, ik weet het niet. Micha Kat is zich aan het herpositioneren, of minstens zijn persoonlijkheid aan het 'laden' als (undercover)onderzoeksjournalist. Hij heeft die status van 'journalist' nodig voor zijn bestaansrecht. Zonder dat stempel is hij nl. niets. En dat is dodelijk voor dit soort mensen.

   Zijn admiratie voor grote namen in de onconventionele onderzoeksjournalistiek (Assange, Gunter Wallraff, zelfs Aaron Schwartz) maakt deel uit van dat 'bevestigen' of 'laden' van zijn statuur.

   In het verlengde daarvan zie ik best de praktische bewijsvoering daarvan - het gebruiken van onconventionele onderzoeksmethoden cq instrumenten - door Micha gebruikt worden. Het plaatsen van afluister apparatuur en het inbreken op computers past daar wel bij imo. Think Watergate.

   Die twee bommeldingen vond ik a-typisch. Maar als ik dan de tekst in het NRC lees, en het expliciete van de dreiging zie
   dan past het wel weer bij dat vreemde verwrongen brein van Micha, en in context bij die absoluut onwenselijke situatie dat Micha alleen ver weg in Laos zijn gekunstelde imperium probeert te besturen.

   Verwijderen
  2. @ziva

   Micha Kat is zich aan het herpositioneren, of minstens zijn persoonlijkheid aan het 'laden' als (undercover)onderzoeksjournalist. Hij heeft die status van 'journalist' nodig voor zijn bestaansrecht.

   Des te incompetenter dat hij het gaat hebben over guerilla journalistiek (ook wel: burgerjournalistiek), want belangrijkste kenmerk van zo'n journalist is dat het dus geen professional is.

   Hij snapt het onderscheid tussen echte journalisten met onconventionele methoden en hemzelf blijkbaar niet: die journalisten zijn bezig met waarheidsvinding en Micha is bezig met het op agressieve wijze opdringen van zijn fantasieën. Die journalisten proberen iets boven water te krijgen en bewijzen te vinden, Micha wil alleen aandacht.

   Het is natuurlijk niet zo dat als Micha de voordeur van Demmink gaat bekladden, dat Joris dan zijn huis uitrent en alles bekent. Micha gaat er dan ook niet mee wegkomen zulke acties als "journalistiek" te betitelen. Wnt daar heeft het verder niets mee te maken.

   Verwijderen
  3. @Jeroen

   Ja dat klopt. Dat heeft het ook niet. Maar Micha Kat als journalist, laat staan als onderzoeksjournalist, is al een farce an sich.

   Hij heeft helemaal niets onderzocht, en boven water getild. Hij herhaalt of kopieert, en dikt dat vervolgens - merendeels strafbaar - aan.

   Zijn twee wapenfeiten; 1. "Westenberg en het beruchte telefoontje" is een opmerking in een interview voor een makkelijk boek van Micha Kat "Top Advocatuur". In het interview bekent hij zelfs dat hij geen idee had waarover het ging toen de dagvaarding van Westenberg bij hem op de deurmat viel. Micha was zich helemaal niet bewust van het potentiële buskruit dat hij had opgeschreven. Hij kalkte wat gemakkelijke interviews op, en bundelde die in een boek voor commercieel gewin. Niet als onderzoeksjournalistiek.

   Het tweede fabeltje. Micha Kat was de eerste die anti-sentiment voor de EU aankaartte, en daarom bij de Volkskrant werd ontslagen, zoals hij in dit interview nog eens aankaart, is ook al zo'n onzin. Ook hier betreft het een 'interview-artikel' waar hij jongeren vroeg om hun mening tov de EU. Een paar jongeren waren kritisch. Micha tekende dat op - zonder duiding of gerichte context. Dat werd gepubliceerd. En dat was niet de reden van zijn conflict met de Volkskrant btw. Dat lag in de persoonlijke sfeer. Er valt met Micha namelijk niet samen te werken, of überhaupt te werken.

   Verwijderen
  4. @Ziva

   In zijn filmpje vertelt hij daarnaast dat hij dat hele boek over accountancy in Kazakhstan schreef en hij meldt zelfs trots dat zij enige informatiebron daar het internet was (12:12). Heeft inderdaad niets met onderzoeksjournalistiek te maken.

   Jammer dat het onderwerp verpest wordt door de onkunde van Micha, want er is daar wel degelijk het een en ander aan de hand. Vriend van me schreef daar een proefschrift over en vertlede me ook verhalen waar de honden geen brood van lusten. Maar met een beetje internetten krijg je zo'n reële "conspiracy of silence" niet boven water.

   Verwijderen
  5. Precies. Micha 'bundelt'. Het liefst zijn eigen artikels eventueel wat aangevuld met bij elkaar ge-google-de 'info'.

   Niets mis mee, Daphne Dekkers doet het al jaren erg (commercieel) succesvol, maar met onderzoeksjournalistiek heeft het natuurlijk helemaal niets te maken.

   Ik moest daarom ook wel een beetje lachen toen Micha Kat een paar weken terug bijna verontwaardigd constateerde dat het zeer belangrijke 'accountingweb.nl' uit de lucht was. Dit was een zeer obscuur platformpje gerund door een reclamebureau uit Brabant waar Micha - als enige columnist - met regelmaat wat accountancy stukjes op publiceerde.

   Ieder stuk kreeg nul reactie of ronduit kritiek, en billions en trillions vertalen waren daar niet Micha's sterke kanten. Laat staan analytisch de financiele wereld en haar strapatsen duiden. Vaak waren het wat slecht vertaalde verhaaltjes van Zerohedge, of analyses van iemand die niet gebukt gaat onder boekhoudkundig of wiskundig inzicht.

   Ik moest lachen omdat Micha had aangekondigd met een herziene uitgave van zijn 'Boekhoudfraude' te komen. En wat heeft hij nodig als copy-content? Juist, zijn columns op accountingweb. Helaas, pindakaas, die site is down. ;-) Niet meer appeltje c + appeltje v ;-(.

   De website waarop Micha dit destijds onthulde, Accountingweb.nl, is al maanden geleden van het web gehaald waarmee een uniek archief verdween van Micha over criminele en corrupte accountants. Kat werkt inmiddels aan een update van zijn boek Boekhoudfraude, Bestel dit om ons te steunen!">een uniek archief verdween van Micha over criminele en corrupte accountants. Kat werkt inmiddels aan een update van zijn boek Boekhoudfraude, Bestel dit om ons te steunen!

   LoL. Wat een clown. Als ik Micha's vriendin zou zijn zou hij allang gillend de jungle in zijn gelopen. In zijn nakie. ;-)

   Verwijderen
  6. ==
   Ieder stuk kreeg nul reactie of ronduit kritiek, en billions en trillions vertalen waren daar niet Micha's sterke kanten. Laat staan analytisch de financiele wereld en haar strapatsen duiden. Vaak waren het wat slecht vertaalde verhaaltjes van Zerohedge, of analyses van iemand die niet gebukt gaat onder boekhoudkundig of wiskundig inzicht.
   ==

   Toen hij begon te mekkeren over dat "onderliggende winst" van de ING allemaal fraude was, werd het mij duidelijk: hij weet niks van boekhouden en jaarverslagen. Ik ook niet heel veel, maar ik snap wel dat het interessant kan zijn (en waarschijnlijk ook verplicht volgens gangbare boekhoudregels) om het resultaat zowel met als zonder bijzondere afboekingen te presenteren. Dus "onderliggende winst" of "winst uit gewone bedrijfsvoering" zijn wel degelijk zinnige begrippen en geen frauduleuze misleiding.

   Verwijderen
 15. Micha's gebruik van de term guerilla journalism slaat ook als een tang op een varken, want dat begrip gaat niet over de manier van journalistiek bedrijven, maar welke mensen aan journalistiek doen.

  Als je het over zijn aanpak hebt, is dat eerder een vorm van gonzo journalism, ware het niet dat zijn leven niet interessant genoeg is. Hij is nou eenmaal geen Hunter S. Thompson.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat me opviel in dit filmpje was dat Kat vrij rustig overkwam. Normaal is hij veel drukker. Maar misschien had het ook te maken met zijn interviewers die kritiekloos aan zijn lippen hingen. Geen vraagje voor Micha waar hij uit zijn comfortzone kwam. En helemaal meegingen in zijn complottheorie dat hij vermoord werd, eerder wilden ze nog weten of hij geen zelfmoord wilde plegen uit zorg. Nou ja, met zulke vijanden hoef je geen vrienden te hebben.

   Verwijderen
  2. Micha is er als de dood voor om "gepsychiatriseerd" te worden en wil met dat egotripfilmpje denk ik een "bewijs" achterlaten dat hij helemaal niet gestoord is. Maar zo'n momentopname zal niet gaan helpen als daar een serie van evengoed gefilmde geesteszieke aksies en psychotisch rants tegenover staat. Op basis van dit filmpje stellen dat hij geestelijk gezond is zou getuigen van de fundamentele attributiefout.

   Daarnaast leverde Micha de officier van justitie nog wat extra bewijsmateriaal van laster door te stellen dat zijn vorm van "journalistiek bedrijven" op fantasie gebaseerd is.

   Verwijderen
  3. @Jeroen

   Ja, Micha Kat zou een aardige Gonzo jorunalist kunnen zijn. Hij is er charmant en handig met de pen genoeg voor. Ware het niet dat je als Gonzo journalist juist moet beschikken over een bovengemiddeld empathisch vermogen. De Gonzo journalist verplaatst zich voorbij de etiquette in de beleving van zijn lezer. En da's precies wat Micha Kat niet kan. Bij Micha Kat is empathisch vermogen (vrijwel) afwezig. Hij kan zich niet verplaatsen in een ander, en begrijpt ook m.i. oprecht niet waarom iedereen maar aangiften tegen hem blijft indienen wegens laster, smaad of belediging. Hij blijft verontwaardigd kijken naar de inhoud, en verbaast zich over de daaropvolgende strafopvolging, maar mist volledig de impact van zijn vorm.

   Dat is ook precies het mankement met Micha. Inhoudelijk stelt het allemaal niets voor. En als het iets voorstelt - de beschuldigingen richting Demmink bijv - dan wordt daar niet (justitieel) op gereageerd. Maar de vorm die Micha Kat kiest overstijgt de inhoudelijke essentie, en brengt hem keer op keer in moeilijkheden.

   Tegelijkertijd is dat zijn bestaansrecht. Bij gebrek aan werkelijk interessante of nieuwe inhoud. De vorm is de inhoud geworden so to speak.

   En da's best jammer, want Micha Kat kan scherp het 'old boys network' doorprikken en op de korrel nemen. Iets waar zeker vandaag de dag 'markt' voor is. Maar neurologisch gelden er voor Micha Kat helaas teveel belemmeringen.

   Het resultaat van die scheve mix zien we nu allen voor ons. Een enorme stapel aan strafrechtelijke problemen. Zo groot dat ieder weldenkend mens er moedeloos van zou worden. En erger, ze overschaduwen allemaal de essentie van zijn verhaal, dat wel degelijk een grond van waarheid bevat en waar wel degelijk ruimte cq markt voor is.

   Wellicht zou Kat een ghost writer moeten overwegen. Maar ja, wie wil de slaaf van Micha Kat zijn?

   Verwijderen
  4. Verschillen tussen Micha en gonzo journalisten: het satirische element ontbreekt in Kat's overdrijvingen, hij brengt het allemaal humorloos. Daarnaast claimt hij heel krampachtig een "journalist" te zijn en bedelt ook constant om bevestiging op dat vlek, terwijl iemand als Thompson dat niet uitmaakte, die zag zich helemaal niet meer als een reporter. Het is in dit interview overigens voor het eerst dat Micha de claim van journalistieke objectiviteit loslaat, want naar aanleiding van zijn recente arrestatie wist hij nog te melden dat hij alleen maar "de waarheid" schreef. Gonzo journalisten benadrukken die subjectiviteit, door in de ik-vorm te schrijven en dan ook nog eens vanuit een drugs/ alcohol roes.

   Dus hij heeft nog een lange weg te gaan voor hij zich gonzo journalist kan noemen.

   Verwijderen
  5. Arthur van Amerongen vind ik wel Gonzo.

   Verwijderen
  6. Ja, het algoritme voor 'context en argument' heeft Micha Kat nog lang niet onder de knie. Die twee zwabberen nog als onsamenhangende assen door zijn verhalen, waardoor er technisch iedere keer een 'error 404' ontstaat, al dan niet door de rechtbank afgedwongen.

   Dark spots in je brein. Helaas, niet iets om blij van te worden.

   Verwijderen
  7. Ziva schreef:
   ==
   Hij blijft verontwaardigd kijken naar de inhoud, en verbaast zich over de daaropvolgende strafopvolging, maar mist volledig de impact van zijn vorm.
   ==

   Mwah, weet ik niet. Het omgekeerde is er ook: het grotesk overdrijven van die impact. Zo ongeveer elk artikel is dat van de eeuw en zal de MSM en de rechtstaat en de corrupte bende en weet ik wie allemaal volledig en definitief down brengen en kallt[sic]stellen.

   Verwijderen
 16. Dat moest zijn: met zulke vrienden hoef je geen vijanden te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ja Micha is erg bang om 'gepsychiatriseerd' te worden, en deels terecht. Micha heeft immers al een psychiatrisch dossier, en is al wat langer op de radar van de geestelijke gezondheidszorg.

  In het filmpje probeert hij zijn gedragsstoornissen nog weg te moffelen als een soort van integer rechtvaardigheidsgevoel geboren uit zijn twijfels bij de rabiaat pro-Israël instelling van zijn beide ouders. Maar als je daar langs kijkt zie je toch voornamelijk een persoonlijkheid met veel sociale moeilijkheden die al van jongs af vooral zichzelf centraal stelt en doorlopend in het middelpunt van de aandacht wil staan, en van conflict naar conflict stuitert. Iets wat hij in dit interview ook toegeeft.

  Micha's huidige problemen met zo'n beetje alles en iedereen die zijn pad kruist is dan ook niet nieuw of verrassend. Dat is als een rode draad in zijn leven. En iets dat al veel te lang onbehandeld blijft.

  Zeker ook omdat als je de moeite neemt om Micha's conflicten, de ernst en impact van het betreffende conflict, de mate van agressie, de mate van strafbaarheid, de mate van opeenvolging, de mate van controle verlies over zijn emotie's, etc over de duur van de afgelopen 4-5 jaar in een grafiek zou uitzetten je met zekerheid een zeer zorgwekkende lijn blootlegt.

  Dat moet gestopt worden, ook in het belang van Micha Kat zelf. Maar ja, zie hem daar maar van te overtuigen. Zolang Micha alles in zijn fictieve werkelijkheid onderbrengt, en hij daarvoor een podium krijgt, gaat dat een vrijwel onmogelijke opgave worden.

  Ik gun het niemand, en ook Micha Kat niet, maar een langdurige gedwongen opname in een gesloten kliniek lijkt de enige optie om de huidige destructieve tendens in zijn leven (en dat van anderen) te stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar los je het probleem niet mee op. In het geval van Micha heb je echt goede professionele hulp nodig. Vind die maar eens,in een tijd waar alles weg bezuinigd is en dus ook de professionals zijn weggelopen. In principe betekent het opsluiting misschien met medicijnen en therapeut die hij weigert. En over een tijdje wordt hij weer losgelaten en waarschijnlijk nog radicaler.

   Verwijderen
  2. @Dorothy

   Ja waar.

   Zeker in het geval van Micha Kat die naar mijn mening lijdt aan een Narcissistic Personality Disorder. Dat soort stoornissen kan je eigenlijk niet gedwongen behandelen. Maar vrijwillig krijg je ze evenmin in behandeling. En als je dit soort patiënten al zo ver krijgt, dan is het ook nog eens een zeer langdurig proces, en voor de behandelaar een abnormaal vermoeiend proces. Aan de ene kant bouw je het vals geconstrueerde zelfbeeld af - dat lukt als ze je vertrouwen - om tegelijkertijd te constateren dat jij het nieuwe rolmodel bent - dankzij dat vertrouwen - van het nieuwe geconstrueerde zelfbeeld. Om een dergelijke persoonlijkheid in balans te brengen vergt heel veel tijd, geduld, en energie. En je krijgt het nooit goed. Leefbaar wellicht, maar opgelost 'no way'.

   Maar goed, dat lijkt me ook niet de prioriteit in de behandeling van Micha Kat. De prioriteit lijkt me om hem uit deze destructieve spiraal te halen, en zijn juridische problemen op te lossen. Dat moet wel kunnen lukken in een gedwongen opname voor bijv een jaar, lijkt me. Het belangrijkste is om Micha van het podium af te halen, en hem uit zijn 'trog' te trekken. Daarmee genees je hem niet, maar je hebt wel kans om zijn stoornis in een wat positievere context tot uiting te laten komen.

   Hence mijn eerdere opmerking om hem reiscolumnist voor de ANWB oid te laten worden.

   Verwijderen
  3. "Hence mijn eerdere opmerking om hem reiscolumnist voor de ANWB oid te laten worden."

   Ja, daar ben ik ook voor, om 'hence' als Nederlands woord in te voeren. En 'thence' ook, al is dat in het Engels bijna weg. Schreef ik al eens over.

   Met de hele zin ben ik het ook eens. Kan hij inderdaad leuk en dan is hij op z'n best. Zijn gevangenisimpressies waren ook amusant.

   Verwijderen
  4. > Schreef ik al eens over.

   Over thence en whence niet, blijkt, alleen over hence, zijdelings. Vreemd. Ik dacht het echt.

   Verwijderen
 18. Het zou zomaar kunnen zijn dat ie eindelijk z'n medicatie heeft ingenomen. Valt me nog mee dat complottertjesland de troonsafstand van Bea nog niet als afleidingsmanoeuvre hebben benoemd voor Micha's proces.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hebben ze wel. In de reactie's onder Micha's interview kom je dit namelijk tegen van Gopal

   H.M. heeft er vanmiddag ook naar gekeken en schijnt hierop besloten te hebben nog vanavond om 19:00 bij de NOS haar abdicatie af te gaan kondigen. Haar c.q. de Regering’s ultieme poging om jouw mooie interview van heden uit de focus der publieke belangstelling te drukken.

   en vervolgens van dezelfde Gopal:

   Dan wordt dus vast al op 30 april a.s. kronings-, tronings- & koningsdag. Daar kan het volk eventjes vier maanden mee zoet gehouden worden. De schijnprocessen tegen Micha Kat en Jasper Steringa gaan onder de oranje dekmantel gehouden worden. Wij blijven hier om het echt belangrijke nieuws te volgen. Dat zal deels ook over de Bilderberg-dynastie gaan, laat zich vrezen.

   Verwijderen
 19. @Aboriginal

  Over die troonswisseling begint al wat *kuch* theorievorming te ontstaan. Reaguurder Gopal ziet het haarscherp:

  Waarschijnlijk lag en ligt het dus reeds 46 jaar in de bedoeling van de Illuminati dat Koning Alexander I der Nederlanden de Koning van de gehele NWO wordt. Onwaarschijnlijk dat dit lukt? Zou ik ook licht denken, maar in de planning van de Illuminati is al zoveel gelukt dat onwaarschijnlijk leek. En de drie zonen van Beatrix zitten en zaten tot over hun oren in de NWO. Denk maar hoelang WA in het IOC (Illuminati’s Olympisch Commité) figureerde. Of zijn jongste broertje die voor Booz Allen Hamilton en de RAND werkte en nu al een jaar als kabinetschef voor Neelie Kroes, de grote Hoer van Babylon die het Purperen Beest van de EU berijdt. Het is allemaal zo gepland.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Voor wat betreft dat Kat overwegend rustig overkomt in het interview van wacr -en wiebelt hij op zijn stoel overigens net zo typisch als verstandelijk gehandicapten vaak doen- er is domweg e.e.a. gemonteerd / gereconstrueerd in het filmpje.
  Een paar keer begint Kat een aanzet te tonen (stemverheffing / zenuwlachje) wat in zijn 'urgent calls' steevast leidt tot het met een hysterisch stemmetje schuimbekkend zijn bizarre fantasie de vrije loop laten.
  Die 'scenes' hebben meerdere 'reparatie takes' gekost.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou kunnen, Loena. Maar als je goed kijkt zijn de interviewers bekenden van Kat. De interviewster komt al in het filmpje aan bod toen Kat recentelijk gearresteerd werd en bij het Demmink protest waarbij een ´collega´van geen stijl onder vuur werd genomen. Wie de moeite neemt om de dame te bekijken weet gelijk dat als ze er aan komt, dat er maar 1 ding te doen is:wegwezen want het is een fanatieke die verblindt is.

   Vandaar dat Micha rustiger is, overigens vind ik het wel lief hoe hij zijn boek over minnekozen aanprijst. Dat gaat hakkelend hoe je euh vrouwen benadert voor euh en daarna euh. Voor iemand die normaliter ´breakie,breakie online gaat is dat knullig.

   Verwijderen
 21. "interview van wacr"

  We are change Rotterdam, WACR, Wakker!!! Laachen, woar?

  Weten ze zelf niet eens, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen