dinsdag 15 januari 2013

Mieren

Mea culpa vorige week bij de NOS, die een itempje op internet moest rectificeren. Ging om een nieuw Nederlands bedrijfje dat een nanofolie had ontwikkeld, waarbij schadelijke straling van mobiele telefoons zogenaamd werden omgezet in harmonische, niet schadelijke straling. Kortom: een onvervalst aluhoedjes-onderwerp. Even wat googelen en dan blijkt dat directeur van het bedrijfje Peter van der Vleuten ook zit in de vrije energie en krijgt het verhaal een hoog Niburu-gehalte.

Nog afgezien van het feit dat er wereldwijd honderden van dit soort bedrijfjes zijn met zogenaamde GSM beschermers, zit de controverse hem natuurlijk vooral in de vermeende schadelijkheid van de straling van mobieltjes. En weliswaar roepen stralingsbestrijders dat alle onderzoeken door de telecomindustrie zelf zijn betaald, zo simpel is het niet. En ja, er worden soms lichte effecten gemeten, maar wel in omstandigheden die nou niet bepaald vergelijkbaar zijn met een mensenhoofd. Bovendien lijken nogal wat onderzoeken in tegenspraak met elkaar.

Waarmee we automatisch zijn aanbeland bij het venijn van de reportage. Dat zat hem vooral in de verwijzing van Van der Vleuten naar een onderzoek, waaruit zou blijken dat mieren 'ernstige pijn krijgen en uiteindelijk zelfs doodgaan.' De concullega's van Klopdatwel? vroegen dat onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel nog eens op. En dan blijkt het eerste onderzoek dat in elk geval helemaal niet te bevestigen, maar een nieuw nog te publiceren onderzoek waaruit Van der Vleuten reeds citeert wel. Daaruit zou je bijna de conclusie trekken dat als Van der Vleuten reeds over de inhoud beschikt, de onderzoekers daar een belang bij hebben. En ja, Marie-Claire Cammaerts (VU Brussel) probeert al langer een effect van GSM-straling bij dieren aan te tonen.

Luc Verschaeve, medewerker bij het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid, twijfelt aan de resultaten van het experiment. Hij heeft de beschrijving van het experiment laten nakijken. Daaruit blijkt volgens hem dat de mieren zich mogelijk door het geluid en de windvlaag van een aanwezige generator zijn gaan gedragen. Kortom, volop vraagtekens die niet zonder meer harde conclusies rechtvaardigen.

Klopdatwel: 'Het verhaal van die mieren is één ding, maar of je daaruit überhaupt conclusies zou kunnen trekken voor de mogelijke schadelijkheid van straling voor mensen is een andere. Waarom die nanofolie hierbij van dienst zou kunnen zijn , is weer een heel andere vraag: wat moet die eigenlijk doen?'

13 opmerkingen:

 1. Micha Kat denkt nu weer dat hij vermoord gaat worden. Stort nu om dat de voorkomen, mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En het beslag op het huis van Westenberg blijft in stand. Goh, Micha zijn wiet gebruik is in overload. Hij denkt toch werkelijk niet dat hij een kans maakt op een beslagname?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat ie nooit de moeite heeft genomen om op papier te zetten volgens welke sleutel deze "ENORME UITKERINGEN" verdeeld moeten worden, laat al zien dat hij zich alleen serieus bezighoudt met het binnen proberen harken van geld, en niet met uitdelen. Hij weet zelf ook wel dat ie nooit geld krijgen gaat.

  Ik heb ook wel het idee dat ie verder ook geen uitweg meer ziet, en dus nu de focus maar legt hoe 'klokkenluiders vermoord worden'. Als ie er dan straks de hand aan zichzelf slaat zal de goegemeente 'm herinneren als vermoorde martelaar. Dat is alles wat ie nog bereiken kan.
  Ik hou er ernstige rekening mee dat Micha het einde van het jaar niet haalt, tenzij ie - al dan niet gedwongen - flinke psychische hulp krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. NOS op de vingers getikt. Lekker hoor. Zo zie je maar, iedereen maakt fouten. Maar goed die rectificatie is van bijna twee terug. Kwam je daar echt vandaag pas achter Barra?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Fever. De NOS is helemaal niet op de vingers getikt, rectificatie was eigen initiatief. En het is niet twee weken geleden, maar korter.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Maar ik zeg toch ook bijna twee weken, of thans ik had twee weken willen schrijven, maar ik heb mijn bril niet op en dan ga ik zo verminkt lopen schrijven, of niet?. En hoe weet jij zo zeker dat het op eigen initiatief is/was? Ik vind het, en wellicht heb ik dat geheel mis hoor, dat kan komen omdat ik graag zulke scenario's voor mij zie, ik heb immers nog een kinderlijke geest, dat het order van bovenaf kwam en dat dat top heertje daar weer op zijn beurt van buiten af werd aangeraden, en aanraden betekend in dat wereldje iets anders dat wat wij daaronder verstaan om zijn zaakjes even snel recht te zetten.
  Volg je me nog?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Uit beleefdheid doen we dat even nogmaals.

  Maar ik zeg toch ook bijna twee weken, of thans ik had twee weken willen schrijven, maar ik heb mijn bril niet op en dan ga ik zo verminkt lopen schrijven, of niet. En hoe weet jij zo zeker dat het op eigen initiatief is/was? Ik vind het, en wellicht heb ik dat geheel mis hoor, dat kan komen omdat ik graag zulke scenario's voor mij zie, ik heb immers nog een kinderlijke geest, best mogelijk dat het order van bovenaf kwam en dat dat top heertje daar die dus het order gaf weer op zijn beurt van buiten af werd aangeraden, en aanraden betekend in dat wereldje iets anders dan wat wij daaronder verstaan om zijn zaakjes even snel recht te zetten.
  Volg je me nog?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geenstijl schreef er al drie januari over. De NOS nam het initiatief om te rectificeren nadat ze gebeld werden door Nadine Boke, wetenschapsredacteur bij de VPRO.

  Of is dat dan weer te welwillend?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heren, aanleiding van het stukje was het artikel van Klopdatwel, gedateerd 11/1.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. In de tussentijd dreigt Micha gewoon met zelfmoord:

  Beste mensen, ook ik (Micha) dreig te worden geofferd op het perverse staats-altaar van de internet-censuur -op kosten van de belastingbetaler!- uitsluitend omdat de macht bang is voor de exposure van hun plunderingen en wandaden. Doe wat! Help mij! Moet ik me ook van kant maken?

  Op de een of andere manier denk ik dat mensen daar anders in staan dan de zelfmoord van Aaron Swartz, met wie Micha zich vergelijkt. Positiever.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oei dan is er niet meer zoveel tijd om te storten op de Micha Claim, kunnen ze er een mooie zware deksteen voor aanschaffen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het enige wat Micha met zijn suïcidale ideaties bereikt is dat hij tijdens zijn detentie op suicide watch gezet gaat worden. Beviel Bradley Manning ook al zo goed. En als hij er voor die tijd een eind aan maakt adviseer ik een zeemansgraf.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @ Jeroen dat zal wel een zeemansgraf worden. Je lichaam aan de wetenschap geven kan niet meer want komen om in de lijken. De recessie slaat aan dus voor vele overledenen was de wens dan maar om zich aan de wetenschap te geven, om de kosten voor de familie te sparen.

  Maar misschien is er een uitzondering voor Micha, kunnen ze zijn hersens als studie object gebruiken om te kijken waar het mis ging.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.