dinsdag 8 januari 2013

Klimaatbabbels

Ook Leon de Winter heeft zich - een beetje laat - gestort op de 'klimaatparanoia'. Een linkse samenzwering om kapitalisme door de achterdeur te vernielen, heet het. Waar hebben we dat meer gehoord? Of liever: waar hebben we dat niet gehoord? Joop.nl ging meteen van leer met een tegenstuk onder de noemer 'Leon de Winter wil genocide plegen.' Subtitel: Het is niet zo moeilijk om een samenzweringstheorie uit je mouw te schudden.

Barracuda was de De Winter nog niet eerder in het klimaatdebat tegengekomen, en dat blijkt ook uit zijn stukje bij de Dagelijkse Standaard. Leon las iets in Trouw over global warming, ergerde zich en is - zucht - gaan googelen. Om daarmee dezelfde fout te maken als complotters die naar willekeurige bronnen verwijzen zonder zich ook maar een keer nader te informeren over die bronnen.

De eerste verwijzing van De Winter was nog een toevalstreffer - klimaatdissident Richard Lindzen, hoogleraar aan het MIT, zegt nog wel eens dingen die hout snijden. Maar dan komt De Winter met Wattsupwiththat.com op de proppen. 'Daarop publiceren cijferaars en rekenaars die alarmistische berichten doorrekenen en de onderliggende data bestuderen. Hun analyses bereiken zelden de media. Want de media zijn deel van de klimaathysterie en hebben stelling genomen.'

Nou, niet echt. Dit blog en zijn omstreden oprichter - oud-weerman, non-wetenschapper en 'science rejectionist' Willard Anthony Watts wordt ongeveer overal uitgelachen. The Huffington Post omschrijft de site treffend als 'an "emotional" little gang of online trolls that spend way too much time on their hands - with way too little science - trying to prove that climate change is nothing to worry about.' Er zijn speciale sites zoals Wottsupwiththat.com, die de draak steken met Watts.

Joe Romm bij Climate Progress typeert hem als volgt: 'Watts is the person on the Internet most responsible for viciously smearing scientists and spreading disinformation on global warming, particularly disinformation on the surface temperature record.  He infamously coauthored a “report” accusing top U.S. scientists of various kinds of misfeasance and malfeasance in the global temperature record.  It was utterly debunked last March (see Wattergate: Tamino debunks “just plain wrong” Anthony Watts). As Tamino wrote, “your use of false claims to accuse NOAA scientists of deliberate deception was not just mistaken, it was unethical.”
 
Niet erg handig om malloten als autoriteit op te voeren. De Winter verwijst ook weer eens naar het bericht van de Britse KNMI dat de opwarming van de aarde in 1996 tot stilstand zou zijn gekomen. Naar de nuance heeft De Winter niet eens willen googelen. Niveau: Climategate.nl.

De suggestie van De Winter dat windmolens en elektrische auto's het resultaat zouden zijn van de klimaathysterie is al even bespottelijk voor woorden. Dat in Amerika en Canada momenteel 'enorme hoeveelheden gas en olie' worden gevonden – daarmee kunnen we onze auto’s, huizen en economieën volgens rekenwonder De Winter nog minstens een eeuw van goedkope fossiele brandstoffen voorzien - betekent niet dat vooral andere opkomende economieën zoals China nog honderd jaar in hun energiebehoefte kunnen voorzien. De Winter mag blij zijn als de nu nog gesubsidieerde groene technologie over honderd jaar een beetje volwassen is. Tegen die tijd hebben we vermoedelijk weinig andere alternatieven meer.

10 opmerkingen:

 1. Er moet iemand opstaan die weer eens lekker losgaat op Leon de Winter, want dit is uit de hand aan het lopen in dat koppie van hem. Niemand die nog wat kritisch over hem durft te beweren, zelfs Propria Cures niet:

  Zoals ik nooit zal beweren dat een hoepel rond is, of dat Nick van Simon op een pinda lijkt, zal ik ook nooit zeggen dat Leon de Winter een op geld beluste patjepeeër is met de diepgang van een polonaise. Leon de Winter is namelijk een altruïstische schrijver, die voor ons een jaar lang in Amerika gaat wonen zodat wij dat tenminste niet hoeven doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat losgaan moet juist plaatshebben op HET zwaar verrotte fundament waarop de parasiet door zijn filosemitische sloofjes (uit 2008 kan je nagaan!) vanwege zijn mediageilheid on-terecht/verdiend altijd maar weer een podium krijgt aangeboden!? Maar goed; zoals ik hier al eens voorspelde zal 2013 weldegeLIJK het keerpunt blijken te zijn...

  Ps: Er is überhaupt geen sprake van welke gevoerde slag dan ook, dus over die nog uit te vechten oorlog zou ik toch maar iets minder hoog van die op instorten staande toren van je gaan blazen. Van hoog neergestorte wannabé fladderaarster hahaha...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In de trein op weg naar Haarlem kwam ik de de Winter tegen. Hij woonde toen nog in Bloemendaal. Dus hij kwam in de coupé gelopen met een air alsof wij allemaal in katzwijm zouden moeten vallen. De grote ´de Winter´ was er.

  In die tijd was er een bekende van mij die solliciteerde naar een baantje om kinderoppas voor de familie de Winter. Maar de bekende had nog wat andere ijzers op het vuur. Dus toen mevr. de Winter opbelde dat zij het niet geworden was en de bekende vrij laconiek reageerde, was mevr. de Winter niet blij. Ze hebben het nogal hoog in de bol daar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je mag de winter zijn vrouw geen kut noemen
  http://www.elsevier.nl/Algemeen/blogs/2012/9/Confrontatie-met-ergste-tuig-wat-zou-u-doen-ELSEVIER348983W/
  Wat een omhooggevallen klootzak is dat zeg.

  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En nog steeds geloven ze bij Barracuda niet dat de komst van Nibiru bijdraagt aan de klimaatverandering.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3374046/2013/01/08/Australische-weerkaart-kleurt-dieppaars-door-extreme-hitte.dhtml

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @zuurpruim
  Een klimaatverandering is ietwat zachtjes uitgedrukt, als Niburu zich zich zou laten gelden. Vandaar dat iedereen twijfels heeft over jouw onmetelijk en superlatieve inschattingsvermogen. Effe dimmen, zou ik zeggen,wellicht komt dat jouw geloofwaardigheid ooit nog ten goede.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach, HetZuur heeft weer eens een nieuw blogje.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leon de Winter heeft wel begrip voor “alfamannetjes”. Hij geeft onbedoeld aan hoe primitief zijn eigen geest is gebleven.

  BeantwoordenVerwijderen