woensdag 7 augustus 2013

Windbuilen

Als rechtse blogjes windenergie op de korrel nemen weet je een ding: er klopt meestal geen klap van. Dat komt omdat een schrijverd als J.H. Dekker (wat is dat toch iedere keer met rechtse bloggen en initialen?) van de Vrije Chroniqueurs natuurlijk helemaal niet in windenergie is geïnteresseerd, maar het ziet als een linkse hobby ten koste gaat van zijn belastingcenten. En dan is het zaak om zo snel mogelijk aan te tonen dat die hele windenergie een grote windbuil is.

En wat doe je dan? Je haspelt wat feiten door elkaar, waardoor oppervlakkig gezien iets van een conclusie ontstaat waarmee je volgelingen blindelings instemmen ('Goed en snedig artikel heer Dekker'). Missie voltooid. Zo zoomt Dekker natuurlijk meteen in op de overcapaciteit die Nederlandse energiesector momenteel nekt om daarmee te suggereren dat er al veel te veel energie wordt opgewekt.

Maar hij noemt natuurlijk weer niet de oorzaak van die overcapaciteit: enerzijds is dat de laagconjunctuur, maar anderzijds produceert Nederland veel te dure energie uit verouderde kolen- of gascentrales. Buitenlandse energieprijzen zijn goedkoper. Precies dat is ook de oorzaak van het verlies van Nuon die Dekker natuurlijk nog even noemt. Die heeft elf energiecentrales in Nederland, waarvan er tien op gas draaien. Je gaat ook geen paard en wagen als vervoer aanbieden als overal de bus en de trein oprukken.

Kortom: de verschuiving naar goedkopere energie, inmiddels vastgelegd in een akkoord, is economisch gezien bittere noodzaak. Of die goedkopere energie nou per definitie windenergie moet zijn (de totale hoeveelheid windenergie is straks alleen al ruim voldoende om alle huishoudens in Nederland van stroom te voorzien), dat is weer een heel andere discussie.

10 opmerkingen:

  1. zolang we de overcapaciteit grotendeels "weg moeten gooien" en de ondercapaciteit op moeten vangen met opstarten van de conventionele opwekking zal het nog steeds niet rendabel zijn als je alles optelt en vergelijkt met de oude situatie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Elektriciteit weggooien kan net zo min als opslaan. Of toch, met grote gloeiende weerstanden, resp. pompcentrales. Ik zeg Plopsa Coo!

      Verwijderen
  2. @corruptieboer
    Wat jij omschrijft, is de wereld op zijn kop. Wereldwijd is het kwartje van zonne en windenergie gevallen, en krijgt men de molens en panelen niet aangesleept. 100% rendabel. Conventioneel afschakelen is pure winst.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik heb 400m2 zelfvoorzienend op accu's voor de hele straat (industrie). Uit principe zonder teruglevering. NIET rendabel. Ik noem alleen al de onvoorziene defecten gedurend gebruik en de afname van efficienty van de cellen. Over molens wikkelen kan ik je ook nog wel een en ander vertellen.
    Ik zit a 5 jaar in het onderzoek van fuel cellen en dat gaat de komende 5 jaar ook geen winstgevende opslag leveren.
    Daarnaast is er natuurlijk het probleem van de conventionele centrales en kernenergie al dan niet afschaffen. Het is een ingewikkelde discussie met zoveel faktoren dat bovenstaande debunk wel heel erg onvolledig is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. > Uit principe zonder teruglevering.

    Waarom? Dat is toch niet handig??

    BeantwoordenVerwijderen
  5. > fuel cellen

    Brandstofcellen, in het Nederlands. Zie ik ook niks worden. Mijn zoon deed er een jaar of 10 geleden al eens een werkstukje over, en volgens mij zijn alle nadelen er nog steeds.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. OT (sorry, sorry, maar wilde dit niet voor mezelf houden :-)

    Nog eens rondgekeken op de interwebs en dit tegenkomen:

    http://goedenieuws.nl/vandaag/2013/07/16/micha-kat-heeft-gelijk

    Wederom een kerstboom vol dwaallichten. En weer veel BvdB gezien.

    Waar is de wetgever als je 'm nodig hebt?

    Komt goedenieuws.nl in aanmerking voor de gekken tracker?

    BeantwoordenVerwijderen