vrijdag 27 september 2013

Dooie mussen

Het is bijna iedere keer hetzelfde met nieuws rond Joris Demmink. Het lijkt een (kort) moment heel wat, maar dan rollen er weer volop dooie mussen uit de kast. OM start opnieuw onderzoek Demmink, kopte Crimesite. Dat blijkt al niet helemaal te kloppen. Het gaat om de vraag of Demmink, die beweerde na 1986 nooit meer in Turkije te zijn geweest, in juli 1996 wel degelijk Turkije is ingereisd. Dus heeft het blog Crimesite samen met KRO Brandpunt een (nogal onduidelijk) document van de Turkse OM hierover op echtheid laten controleren. Althans, dat was de bedoeling. Met draaiende camera werd de officier van justitie Selim Altay ondervraagd. Maar die wilde geen commentaar geven.

Volgens het ministerie van justitie is het desbetreffende OM stuk in elk geval echt. Maar nu komt het: 'Justitie heeft meer informatie opgevraagd uit Turkije, maar die niet ontvangen. Volgens een woordvoerder van Minister Opstelten staat daarom nog niet vast of Demmink wel echt in Turkije was.'

Het openbaar ministerie heeft ook de notulen en de deelnemerslijst van een congres waaraan Demmink zou hebben deelgenomen doen opvragen. De ambtenaar komt in geen van beide stukken voor. Antwoorden op Wob-verzoeken over Demmink’s reisgedrag door Crimesite aan het ministerie van Justitie leverden evenmin gegevens over Turkije op. Kortom: de ene dooie mus na de andere dus.

Al eerder heeft Barracuda gewezen op weinig logische chronologie der gebeurtenissen. Een Turkse politieman verklaarde halverwege de jaren negentig twee straatkinderen te hebben geronseld voor Demmink in ruil voor actie inzake Baybasin. Dat zou dan in juli 1996 hebben plaatsgevonden.

Baybasin was reeds in 1995 in Nederland aangehouden op verzoek van Turkije, waarna minister Sorgdrager hem ook nog weigerde uit te leveren uit angst dat hij zou worden gefolterd. Niet eerder dan in maart 1996 werd door een rechtbank in Breda een negatief advies uitgebracht aan het ministerie van Justitie over het uitleveringsverzoek, maar ook daarna overwoog Sorgdrager nog steeds uitlevering als Turkije garanties kon geven. De Hoge Raad heeft Sorgdrager pas in december 1996 afgeraden in te gaan op het verzoek van Turkije en niet eerder dan in 1997 werd de uitlevering geblokkeerd door de rechtbank in Den Haag. De rechter was er niet zeker van Baybasin in eigen land kon rekenen op een humane behandeling.

Sterker nog: De verstandhouding met Turkije was al die tijd zelfs zo slecht dat het Nederlandse opsporingsonderzoek geheimgehouden werd voor de Turkse autoriteiten. Het Interregionaal Rechercheteam (IRT) Noord- en Oost-Nederland vreesde voor corruptie onder Turkse ambtenaren en het weglekken van informatie naar leden van de mogelijke criminele organisatie van Baybasin, zo meldden kranten uit die tijd.

Kortom, het lijkt niet erg waarschijnlijk dat Demmink destijds in functie ook maar iets te zoeken had in Turkije, en al helemaal niet in relatie tot Baybasin. En als dat wel zo was geweest, zou liegen over Turkse reizen vermoedelijk zo kunnen worden nagetrokken bij zijn eigen ministerie. Daar moet immers bekend zijn wanneer de ambtenaar afwezig was of op reis.

UPDATE: Demmink zou zijn eigen agenda er op hebben nageslagen en op 20 juli1996 was hij in Nederland en enkele dagen later in Brussel.

13 opmerkingen:

 1. Als er geen onderzoek is, heeft de reguliere media (die weer eens door alternatieve blogjes worden nagepraat) het fout of..? En hoe zo dat dan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las vandaag in de Volkskrant dat er vooralsnog geen nieuw onderzoek naar de zaak komt, maar dat de bewuste brief word onderzocht. Een soort voor-voor-onderzoek dus. Barra heeft hier dus toch wel gelijk lijkt het.

   Verwijderen
 2. Het is een verdieping van de art. 12 klachtprocedure die (naar eigen zeggen) slachtoffers van Demmink hebben aangespannen (en die al loopt). De AG neemt in zijn advies aan het Hof een mening mee over het aangehaalde document, althans dat zal de bedoeling zijn.

  En ja, KLOL heeft dit keer navraag gedaan (!) bij het ressortsparket, en daar kwam dit uit naar voren. Te laat voor de Demmink Bode om nog te corrigeren .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kat gaf tijdens dat gesprek met het parket weer eens te kennen dat hij maar weinig van OM-werkzaamheden begrijpt. Het is indit stadium helemaal niet van belang welke individuele ambtenaar het feitelijk onderzoek naar het document verricht, en mocht er een zaak van komen zal vanzelf blijken welke AG die gaat doen.

   Verwijderen
  2. Is volgens mij gewoon 'jennen'. Doen journalisten wel vaker, om iemand uit de tent te lokken. En Kat denkt natuurlijk aan zijn 'publiek', dat heeft niet zoveel met nuance...

   Verwijderen
 3. Werkelijk schokkerend hoe er hier door niet een Barracudaan stil wordt gestaan bij de wel heel onwaarschijnlijke samenloop van 'toevallige' omstandigheden waarmee de gebeurtenissen zich snel achter elkaar beginnen op te stapelen! Hangen zullen jullie vanwege de pro-jorus berichtgeving waarmee ook dit blog met aanhang zich altijd al mensverraderlijk heeft bezig gehouden. En ja, ik weet heus wel dat demmink met zijn scrotum ook maar aan de perversiteiten van het op machtsuitbreiding gefundeerde machtsmisbruik van DEZE parasitaire demonenbende bungelt. Geloof me dus maar... Deze bij de kloten gehouden suckpuppet jorusje zal echt wel MOETEN verhullen wie er all over the world daadwerkelijk met hun ongekende smerigheden achter dit alles blijken te zitten! Vandaar dan ook dat ze via hun infowhores als Kat ook hier in dit Hollhe-Land slechts tot aan de bij hun ballen gechanteerde sockpuppets mogen gaan. Niet lang meer mensen...

  PS: Ben aan de szzzwier geslagen vanwege de nu wel heel snel venranderende ontwikkelingen. Vandaar mijn wat wollig/ongeschoolde taalmisbruik...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lees dat al jaren dat de de ontwikkelingen zich opstapelen. Maar een echt bewijs is er door de Demmink-complottertjes nog nooit geleverd

   Verwijderen
 4. Wollig? Grenst aan wartaal. Maar ik meen te begrijpen dat je ons sceptische standpunt niet geheel deelt...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En de complotdenkersgemeente op nujij denk nog steeds dat als ze allemaal onbewezen verdachtmakingen herhalen het opeens waarheid wordt....
  http://www.nujij.nl/algemeen/nieuwe-aanwijzingen-in-zaak-tegen-joris-demmink.25182469.lynkx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nujij was in 2007 leuk. Langzamerhand is het steeds meer afgegleden tot een website vol met xenofoben, paranoiden, klagers, complotters (alhoewel de echte complotters laten nujij ook al jaren links liggen. Het is nu voornamelijk gewoon dom volk). Telegraaf.nl is van een hoger niveau. En dat is veelzeggend.

   Verwijderen
 6. Ik schrijf ook altijd van alles in mijn agenda.
  In de mijne staat dat ik ergens anders was die nacht dat micha kat die graffiti zette!
  Ik kan daar dus nooit bij aanwezig geweest zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is dan ook maar goed dat je niet dankzij allerlei vage geruchten bent veroordeeld.

   Verwijderen
  2. Je kunt dan ongetwijfeld aantonen waar je dan wel was.

   Verwijderen