dinsdag 10 september 2013

Leksite

Vijftien mediaorganisaties lanceerden maandag een website die klokkenluiders kunnen gebruiken om documenten, opnames of beelden aan hen door te spelen. Publeaks.nl, het Nederlandse Wikileaks, waarborgt 'de anonimiteit van de klokkenluider'.

Initiatiefnemers zijn Trouw, Volkskrant, NRC, ANP, de NOS, RTL, Nieuwsuur, De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en NU.nl. Oftewel de main stream media. Die krijgen alleen de documenten onder ogen die voor het medium in kwestie bedoeld zijn. Kortom, vechten om het primeurtje is er niet bij, het wordt eerder een soort schoonheidswedstrijd.

Barracuda heeft er echter een hard hoofd in dat Nederlanders nu massaal beerputten gaan uploaden. Dat konden ze voorheen ook, volledig anoniem in een ouderwetse envelop vanuit iedere brievenbus in Nederland. Daar komt bij dat redacties al zo zijn uitgedund dat niet aan elk gelekt document aandacht kan worden besteed. En vragen of ze het ontvangen hebben en er wat mee gaan doen kan ook niet. Dat whistleblowen wordt sowieso lastig als de lekker anoniem wenst te blijven (wie gaat dan de context toelichten?). En moeten de ANP overtikkertjes van Nu.nl zich nu ook al met onderzoeksjournalistiek gaan bezighouden?

Trouwens, ook Wikileaks heeft sinds de kwestie Manning nog maar mondjesmaat documenten gelekt en de belangrijkste onthullingen sinds tijden - die van Edward Snowden - kwamen weer gewoon ouderwets tot stand met behulp van een een tweetje tussen bron en krant (The Guardian).

Maar de beste stuurlui staan natuurlijk weer aan wal. Krapuul: 'Duistere zaken die de MSM in handen krijgen blijven veelal duister als gevolg van de enorme haast die het journaille heeft om te publiceren. Er wordt veel te snel gepubliceerd zonder dat echt diepgaand onderzoek is gedaan. Publeaks zal daar geen verandering in brengen en dat heeft alles te maken met het gebrek aan kwaliteit en zeggingskracht van de gemiddelde journalist die knippen en plakken tot zijn of haar core business heeft moeten maken.' Niet dat Krapuul ooit iets heeft geproduceerd wat ook maar enigszins op onderzoeksjournalistiek lijkt.

9 opmerkingen:

 1. ???

  "We hebben klokkenluideronline toch?".

  Lol,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Barracuda heeft er echter een hard hoofd in dat Nederlanders nu massaal beerputten gaan uploaden. Dat konden ze voorheen ook, volledig anoniem in een ouderwetse envelop vanuit iedere brievenbus in Nederland

  Hmmm, complotters die een A4'tje tikken, printen, een envelop adresseren, frankeren en 2 minuten -continu over de schouder loerend- over straat moeten om deze op de dichtstbijzijnde brievenbus te posten?

  Persoonlijk denk ik dat bijvoorbeeld die volslagen idioot 'vonne' van klol van haar stoel zit te soppen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En natuurlijk, op klol schreeuwt kat alweer in kapitalen over na-aperij en wordt de 'oproep' gedaan Publeaks te overspoelen met hun potsierlijke stokpaardjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Neem aan dat ze een goed filter hebben en wellicht de gekkietracker gebruiken ....

   Verwijderen
  3. Echt hilarisch, dat Micha denkt een "leaks" site te runnen. Daar is hij helaas te onprofessioneel voor, hij is nou eenmaal geen echte journalist. Als hij bovendien iets aantoonde, is het wel dat gevoelige gegevens nooit veilig bij hem zijn en dat niemand hem kan vertrouwen. Iemand als Manning zou al opgepakt zijn voor hij maar de kans had om te lekken, Snowden had zonder de juiste encryptie het vliegtuig naar Hongkong nooit meer gered. Dat Kat heel potsierlijk de veren van een klokkenluider draagt betekent natuurljjk niet dat hij dat werkelijk is, of door wie dan ook daarmee verward wordt; hij is hooguit een slecht getekende karikatuur daarvan.

   Micha kan met zijn lego wordpress site de anonimiteit van mensen niet garanderen en heeft die naar mijn beste weten ook nooit gerespecteerd. Een halve zool als Gopal noemt maatregelen die klokkenluiders kunnen nemen om zichzelf technisch en sociaal te beschermen en die je ook in de site kan bouwen zelfs een vorm van terrorisme, zo weinig wordt daar begrepen van klokkenluiden. Daarnaast vervormt en verkracht Micha informatie die hij aangeleverd krijgt altijd tot iets wat meer met zijn eigen fantasieën te maken heeft dan iets anders.

   Waarom Kat het dan ook heeft over na-aperij is me volstrekt onduidelijk, want hij heeft een totaal ander soort site.

   Verwijderen
  4. Het is inderdaad verbazend hoeveel blind vertrouwen (een deel van) zijn aanhang in hem stelt. Als het Micha uitkomt gooit hij ze net zo makkelijk voor de krokodillen. En inderdaad, journalistiek zo gruwelijk onder de maat dat het tenenkrommend is. Kapitein op een narrenschip, meer is het niet.

   Verwijderen
 4. Breaking! Breaking! Hier is alvast het nieuws van het jaar voor de mandje-lek site:

  http://www.sdnl.nl/pdf/jan-poot-aan-hoge-raad-fokkens.pdf

  Groot nieuws bij dhr. Poot (uitgedraaid) en vanzelfsprekend ook bij KLOL. Zelfs het eerbiedwaardige (kuch...) MSM Katholiek Nieuwsblad is er als de kippen zonder koppen bij om dit uitvoerig te bespreken, nog wel met enige navraag bij het OM. Dat zegt het schrijven niet te kennen... JOH!

  http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/item/4464-kritische-vragen-over-beweerdelijke-richtlijn-justitie.html

  Even logisch nadenken:

  Waarom zou het ministerie/het OM uitgerekend curatoren uit de wind willen houden - het zijn geen ambtenaren of politici.

  Waarom is de veronderstelde ambtsinstructie zoooooooooo kort? Zo kort schrijft geen jurist... en zonder enige uitleg of toelichting. De heren PG's zijn niet zo onzelfstandig dat ze alles voor zoete koek slikken.

  "Vertrouwelijke mededeling" klinkt nogal on-overheids. De correcte term hiervoor is departementaal-vertrouwelijk (depV voor ingewijden) of een overeenkomende justitiële rubricering.

  "Preventieve maatregel" wat valt er te preventen hier dan?

  "Het gerechtshof zal (...)" Het zijn er vijf mijne heren!

  Als laatste over de bewering van KN dat de PG bij de HR over uitzonderlijke bevoegdheden beschikt: dat valt nogal tegen. Zowieso heeft de PG bij de HR geen zitting in het college van PG's leiding geeft aan het OM. Mooie brief maar verkeerde geadresseerde.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ze weten dat veel dingen leugens zijn en proberen zo het ook goed te willen doen not.

  BeantwoordenVerwijderen