vrijdag 4 juli 2014

Pepernoot

Zwarte Piet is kwetsend voor zwarte mensen, oordeelde de bestuursrechter donderdag. Zucht. 'Veel zwarte Amsterdammers voelen zich gediscrimineerd door Zwarte Piet, wat inbreuk maakt op het privé-leven van deze mensen.' Hetgeen in strijd is met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, wat burgers recht geeft op eerbiediging van hun privéleven. Diepe zucht.

Zwarte Piet bevestigt alle stereotypen: hij kan goed dansen, maar is niet al te slim, en als puntje bij paaltje komt moet hij luisteren naar zijn witte baas. Volgens Barracuda moet de stoomboot nu ook verboden worden. Die is kwetsend voor de elektroboot. Pepernoten mogen ook niet meer. Kwetsend voor de hazelnoot.

Geen Stijl formuleerde het mooi: 'Wat vele jaren een onschuldig kinderfeest was met een eigen natuurlijke dynamiek en evolutie is een maatschappelijk slagveld geworden dat zelfs de grootste optimist niet meer zonder aan deze discussie te denken kan vieren. Dat heeft het handjevol volstrekt humorloze actievoerders knap voor elkaar gekregen, campagnetechnisch gezien. Kunnen ze mooi op hun CV bijschrijven.' Nog wel, hoger beroep lijkt wenselijk voor zoveel idiote zwartkijkerij.

Gouda gaat tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas dit najaar de gevoeligheden over de rol van Zwarte Piet omzeilen. 'We hebben prachtige oplossingen in het vat,' verklaart stadsmanager Ronald Van Rossum tegenover het AD zonder deze te verklappen. Barracuda heeft vernomen dat in Goude Gele Piet zal arriveren. Maar wacht...mag niet. Kwetsend voor de kanarie en Chinezen.

Aanvulling: Minister moet Zwarte Piet aan VN-commissie uitleggen.

3 opmerkingen:

 1. Valt me van je tegen Barracuda. Ik hoop dat je zelf ook wel ziet dat die vergelijkingen met boten en noten volledig mank gaan. Een negerkarikatuur in Europa vergelijken met een stoomboot? Zwarte Nederlanders vergelijken met hazelnoten?

  Het citaat van GeenStijl heeft betrekking op de (onwenselijke) bij-effecten van de anti-piet beweging, niet op het gelijk/ongelijk van die beweging.

  En stel dat jouw Goude Gele Piet inderdaad naar Gouda komt, met een geel gezicht, spleetogen en een splaakgeblek, zou je dat dan van racisme vinden getuigen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De Zwarte Pieten van het Pietengilde overwegen nu op hun beurt ook naar de rechter stappen, zij vinden dat zij onterecht als racisten worden afgeschilderd.

  http://www.at5.nl/artikelen/130630/zwarte-pietengilde-in-de-tegenaanval

  BeantwoordenVerwijderen