dinsdag 22 juli 2014

Uitdaging

Guido Jonkers, de goedgelovige samensteller van WantToKnow, krijgt steeds meer weerstand te verduren van zijn eigen achterban. Die wordt steeds kritischer over al die lui vertaalde stukjes die Jonkers zijn lezers voorschotelt. En wat heeft hij het er moeilijk mee. Menig criticus wordt bestraffend toesproken en krijgt het verwijt dat hij zich niet openstelt. 'Gewoon tegen jezelf zeggen: “Ik kán het gewoon niet geloven”, schijnt echter ook te helpen, om even op de vluchtheuvel van het leven te wachten op een voorbijkomend nieuw inzicht.. Hoef je niet iedere oprechte medemens, die dingen doet die je niet begrijpt en al helemaal niet in je wereldbeeld passen, voor oplichter uit te maken.. ;-)'

Jonkers lukt het bijvoorbeeld maar niet om zijn achterban te overtuigen van de gaven van het Nederlandse medium Robbert van den Broeke. Wat Jonkers ook probeert, en hoeveel artikeltjes hij ook schrijft, er komen alleen maar sceptische reacties onder te staan.

Van den Broeke heeft dan ook inderdaad de schijn tegen zich. De Brabander claimt contact te hebben met overledenen, geesten te kunnen fotograferen en graancirkels te voorspellen (meestal in zijn woonplaats Hoeven). Maar Robbert kwam in de problemen toen hij alweer jaren geleden in een tv-uitzending informatie oplepelde over een vrouw, wier man zelfmoord had gepleegd. Die informatie over die man bleek regelrecht van internet te komen, inclusief tikfouten die daar stonden.

Van den Broeke beweerde ook contact te hebben met twee overleden graancirkelspecialisten aan 'gene zijde', onder wie onderzoeker Pat Delgado, auteur van een standaardwerk op dit gebied. Er verscheen zelfs een video waarin onder meer de beeltenis van Delgado is te zien. Maar helaas, Delgados voormalige onderzoekspartner Colin Andrews zag meteen dat de opnamen afkomstig waren van een YouTube-interview. Ook de portretten die spontaan op digitale foto's verschijnen zijn vaak te herleiden tot boeken of internet.

Dat erkent Van den Broeke ook. Misschien is het wel zo dat overledenen aan gene zijde niet in staat zijn om een beeld van zichzelf te maken en dus een foto moet 'lenen' van het wereldwijde web. Maar ja, wie gaat dat geloven?

Gelukkig had Jonkers nog een video achter de hand van een experiment van filmmaker Dan Drasin. Die had zijn eigen digitale fotocamera, geheugenkaart en laptop meebracht, naast twee videocamera's die het experiment onafgebroken vastlegden. De geheugenkaart werd voor de zekerheid nog even volledig gewist. Van den Broeke deed weinig meer dan het vasthouden van de fotocamera voor het 'ontvangen' van de beelden en bij controle bleken die beelden inderdaad op de foto's te staan.

Voor Jonkers het absolute bewijs van zijn gelijk, maar het gaat er om dat je zo'n gecontroleerd experiment eindeloos moet kunnen herhalen. Van den Broeke is nog steeds boos op de Stichting Skepsis die hem ooit als oplichter heeft weggezet, terwijl hier toch een gouden kans ligt. Als Van den Broeke echt niets te verbergen heeft, zou hij de handschoen juist moeten oppakken en zijn kunsten ten overstaan van Skepsis moeten herhalen.

4 opmerkingen:

 1. Volgens mij bevindt Guido zich al jaren 'op de vluchtheuvel des levens'! Haha, wat een duimzuiger is het toch. Hoe die gasten zichzelf al een voorsprong geven is ongelooflijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Godzijdank houdt een Micha Kat het eindelijk voor gezien; het geld zal wel op zijn. Tja die Pootjes kunnen niet eeuwig de sociale werkvoorziening overeind houden. Nou ja sociaal....nu moet Kat echt bij de soos aankloppen, maar Kat heeft overal bij de overheid vijanden gemaakt dus of die hem "subsidie" gaan verlenen voor zijn debiele stukjes op internet?? Ondertussen maken zijn gelovertjes ook een 720 graden draai of zoiets...eerst was er geen vliegtuig, geen raket, geen doden enz...nu zijn er wel doden maar heeft Oekraine het gedaan...ehhh toch niet, het was de NAVO, ehhh....zijn er toch wel echte doden...enz enz....oftewel hoe lullen wij ons verhaal recht?? Maar nog steeds nergens geen medeleven met de slachtoffers, geen roep om onafhankelijk onderzoek (wat ze wel willen bij Demmink maar ach, niks zo veranderlijk als plottertjes), nog ff lekker Poetin knuffelen en Jodenhaat verspreiden en holocaustontkenning...Micha doe ons 1 plezier en sluit die roddelsite van je...Nooit keihard bewijs, alleen maar samenraapsels en slechte kopietjes van Icke en co. en natuurlijk eigen verzonnen roddeltjes...Het ga je goed kale landverrader, blijf maar lekker illegaal in het Italiaanse hooggebergte zwerven met je medespringgeiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op datzelfde WantToKnow...mogen Russische officieren hun bewijs laten zien?? Ja tuurlijk joh....een fotootje waarbij je Oekrainse autoshow aangegeven staat en er een BUK wordt weggereden. Waar vond deze tragedie plaats?? In Oost-Oekraine, dus ook daar kan die reclame komen. Op welke zender werden deze "bewijzen" onthuld?? RT, de nog net niet alles door Poetin zelf ingefluisterde staatspropagandazender van Poetin en co, de favoriete zender van de complottertjes, want daar wordt geen gekleurd nieuws gebracht. Tuurlijk...Poetin kauwt het nog net niet voor, maar als daar al journalisten weglopen omdat ze geen kritische eigen mening mogen geven maar alleen het "Poetin-journaal" mogen brengen dan is het echt heeeel onafhankelijk, NOT!! Maar ja, die complottertjes scharen zich altijd meteen achter de werkelijke daders, verzinnen bewijs om die daders te "ontlasten" en knuffelen Poetin en Hamas als ware het hun goden. Fijn, kunnen we KLOL dus meteen als terroristensite bestempelen, kunnen de inlichtingendiensten echt die site uit de lucht halen. Denk dat Katje daar al rekening mee houd gezien zijn "minder berichten" aanmelding en het feit dat hij groet net voor het einde....ja van KLOL Katje...je bent te ver gegaan nu...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Robbie is gewoon een oplichter éérste klas: hij maakt gewoon die graan cirkels zélf en dan later -- hee, graancirkeltje gevonden! Ik geloof dat hij al een woeste boer of twéé achter hem aanzit wegens gewasschade! (daar gaat je goeie geld door zo´n malloot als Robbie is!)

  BeantwoordenVerwijderen