maandag 23 februari 2009

Natte scheet


De Telegraaf mag dan reorganiseren en saneren, hoofdredacteur Sjuul Paradijs heeft de kolder in de kop. Hoe het precies is gelopen blijft onduidelijk, maar nadat Telegraaf-dochter GeenStijl Powned begon, kwam ook Sjuul plotsklaps op het idee om een omroep te beginnen. Wakker Nederland. Oftewel TROS 2.0. Het commerciële machtsblok van zevenhonderdduizend abonnees wordt ingezet om "serieus uit de subsidieruif te gaan mee-eten". Want geld heeft De Telegraaf even niet.

De interne strijd leverde in elk geval hilarische internet tv op tussen die wat sullige Sjuul met zijn verwaaide das en de spontane Rutger van GeenStijl, maar wat wordt nu eigenlijk het antwoord op 'drie keer de Volkskrant'? En daar begint de ellende al. Daar heeft Sjuul nog niet over nagedacht. Net zomin als al die voorgangers die zo nodig een rechtse omroep wilden beginnen.

Ja, het moet iets worden voor "het kader van Nederland". Maar we hebben al de TROS. Bij het toertje Hilversum vorige week had Sjuul ook helemaal niks te vertellen, anders dan dat Wakker Nederland "eigenzinnig, onafhankelijk en strijdbaar" moet worden. Dat zijn kreten, maar nog geen programma's. Dus wie worden de presentatoren? Welke programma's krijgen we te zien? Dat interesseert Sjuul kennelijk weinig. Dat komt kennelijk allemaal wel.

Geen visie, geen missie, geen idee, zo constateerde afgelopen week ook Sjaak Bral. "Mag ik een rechts geluid dat nu eens níet klinkt als een natte scheet?"

1 opmerking: