vrijdag 20 februari 2009

Wor nouwes wakker joh!


ING gaat omvallen, bank reddeloos verloren. Maar alleen bij Micha Kat, op wiens blogje de wereld dagelijks met veel geraas tenonder gaat. Diezelfde Kat die ook volgens zijn eigen beleving de ondergang van Fortis voorspelde. Dat gebeurde nadat Kat een kort geding aan zijn broek kreeg wegens volsterkt ongefundeerde pedobeschuldigingen richting Maurice Lippens, bestuursvoorzitter van Fortis. Dan wil je zo'n bank wel de ondergang toewensen.

En nu dan ING. Kat citeert "anonieme bronnen" die zeggen dat de zogeheten Alt-A hypotheken die ING voor eigen rekening op de balans dient te houden nadat de staat zich garant heeft gesteld toch helemaal niks meer waard blijken te zijn en er dus weer miljarden afgeschreven moeten worden. Waarna de total collapse een feit zou zijn.

Maar wat die anonieme bronnen Kat vertellen is allang bekend. De Alt-A hypotheken zijn verstrekt aan mensen die meestal een bevredigend kredietverleden hebben, maar geen bewijs van een stabiel inkomen kunnen (of willen) overleggen. Dat de leningen mogelijk niet volledig worden afgelost is eveneens ingecalculeerd. Dat de bank/verzekeraar de komende tijd nog vele miljarden moet afboeken op andere hypotheken en leningen is eveneens best goed mogelijk. Wouter Bos lijkt er echt niet van wakker van te liggen.

Met de "teloorgang van de Westerse samenleving als het causale gevolg van een strafbaar handelen tegen de wetten der cosmos in het verleden in" valt het dus wel mee. Zoals een reaguurder bij Kat terecht opmerkt: bij de kapitalisatie van de Alt-A hypotheken moet je ook naar de toekomst kijken. Met een horizon van vele jaren.

Tevens zegt Kat dat ING de Postbank versneld heeft moeten inlijven om ‘toevlucht te kunnen zoeken’ bij de Postbank-rekeningen ter versterking van de eigen balans. Alsof die banken al die 20 jaar deel uitmaken van hetzelfde concern. Kennelijk is het Kat ontgaan dat alleen de kleur van de leeuwtjes en de pasjes worden aangepast en Anouk het nieuwe ING gezicht wordt in plaats van Jan Mulder. Aansluiten bij Postbank rekeningen verandert netto niks aan de balans.

Maar als een "aartsnuchtere reaguurder" genaamd Ruud dat bij Klokkenluideronline probeert uit te leggen, wordt hij meteen de les gelezen door doemdenkers die steevast verwijzen naar de bizarre complotfilm Zeitgeist - 'Tool om mensen wakker te schudden": "Wor nouwes wakker joh!?"

7 opmerkingen:

 1. Tim Dog zegt:

  Dit stukje lijkt me wel behoorlijk bagatalliserend over de huidige economische problemen. Zo staat er dat wat de ING betreft dat "de leningen mogelijk niet volledig worden afgelost eveneens is ingecalculeerd."
  En over onze Grote Roerganger van Financien:"Wouter Bos lijkt er echt niet van wakker van te liggen."

  Als de ING zo goed verliezen weet in te calculeren, heeft ze dan ook ingecalculeerd eerst 3 miljard bij te moeten lenen, dan de overheid voor 80% aan de (blijkbaar waardeloze) alt-A hypotheken te laten opdraaien, om nu naar blijkt er nog maar eens een obligatielening van 4 miljard tegenaan te gooien?

  Verder stemt het me volledig gerust dat jullie menen te weten dat Wouter Bos van alle problemen niet wakker lijkt te liggen. Tenslotte lag Bos ook niet wakker na de hoorzitting kredietcrisis in de 2e kamer op 30-01-08. Nog sterker, hij sliep heerlijk verder. Op Prinsjesdag verwachtte men in de Rijksbegroting een groei van 1,25% voor 2009 (inmiddels -3% and counting). Wouter Bos lijkt echter rustig verder te slapen.

  Ik kan het nog sterker vertellen: Wouter Bos weet zelfs een slaatje te slaan uit de kolossale leningen aan de ING. Lees in het Financieel Dagblad maar het artikel Bos spekt staatskas met ING-deal (20-10-2008). Alsof een bank die miljarden aan hulp vraagt ook daadwerkelijk zoveel winst kan maken om tenminste 8.5% rente over het geleende geld te betalen. Dat kunnen ze niet. En dat doen ze dus ook niet. Maar dat lees je niet.

  En dat is nu weer gang. Volgens Willem Middelkoop vandaag in RTL-Z nieuws: "(de overheid) gaat beetje bij beetje de risico's overnemen (van ING) en we vertellen er een prachtig verhaal bij dat we misschien zelf winst gaan maken op al die financiele ellende (...)", want het verhaal verhaal verkoopt nu eenmaal het beste als Wouter Bos de indruk wekt dat hij geen minuut slaap verliest en alles onder controle heeft.

  Dat de boel niet onder controle is, lijkt mij wel duidelijk. En als Wouter Bos er tot nu toe prima doorheen geslapen is, maak ik me eigenlijk nog grotere zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Dat de boel niet onder controle is, lijkt mij wel duidelijk."

  Een loze kreet die je alleen 'onderbouwt' met een citaat van vogelverschrikker Middelkoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is geeneens zo raar dat dit soort verhalen de ronde doen. We zouden we als Nederland toch aan de crisis ontsnappen? Alles kwam toch goed? Ondertussen zitten we er middenin en blijkt maar weer eens hoe we als volk worden voorgelogen. En om de 4 jaar herhaalt deze poppenkast zichzelf. Laten we maar allemaal rustig gaan slapen, niks aan de hand mensen gewoon doorlopen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wouter Bos ligt er misschien echt niet wakker van, maar slaap komt-ie wel te kort. Toevallig kan ik hier vanuit ’t raam de Nederlandse Bank zien. En tegenwoordig brandt ’t licht nog al eens tot vroeg in de ochtend. (dit weekend niet, dus er is (nog) geen crisisoverleg over de ING)
  Natuurlijk is Wouter lang niet bij iedere sessie aanwezig, maar op z’n ministerie zal ’t dan vrees ik, niet veel anders toegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maar maak je borstje maar nat, ik heb een groot artikel in voorbereiding, dus je mag je gal weer spoedig gaan spuwen hoor, als je je daar zo lekker bij voelt. Lees anders ook eens de verslagen en de verhalen van Marco Polo die tijdenlang aan het toenmalige Chinese keizerlijke hof is geweest en daar de z.g. draken- 'manege' zelf in ogenschouw heeft gehad met levende grote reptielachtige dieren die op saurussen geleken. De verhalen hieromtrent dat dergelijke creaturen tot recentelijk nog op deze aarde geleefd hebben en soms nog eerder zijn legio. Maar de evolusionisten en de z.g. wetenschap doet er alles aan om dit soort verhalen in het belachelijke te trekken dan wel als fantasie af te doen. Helaas doen daar z.g. gelovigen ook nog eens driftig aan mee, want zij willen o zo graag voor vol en wetenschapelijk denkend worden aangezien. Als de dino's zouden hebben geleefd samen met de dieren wereld die we nu kennen en de mensen, zou er geen eens plaats zijn voor de dieren die we nu kennen! Het past simpel weg niet. Daar zijn er te weinig niches voor!
  Dat marco polo een beest heeft gezien, wil niet zeggen dat wij samen met de complete dino wereld hebben geleefd! Misschien dat er toen nog eentje leefde of zo. Maar dat is wat anders dan zo als jij het steld. Jullie maken er echt een leugenachtig verhaal van. Gewoon om je gelijk te halen. Op basis van een zin in job of macro polo die een beest heeft gezien. Het is je reinste onzin bewijs.
  Je heb geen idee hoe enorm uitgestekt die dino wereld was! Heb je enig verstand van de natuur! Die ecosystemen hebben niet samen geleefd. Daar zijn er te weinig niches voor! Misschien zijn ze wel inelkaar over gegaan en leven en hier en daar nog wat van die beesten. Barracuda drink toch eens wat minder AZIJN 's-morgens vroeg en probeer eens een kop koffie, misschien word je dan wat aangenamer en wat minder verbeten in je uitingen.
  BRON:
  http://endtimes.punt.nl/?id=505382&r=1&tbl_archief=&

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lekker relevant weer, dat onderwerpje. Verkeerde blog, schat ik, of gewoon gek in de kop.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tim Dog @ Crap:

  Ja dag, ik had het onder andere over het verloop van de speciale maatregelen die getroffen zijn voor ING, en hoe deze maatregelen aan ons zijn verkocht, samen met overdreven optimistische sentimenten a la rijksbegroting. Om deze (en andere) redenen heb ik geen gevoel van controle meer.

  En dan beweer je dat "niet onder controle" alleen is onderbouwd met een citaat van vogelverschrikker Willem Middelkoop? Ten eerste is dat dus niet waar en ten tweede is dat een drogreden, te weten een argumentum ad hominem (op de man spelen ipv de bal). Goede argumenten om wel vertrouwen in de ING en in onze fijn slapende Wouter te hebben heb ik niet van je gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen