maandag 16 februari 2009

Zeer zuur


Over de geschiedenis van de belastingen is genoeg bekend. Zou je denken. Beetje googelen en je vindt mooie verhalen over belastingoproeren, de Tachtigjarige oorlog en tolhuizen. Maar niet Anarchiel. Die komt aanzetten met een karikatuur van de belastinggeschiedenis: koningen die centen inden voor eigen belang en de arme bevolking liet creperen.

En dat is, zo suggereert Anarchiel natuurlijk, nog steeds zo: "Wat gebeurt er namelijk wel met belastinggeld? Oorlogje voeren. Falende banken financieren. Geld toewijzen aan kansloze projecten die bij voorbaat al gedoemd zijn te mislukken. Het betalen van de salarissen van de politici die elke burger van Nederland vernederd hebben met hun wanstaltige leugenachtige gedrag omtrent het Irakonderzoek. Het waarschijnlijk (...) financieren van Balkenende 5. Het weggeven van geld aan derde wereldlanden waarna de dictators van dat land gierend van het lachen een volgende order bij een wapenproducent plaatsen. Het voortdurend goedbetaald ouwehoeren over zaken maar er nooit iets aan doen." Allemaal met uw zeer zuurverdiende centen. Met nadruk op heel veel zeer zuur.

O ja, en dan zijn er natuurlijk de ontelbare extra maatregelen die u moeten beschermen tegen die "dagelijk(s)e aanvallen van terroristen die onze gezinnen decimeren." De elektronische patiënten dossiers, de steeds verdergaande camerabewaking, de internetfilters, de wederinvoering van middeleeuwse christenwaanbeelden, RFID chips in allerlei documenten en goederen. "Allemaal zodat u morgen gewoon weer de straat op kunt zonder dat u telkens weg hoeft te duiken voor dat zeer irritante terroristisch geweervuur."

Waaaaaaat? Zijn de elektronische patiënten dossiers nu ook al ingevoerd in het kader van de terrorismebestrijding? En RFID chips "in goederen" ook al? Anarchiel weer: "Belasting is niets meer dan inkomen dat je vrijwillig (...) afdraagt en waarmee je degene aan wie je het afdraagt het idee geeft dat je ermee instemt dat je gewelddadig onderdrukt mag worden."

Zou Anarchiel schoolgaande kinderen hebben? Gebruik maken van 's lands wegen? Eens per week het vuil aan de weg zetten? Zou hij wel een geholpen zijn in een ziekenhuis? De hulp van politie hebben ingeroepen? En denkt hij soms dat dat van de lucht wordt betaald? Trouwens, zou Anarchiel zich realiseren dat zonder belastinggeld het hele internet nooit van de grond was gekomen? Datzelfde internet dat hij gebruikt om ons te waarschuwen tegen "middeleeuwse christenwaanbeelden"? Kennelijk niet, het met uw zeer zuurverdiende centen betaalde schoolgeld was aan Anarchiel duidelijk niet besteed.

Huishoudelijk: we slaan een paar daagjes over.

2 opmerkingen:

 1. Weet waar je aan begint als je met anarchisten dan wel libertariers gaat redetwisten. Een schier oneindige hoeveelheid denkfouten, historisch revisionisme en algehele wereldvreemdheid zul je tegenkomen. Hun wereldbeeld is zo radicaal anders, zo verwrongen van de gangbare maatschappelijke kaders dat er eigenlijk geen beginnen aan is. Ze opereren op een heel ander niveau, wat dat betreft zijn er wel enige parallellen te trekken met complotdenkers. Niet geheel toevallig hebben complotdenkers dan ook vaak een anarchistische inslag, en omgekeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste heilloze profeet

  Ik ben nogal naief en daarom vraag ik advies aan een profeet. U in dit geval.

  Wat is in uw wereldbeeld radicaal en wereldvreemd?
  Wat zijn voor u gangbare maatschappelijke kaders?
  Welke denkfouten maken zij?
  Op welk niveau opereren deze mensen?
  Wat maakt anarchisten tot complotdenkers?

  Ik kom er niet uit maar u als heilloze profeet weet mij beslist wel te helpen?
  Bij voorbaat dank uw anoniem

  BeantwoordenVerwijderen