woensdag 4 februari 2009

Zeitgeist - The Critics


Na Loose Change was de holistische videotrilogie Zeitgeist van Peter Joseph misschien wel de hit onder complotters in 2007. Het eerste deel gaat over het geloof, het tweede over 9/11 en het derde over geld en het banksysteem. De grote gemene deler: misbruik van macht. Zo zetten de makers religie neer als een bewust gecreëerde mythe om macht uit te oefenen, wat natuurlijk weer aansluit bij de onder complotters populaire gedachte dat ook 9/11 een compleet verzinsel was om de Amerikaanse bevolking onder de duim te houden.

Vorig jaar verscheen de opvolger Zeigeist Addendum, over "het gehele dictatoriale systeem van de corporaties, banken, politiek en media". "Hier word mijn alu hoedje dus helemaal statisch van opgeladen, wat een knaller van een documentaire!! Geen gek gedoe met aliens aan je bed die willen dat je gulzig the anal probe tot je neemt. Geen Beatrix met een hagedissentong of andere verhalen die je niet echt kun bewijzen.... dit gaan normale (...) mensen zelfs accepteren," jubelde Zaplog's Monkeyman dit najaar nog, met als kanttekening dat de "new age bullshit van het gevaarlijke soort" beter achterwege had kunnen blijven. Waarbij hij doelde op het door Zeitgeist gepropageerde idee van een wereldomspannend sociaal-economisch systeem waarbij machines de mens moeten bevrijden. Een technocratisch vlekje op het complotblazoen?

Het probleem is dat de aanhangers van dit soort video's nooit eens de moeite nemen om de daarin gepresenteerde feiten eens echt te na te trekken. Daarvoor moet je zijn bij debunksites als Conspiracy Science van Edward L Winston. En Winston heeft er geen half werk van gemaakt. Elk feitje is nagetrokken. Elk uit zijn verband gerukt citaat opgezocht. Van de North American Union tot de Patriot Act, Winston prikt de ene Zeitgeist complotballon na de andere leeg. Zelfs aan 9/11 is een apart hoofdstuk gewijd.

Vaak kan Winston zijn irritatie maar moeilijk verbergen: "Everything in this part (derde deel) is out of context, a lie, misquoted, made up, or taken from anti-Semites who have made the same claims for years. What is most interesting, there was a movie from the late 1980s about how the UN is going to take over the world, and it made nearly all the same claims. Why didn't that come true?"

Maar of iets uitkomt is doet er natuurlijk niet toe. Onzin verkoopt. De makers zijn er financieel niet slechter van geworden.

4 opmerkingen:

 1. En de ZAPPIES hollen er achteraan.Zijn die lui nou werkelijk niet wijzer te krijgen? Nou ja, ze hebben nu hun eigen problemen.LOL Lees verder.www.zaplog.nl ( ik sta verder niet in voor je geestelijke gezondheid)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Conspiracy Science is een heel aardige website. Wat ik wel jammer vind is dat de auteur van die site het venus project steunt, terwijl dat echt een hopeloos utopisch idee is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waar is die Monkeyman gebleven?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Conspiracy Science is op het eerste gezicht echt een lachertje. Sorry hoor, maar ik zou even wat verder kijken dan je neus lang is...

  BeantwoordenVerwijderen