donderdag 7 mei 2009

Red Alert


Mooi, het internet is weer gered. Zoals Barracuda eerder voorspelde, heeft het Europees Parlement gisteren tegen het omstreden Franse three strikes you're out-voorstel gestemd, waarmee illegale downloaders na een aantal waarschuwingen afgesloten konden worden. De parlementariërs hebben geen bezwaar tegen het afsluiten van illegale downloaders, maar dat mag alleen als een rechter dat heeft goedgekeurd. Over die bepaling was trouwens al eerder gestemd, hoewel het zogenoemde RED ALERT van overspannen actiegroepen als WAC Holland anders deed vermoeden.

Het parlement laat echter wel de mogelijkheid open voor lidstaten om internetaanbieders de kans te bieden "slechts een beperkte hoeveelheid informatie en diensten aan te bieden". KPN kan dan bijvoorbeeld Skype blijven blokkeren op mobiele telefoons, lezen we bij GroenLinks.

Nou nee, het Parlement is inderdaad niet onverbloemd opgekomen voor ‘netneutraliteit’. Maar dat houdt niet in dat allerlei diensten zomaar kunnen worden afgesloten, en al helemaal niet op inhoudelijke grond. Providers kunnen, als zij dat willen, wel geld vragen aan partijen die veel bandbreedte genereren, zoals YouTube. Theoretisch zouden ze YouTube dus kunnen afknijpen als die zou weigeren te betalen, maar in de praktijk zal het niet zover komen, omdat YouTube en andere videodiensten nu juist ook voor klandizie zorgen. Laat de marktwerking dus maar rustig zijn werk doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten