donderdag 14 mei 2009

Misbaar


Algemeen directeur Tanja Lubbers van publieke omroep Llink stapt op. Volgens Lubbers en de bewindvoerder van de in financiële problemen verkerende omroep is het "beter voor Llink als een nieuwe directie en raad van toezicht de strijd voor toetreding tot het publieke bestel voortzetten".

Het linkse blog Sargasso schrijft: "Met man en macht heeft Groen Nederland de muesli laten staan om de omroep aan de 150.000 leden te helpen, nu is het spannend wat er überhaupt nog van de omroep overblijft. Wordt vogelkenner Ardi Hottinga uit Veessen de nieuwe directeur? Hoe gaan de programma’s eruitzien? Edward Niessing met camouflagestick? Metro-verslaggever Jochem Geerdink met een wilde boleet als microfoon?" De ironie druipt er van af, en nog meer in de commentaren: "En overigens is Llink misbaar in al zijn voegen, want nimmer onderscheidend op welk punt dan ook."

De visitatiecommissie onder leiding van Annie Brouwer-Korf, oud-burgemeester van Utrecht, vond al eerder dat de aspirant-omroep onvoldoende doelmatig heeft gewerkt, te weinig onderscheidend was en 'onvoldoende is verankerd in de Nederlandse samenleving'. Het probleem van Llink: "Rondreizende BN’ers van het jeugdige soort die om onverklaarbare redenen de verste uithoeken van de wereld afreisden" (meestal per vervuilend vliegtuig ook nog).

Eigenlijk toont Llink het failliet van de publieke omroep nog eens ondubbelzinnig aan. Llink had misschien bestaansrecht gehad als productiehuis bij een centraal geleide publieke omroep zoals de BBC, maar splinteromroepjes zonder breed maatschappelijk draagvlak kun je beter meteen opdoeken. En we zijn er nog niet van af. Het grote aantal (aspirant)omroepen leidt volgens de visitatiecommissie alleen maar tot "ingewikkelde bestuurlijke processen en versnippering van zendtijd en middelen".

Consultancy Ernst & Barracuda adviseert: hef per direct alle omroepen op, inclusief kantoren en gebouwen, benoem een centraal geleide programmacommissie en zet producties uit bij organisaties die voorheen als omroep fungeerden. Einde Holle Bolle Gijs?

8 opmerkingen:

 1. "Centraal geleide programmacommissie", misschien moet je aan de volgelingen van Stalin vragen hoe men dit het beste kan realiseren.

  Laat het denken maar aan andere over.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die opmerking doet me denken aan het ochtendhumeur van Van Rossum gisteren: die wist goed aan te geven hoe mensen vaak gebeurtenissen uit het verleden misbruiken in hun vergelijkingen met het heden...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Laat het denken maar aan andere overDus bij de BBC kunnen ze niet denken, Sjaak?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Barrakuddevis

  Als de alternatieve media, of de complotters nou zo dom zijn, waarom produceer jij dan maar één artikel per dag?

  Een site als zaplog gaat daar ver overheen, en als dat nou echt allemaal van die doorzichtige, domme complotterleugens zijn, dan kan je die toch met gemak ook even onderuit halen met je mondsnoerende logica?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Meer dan een artikel per dag kan jij niet verwerken, ouwe.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou...

  Aan het aantal reacties te zien kan je publiek best wat meer stof aan hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Truth hurts

  Hoewel hij inderdaad een valide argument maakte, probeerde van Rossum er nog wel even doorheen te drukken dat deze crises eigenlijk wel mee valt volgens mij.

  We zullen zien... volgens mij heeft hij ondanks zijn slimme opmerking het licht nog niet gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Martijn: Klopt, daar ging het hem in escsntie om in zijn gastcolumn op de radio

  BeantwoordenVerwijderen