woensdag 5 augustus 2009

Orwelliaanse fantasie


De regering van Groot Brittannië trekt 700 miljoen dollar uit voor de installatie van camera's in de huizen van zo'n 20.000 gezinnen, om bijvoorbeeld te controleren of de kinderen wel op tijd naar bed gaan, hun huiswerk maken, naar school gaan en gezonde maaltijden eten. George Orwell's '1984' begint letterlijk waarheid te worden in het land, waar nu al meer camera's zijn geplaatst dan in heel Europa bij elkaar, zo lezen we weer eens bij Xandernieuws.

En ook de immer oplettende Anarchiel had dit nieuws al opgemerkt:"Ik vind dit echt ZEER beangstigend aangezien Nederland altijd een goede tweede blijft wat betreft het implementeren van dit soort privacyschendende rotzooi. Engeland voorop, Nederland er in draf achteraan. Dus ik vraag mij ten zeerste af wanneer onze politieke top dit soort voorstellen gaat doen. Kan vast niet heel lang meer gaan duren."

Inderdaad, verschrikkelijk. Belachelijk. Afkeurenswaardig. Als het waar zou zijn. Maar het is weer eens drie keer onzin.

Er is maar een bron voor deze berichtgeving: een artikel in Daily Express, en aangezien dit een Britse tabloid is met schreeuwerige koppen, had een beetje journalist of blogger al nattigheid moeten voelen. Maar voordat je het weet, hebben behalve de Anarchiels en de Xanders ook andere sites het nieuws weer klakkeloos overgenomen. Zelfs - godbeterhet - Wired en de NRC.

De in het stuk geciteerde Labour-minister Ed Balls - de overzeese collega van André Rouvoet - heeft het verhaaltje op Twitter al naar het rijk der fabelen verwezen: @Moncky: the idea we are planning to put CCTV in families' homes is complete and total nonsense.

Dus hoe zit het dan wel? Balls heeft plannen geopperd om sociale probleemgezinnen - zeg maar type Tokkies - in een soort nanny states onder te brengen. Dat zijn geen varianten op John de Mol's Big Brother-huizen, maar normale woningen waar in elk geval begeleiding aanwezig is als daar behoefte aan is of als de situatie uit de hand dreigt te lopen. In de Labour-plannen komt geen camera voor. Geheel ontsproten aan de wilde fantasie van een tabloid journalist en vervolgens eindeloos gekopieerd op internet.

3 opmerkingen:

 1. Had het inderdaad op wired gelezen en dacht toen dat ik dat wel snel bij barracuda terug zou zien. Maar goed, tabloids, tja.

  Wil overigens niet zeggen dat het geen errug slecht idee is om tokkies in nannyhuizen te stoppen. Is in nederland al een keertje geprobeerd, zijn ze na wat jaartjes vernederende omstandigheden maar mee opgehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zie poll op voorpagina www.nrc.nl
  of http://weblogs3.nrc.nl/opklaringen/2009/08/04/nieuw-plan-hang-cameras-op-in-huizen-van-probleemgezinnen/#more-2414

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Bas: Ik denk dat het er nu wel iets aangenamer aan toe zal gaan.

  Voor jongeren is er trouwens al een soortgelijk project in Nederland, het zogenaamde "begeleid wonen" en dat werkt wel heb ik zo de indruk.

  BeantwoordenVerwijderen