dinsdag 4 augustus 2009

Rummy


Hoeveel onzin over de Mexicaanse griep kan een mens eigenlijk verdragen? Eerst waren er complotters die absoluut zeker wisten dat Griekenland zijn bevolking verplicht gaat vaccineren, een wel erg vrije interpretatie van een summier persbericht van Reuters. En al gauw bleek dat ze weer eens voor hun beurt spraken. De Griekse premier heeft inmiddels toch duidelijk gezegd dat verplichte vaccinatie volgens de wet niet mogelijk is, maar dat voor de totale bevolking vaccins zullen worden ingekocht, als de Europese Gemeenschap daar akkoord mee gaat, ten minste. Opvallend is trouwens hoeveel alternatieve nieuwsmedia deze foute berichtgeving klakkeloos overnemen. Van Xandernieuws tot Prison Planet, feiten worden domweg niet geverifieerd.

In tegendeel: zolang het tegendeel niet is bewezen suggereer je doodleuk dat ook Nederland mogelijk verplicht aan het vaccin moet, zeker nu de eerste griepdode een feit is, en dat onder meer Novartis dat vaccin zal leveren. Het bedrijf dat volgens Klokkenluideronline "op vele websites" genoemd wordt als een van de big farma-ondernemingen die "conspired to commit mass murder and worldwide genocide for no other reason than to turn big profits — the billions of dollars being received by worldwide government contracts". Op vele websites? Forget it. Micha "aluhoedje" Kat citeert zoals gebruikelijk uitgerekend weer Prison Planet, waar te lezen valt dat "global elites and intentionally reducing the world’s population by conspiring to commit mass murder" Nee, dat is nog eens geloofwaardig.

Soms krijgen ook de main stream media een tik van al deze speculaties mee. "Donald Rumsfeld vult zijn zakken dankzij de Mexicaanse griep. De oud-minister van Defensie van Amerika was van 1997 tot aan zijn overgang naar Washington directeur bij het Amerikaanse biobedrijf Gilead Sciences, dat patenthouder is van het antigriepmedicijn Tamiflu," schrijft zakenblad Quote. "Ook wordt er gesuggereerd dat hij, samen met President Bush, met opzet paniek zaaide toen de vogelgriep uitbrak vier jaar geleden. De regering Bush kocht extra Tamiflu in voor een bedrag van $2 miljard, wat kassa betekende voor minister Rumsfeld."

Toegegeven: dit is wat lastiger te debunken. Rumsfeld zat inderdaad ooit in de raad van bestuur van Gilead Sciences, het bedrijf dat een octrooi heeft op Tamiflu. Hij zou nog steeds aandelen hebben in het bedrijf ter waarde van 5 tot 25 miljoen dollar. Echter, de suggestie dat Rumsfeld willens en wetens zou hebben geprofiteerd van de vogelgriep en nu weer van de Mexicaanse griep is wat al te makkelijk.

Rumsfeld is om te beginnen al jaren geen bestuursvoorzitter meer. Hij stapte op begin 2001. En zoals het blog Madcowhorses terecht opmerkt: diverse overheden hebben in de loop der tijd Tamiflu besteld. Voor de vogelgriep was dat destijds - terecht of niet - het aangewezen medicijn.

Bovendien vermelden de vele complotsites niet het volgende detail: Rumsfeld huurde nog voordat het Pentagon Tamiflu bestelde een advocaat in die hem adviseerde om de aandelen in Gilead juist aan te houden,op voorwaarde dat hij zich niet zou bemoeien met bestellingen van het vaccin door de overheid. Dat is ook formeel vastgelegd aan de hand van een judicial disqualification, al zal een beetje complotter dat wel weer een wassen neus vinden. En dan nog een niet onbelangrijk detail: Gilead rapporteerde eerder dit jaar een miljardenwinst, maar dat was niet dank zij Tamiflu, maar vanwege AIDS drugs.

De suggestie dat Rummy zijn zakken zou hebben gevuld, is niets minder dan een losse flodder. Anders dan links en rechts wordt gesuggereerd is Rumsfeld geen grote aandeelhouder van Gilead. En om zijn zakken te vullen zal hij toch eerst zijn aandelen moeten verkopen. Of dat is gebeurd is nog nergens aangetoond.

5 opmerkingen:

 1. Geraadpleegde blogs.... Tsja, zoek dan eens op normale websites. Vindt je het bijvoorbeeld niet vreemd dat er talloze artsen twijfelen over eventuele vaccinaties betreffende het H1N1-virus?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En al gauw bleek dat ze weer eens voor hun beurt spraken. De Griekse premier heeft toch duidelijk gezegd dat verplichte vaccinatie volgens de wet niet mogelijk is, maar dat voor de totale bevolking vaccins zullen worden ingekocht, als de Europese Gemeenschap daar akkoord mee gaat, ten minste.

  Tja, als mijn snode plannetje ontdekt zou zijn dan zou ik het ook gaan ontkennen.
  Niet zo erg ook, want mensen als Billy gaan me dan geloven en nemen alsnog een prik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vindt je het bijvoorbeeld niet vreemd dat er talloze artsen twijfelen over eventuele vaccinaties betreffende het H1N1-virus?.

  Wat is daar vreemd aan dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, als mijn snode plannetje ontdekt zou zijn dan zou ik het ook gaan ontkennen..

  Hoe wil je dan voorkomen dat een verplichte vaccinatie voor de hele bevolking ontdekt wordt?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geenstijl heeft ook een dame ontdekt die de snode plannen van onze regeringsleiders heeft ontmaskerd:

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/08/rutger_op_bezoek_bij_de_eerste.html

  BeantwoordenVerwijderen