woensdag 11 mei 2011

Spionagemachine

Facebook zegt geen spionagemachine voor Amerikaanse inlichtingendiensten te zijn, daarnaast zou het juist vechten om de gegevens van gebruikers te beschermen. Het bedrijf reageerde een dezer dagen op aantijgingen van WikiLeaks-blokhoofd Julian Assange, die Facebook de 'ergste spionagemachine ooit' noemde. Zo zouden er speciale interfaces zijn waardoor inlichtingendiensten informatie kunnen opvragen.

De vraag is: kennis of paranoia? Assange licht in het interview met Russia Today niet toe hoe hij aan deze wijsheid komt, maar gelet op zijn eigen paranoia - Assange lijdt een zelfverkozen nomadenbestaan uit angst voortdurend opgepakt te worden - zou het wel eens het laatste kunnen zijn. Ook een sollicitatiegesprek met Assange zit vol eigenaardigheden.

Maar natuurlijk heeft Assange ook een beetje gelijk. Twitter, Hyves en Facebook zijn de natte droom voor opsporingsinstanties. Menigeen dumpt zijn complete persoonlijke leven onafgeschermd op het net, een glas aan de muur of een telescooplens zijn niet meer nodig, een lidmaatschap van Facebook will do. Via Twitter en Foursquare kun je iemand bij wijze van spreken tot op de bolcoördinaten nauwkeurig volgen. Zelfs Assange twittert. Oftwel: de spionagemachine zijn we zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten