donderdag 11 augustus 2011

Anarchy in the U.K.

Misschien moeten sociologen maar eens uitleggen waarom Engeland de afgelopen dagen plotseling werd geteisterd door rellen, plunderingen en brandstichtingen. Frustratie en woede om de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk? Een kwestie van wij tegen zij, de politie, het systeem?

Goed, er was een directe aanleiding: de dood van (bendeleider) Mark Duggan, een 29-jarige jongen uit Tottenham die door de politie werd neergeknald. Maar vervolgens sloeg de woede over op ordinaire plunderingen van winkels: pakken wat je pakken kan. Hele gemeenschappen waar mobsters zelf deel van uit maken werden verwoest. 'Mensen volgens ons met zakken en vragen waar de rellen zijn,' berichtte een BBC-verslaggever. Dit was gewoon de zomeruitverkoop, maar dan zonder te betalen.

Nu is even de vraag: wat hiervan heeft huiscomplotter Tim de Enchanter van Grenswetenschap weer eens niet begrepen? Onder de titel Lol in Londen schrijft hij: 'Vroeger, nog niet zo lang geleden, stond een leraar, pastoor, arts, politie-agent, minister en meer van zulks voor een onschendbare autoriteit. Daar werd niet aan getornd, niet aan getwijfeld. Hun woord was heilig, hun woord was wet of werd het uiteindelijk.'

Vervolgens gaat Tim ons omstandig uitleggen dat de jeugd hier en daar begint in te zien dat hun toekomst eerder zwart dan grijs kan genoemd worden. 'Ze weten immers nu al dat, als het systeem overeind blijft, ze hun hele leven zuur mogen betalen voor dingen die niets met henzelf te maken hebben.'

Gezagsschuwe complotters vinden het al gauw stoer als de vlam in de pan slaat en relschoppers kansarme jongeren zich verzetten tegen het 'systeem', maar waar was Tim toen Gouda werd geteisterd door even kansarme Marokkaanse crimineeltjes?

Nu we het daar toch over hebben: Het xenofobe Vrije Volk pakte natuurlijk weer eens uit met een uit het Duits vertaald stuk. Waarin de rellen vanzelfsprekend weer de schuld zijn van de multiculturele verscheidenheidsamenleving, 'waarnaar ook hier in het land linkse politici streven. Het ontbreken van waarden, de verruwing, de angstaanjagende mensenvijandigheid en de absurde haat op de staat zijn geen typisch Engelse fenomenen. Ook in andere Europese landen sluimert het potentieel van zo´n escalatie.'

Yep, Londen kent al honderd jaar een multiculturele verscheidenheidsamenleving, maar als we nu alle Paki's, Congolezen, Indiërs, Kenianen en Jamaicanen het land uit trappen komt het allemaal goed. Vraag: hoeveel gekleurde mobsters tel je op dit filmpje?

Al kan het natuurlijk ook gewoon weer dat agent provocateurs een rol hebben gespeeld in de rellen om de aandacht af te leiden van de crisis. En reken maar dat dat gelukt is.

23 opmerkingen:

 1. ""Gezagsschuwe complotters""

  Hahaha .. wat is dat nou weer? Oh ja, dat was ik even vergeten, hier wordt een hetze gevoerd.

  Enniewee.. als je zo gaat lullen; liever een gezagsschuwe complotter, dan een gezagstrouwe nazi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dus met andere woorden:

  "Gezagsschuwe complotters vinden het al gauw stoer als de vlam in de pan slaat en (relschoppers) kansarme jongeren zich verzetten tegen het 'systeem',"

  jij keurt de rellen dus goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sjongejongejonge .. daar heb je die doorgedraaide STALKENDE BEDROEPSLEUGENAAR weer, dat is toch niet normaal meer. Ik kan geen reactie plaatsen of die imbeciel staat in m'n nek te hijgen met z'n verdraaiingen, list, bedrog en gespin.

  Zoals je kan lezen weet ik niet wat een 'gezagsschuwe complotter' is, maar wat ik wel kan zeggen is dat alles beter is dan een gezagstrouwe nazi, of dan een doorgedraaide STALKENDE BEROEPSLEUGENAAR!!

  Maar voordat je de volgende "discussie" weer in de baggerton gaat gooien, laten we eerst even het volgende afhandelen, die vraag stel ik nu al weken;

  ""ik blijf het lief vinden hoe jij barracuda, wiens naam je overigens niet kunt schrijven zonder te flippen, op zijn blauwe ogen gelooft..""

  Dus baggercuda sprak niet de waarheid?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Noem mij maar een ouderwetse anarchist, maar het looten van buurtwinkeltjes, daar zou Kropotkin volgens mij zijn wenkbrauwen toch wel even bij gefronst hebben.

  Een anarchistische kameraad die in één van de getroffen wijken woont, schreef dit: "There is no protest here. No demonstration. No class, political or social agenda. Just the usual cunts doing the usual shit on a bigger scale. And we are the victims."

  Dat lijkt mij ook het verschil tussen de generatie die betrokken was bij de grote rellen in de jaren '80 (Toxteth, Brixton, de poll tax riots): een politieke agenda ontbreekt. Brixton had wel degelijk een politieke agenda. De huidige generatie gelooft niet eens meer in het gebruik van geweld. Gevochten met de politie werd er alleen tijdens de eerste nacht. Daarna kwam dat nog maar sporadisch voor. Tijdens de rellen van de jaren '80 werden er 24/7 veldslagen uitgevochten met de politie.

  Het is ook typerend dat - voor zover ik kan overzien - de - zéér activistische - Engelse anarchistische scene vrijwel geheel ontbreekt. En geloof me: die lui zijn écht heel iets anders dan de vlindertjes van Anarchiel.com. Zelfs Ian Bone erkende in een moment van zwakte dat het her en der wel een beetje uit de hand liep.

  Kortom: de diffuse politieke agenda van de jaren '80 is vervangen door een nihilistische 'grab what you can' mentaliteit.

  Waarbij ik voor de goede orde natuurlijk wel aan wil tekenen dat ook de ergste looter klein grut is vergeleken bij de gemiddelde bankier/speculant/politicus.

  Voor de rest wat deze dame zegt: http://www.youtube.com/watch?v=ITJcparImeQ

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jezus Christus....Truth, zo lang jij steeds weer blijft happen zodra die gestoorde trol teveeldrank een scheet laat, blijft die idioot hier trollen en elke discussie verpesten. Negeer die gek, aub.

  Don't feed the trolls!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ vandergalien:

  Ach, ik vond het wel interessant om te lezen dat hij dit soort rellen goedkeurt.

  Verder scheldt hij toch wel, als het niet tegen mij is, dan wel tegen anderen.

  De topics waar hij echt op tilt sloeg in het verleden waren degenen waar ik niet op reageerde.
  Kennelijk gaat hij volledig door het lint als hij geen bliksemafleider heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ""Jezus Christus....Truth, zo lang jij steeds weer blijft happen zodra die gestoorde trol teveeldrank een scheet laat, blijft die idioot hier trollen en elke discussie verpesten. Negeer die gek, aub.""

  En jij hapt ook .. hahaha .. :o))

  Maar ik moet zeggen dat ik het met deze opmerking eens ben;

  'Waarbij ik voor de goede orde natuurlijk wel aan wil tekenen dat ook de ergste looter klein grut is vergeleken bij de gemiddelde bankier/speculant/politicus.'

  ""'grab what you can' mentaliteit.""

  Ik keur die plunderingen absoluut niet goed, maar het is wel zo dat die mentaliteit ons met de paplepel ingegoten wordt dmv het kapitalisme. Daar is het hele systeem op gebaseerd, het plunderen van de aarde, het binnenkort gaan boren naar olie in het noordpool gebied is daar wel het meest bizarre voorbeeld van.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Overigens zegt muziek meer dan duizend woorden en zeker meer dan alle zelfvoldane en volgevreten sociologen, pedagogen, psychologen en politieke commentators met hun volstrekt voorspelbare meninkjes bij elkaar. The Specials met Ghost Town en The Ruts met Babylon's Burning.

  http://www.youtube.com/watch?v=1WhhSBgd3KI

  http://www.youtube.com/watch?v=zCkNu9OxThc

  Zeg niet dat niemand het voorspeld heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Toch wel mooi zo'n blog waar je genadeloos je eigen mening kunt hanteren.

  Het verbaasd me enigzins dat je de complot-theorieen gemist hebben die stellen dat dit een overheids-gesponsorde rel is om de politie-staat te bevorderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En natuurlijk moet ook geendank aan de rel.

  Kunnen we geen inzamelings-actie houden en hem een enkeltje London geven?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ""En natuurlijk moet ook geendank aan de rel.

  Kunnen we geen inzamelings-actie houden en hem een enkeltje London geven?""

  Waar slaat dat op?

  Het is nu wel overduidelijk dat ik niet de actie ben. Maar oh wee als ik met de reatie kom, dan wordt het weer .. boehoe .. snik .. snik ..

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Dadgad

  Oh, Alex....bewijzen graag, Alex. De anonieme bronnen geloven we inmiddels wel.

  @Fassbinder

  Blijft een geweldige song, ook al kan Paul Simonon geen meter recht vooruit zingen:P

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Haha..deze wilde ik jullie niet onthouden. Artikel 7 (het op twee na domste blog van Nederland) weet waar het aan te wijten is: de Ramadan!! http://www.artikel7.nu/?p=65941

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wel leuk dat die "artikel 7" werkelijk geen enkele verklaring geeft van het door hem geconstateerde fenomeen.

  Rellen in Londen vanwege de Ramadan... omdat Moslims chagerijnig zijn van de honger? Omdat in de Koran staat dat je tijdens de Ramadan aan het rellen moet slaan? Geen idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Tim

  Artikel 7 verklaart nóóit iets. Der Stürmer verklaarde ook nooit iets, men riep maar wat. Mind you: zodra extreem-rechtse malloten wél iets pogen te verklaren, wordt het er ook niet beter op. Zie deze kop-noch-staart analyse van Martien Pennings: http://www.amsterdampost.nl/breivik-en-ik-en-raoul-heertje-hans-van-den-broek-dick-swaab-dirk-jan-snel-max-pam-gerdi-verbeet-alexander-pechtold-ab-klink-femke-halsema/

  Maakt niks uit. De Wildersaanhang - althans het deel dat kan lezen - is niet geïnteresseerd in argumenten. Goebbels wist ook al dat zijn doelgroep een broertje dood had aan argumenten. Krijg je alleen maar koppijn van, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @ PVG

  Heb ik weer een verkeerde woordkeuze gebruikt en jou de indruk gegeven dat ik die theorie ondersteun?

  Want dat is zeker niet het geval momenteel.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Dadgad

  Nee, mijn opmerking was puur op Alex gericht. Nog bedankt voor de link:)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. ""De Wildersaanhang - althans het deel dat kan lezen - is niet geïnteresseerd in argumenten.""

  Vervang op dit blog eens het woord 'complotters' voor het woord 'moslims', moet je dan eens kijken wat je krijgt.

  Er zit geen verschil tussen de zogenaamde 'debunk-gilde' en de Wilders aanhang.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dat laatste heeft Barracuda er even aan toegevoegd, want er volgden nog wat argumenten die in tot voor kort blijkbaar geen belemmering voor Online pharmacy reviews de redactie vormden, zoals het tijdrovende beoordelen.

  BeantwoordenVerwijderen