woensdag 9 november 2011

Dode bomen

De alternatieve media hebben zichzelf nogal hoog zitten. Vandaar je daar voortdurend leest dat de main stream media aan het ineenstorten zijn, zich alleen nog op de been kunnen houden met list en bedrog en massa's lezers aan het overlopen zijn. De dode bomen zijn nog doder dan gedacht.

De realiteit? Nog niet eens een self-fulfilling prophecy. Vage YouTube filmpjes en websites van malloten als bronnen gebruiken overtuigt anderhalve man en een paardenkop. Als Micha Kat van Klokkenluideronline een oproep doet om massaal uit te rukken tegen volksvijand Justitie te Den Haag, geven daar zegge en schrijve vijf aluhoedjes gehoor aan. Die massaliteit is inderdaad nauwelijks te bevatten. Zet vijf personen op het Malieveld en ze hebben elk 2 hectare tot hun beschikking.

Het sheeple heeft namelijk nog altijd het meeste vertrouwen in NOSnieuws.nl (7,3), ANP.nl (7,3) en NOSteletekst.nl (7,3). Als het gaat om vertrouwen in dode bomen, noemen Nederlanders NRC Handelsblad (7,1) en het Financieele Dagblad (7,0). Sites waar burgerjournalistiek centraal staat zoals bij Blog.nl, Fok.nl en Geenstijl.nl scoren op dit vlak een onvoldoende. Sociale media scoren ook al niet. Laat staan de Zaplogs en Argusogen van deze wereld. So much voor de alternatieve media.

Goed, een nuance dan. Hoewel meer dan de helft van de Nederlanders tevreden is over de kwaliteit van informatievoorziening van kranten, twijfelt men zowel bij kranten als nieuwssites aan de betrouwbaarheid van de berichtgeving. Slechts 1 op de 3 Nederlanders neemt de informatie voor waar aan. Ook wordt er getwijfeld aan de bronnen die geciteerd worden. Samengevat: de Nederlander vindt dus kennelijk dat je betrouwbare informatie nog altijd bij de main stream media moet halen, ook al heeft hij twijfel over hun bronnen. Je zou kunnen zeggen dat de Nederlander een gezonde dosis scepsis heeft. Daar lijkt niks mis mee.

16 opmerkingen:

 1. Bij welke conditionerende leugenfabriek waar je ook nog eens voor 'moet' betalen verdien jij eigenlijk je brood moderator?

  'There is no such thing, at this date of the world's history, in America, as an independent press. You know it and I know it. The business of the Journalist is to destroy truth; to lie outright; to pervert; to vilify; to fawn at the feet of mammon, and to sell his country for his daily bread. You know it and I know it and what folly is this toasting an independent press? We are the tools and vassals for rich men behind the scenes. We are the jumping jacks, they pull the strings and we dance. Our talents, our possibilities and our lives are all the property of other men. We are intellectual prostitutes.' ~John Swinton, former Chief of Staff, The New York Times, 1953.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het meest trieste aan bepaalde alternative media-nten, zoals Alex Jones bijvoorbeeld is de wijze waarop zij de mainstream media benaderen. Het ene moment is het niets anders dan een gore leugenfabriek, maar zodra een bericht wordt uitgegeven dat hun wereldbeeld bevestigd dan is de media opeens een onschendbare tempel des waarheids. "I got the documents" "It's meanstream media now"...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het grappige is dat in dit soort onderzoeken - vaak uitgevoerd in opdracht van traditionele media btw - fopsites als Klokkenluideronline of Argusoog helemaal niet worden meegenomen. De bijdrage van dit soort sites is namelijk nihil, en het bereik idem waarbij het ook nog eens de toch al van de maatschappij vervreemdde 'burger' aanspreekt.

  De onderzoeken richten zich op verschillen tussen bijv 'The Chicago Tribune' versus de "Chicagoist', of the Portland Tribune versus The Portlander. Kortom traditionele mainstream media versus onafhankelijke alternatieve media.

  Klol, Jones of Argusoog worden niet benoemd als 'alternatieve media' maar als 'fringe media', En de geloofwaardigheid of het niveau van vertrouwen in die fringe media is nihil.

  Wel is het zo dat idd zoals Adamas zegt de traditionele media teveel zijn besmet met overheids- en/of corporate propaganda. Wat dan ook de voornaamste reden is waarom mensen alternatieve media boven mainstream media plaatsen mbt 'vertrouwen'. Alternatieve media krijgen het voordeel van de twijfel als het gaat over 'direct to public' zonder corporate of overheid invloed.

  Overigens is het niet waar dat 'social media' geen rol spelen. Wereldwijd is juist wel een scherpe draai richting social media waar te nemen. Zeker wanneer het gaat over 'news direct to public'. Hier winnen de social media het niet alleen van de main stream media (die overigens social media middels bijv twitter streams steeds vaker inzetten als live blogs op hun sites) maar ook van de blogs.

  Anyway, sites als KLOL en Argusoog zijn dus niet de alternatieve media waar dit onderzoek over spreekt. Dat mochten ze willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dadgad; Het gaat er dus niet om of de leugen in zijn algemeenheid voor wat geloofwaardigheid zo nu en dan vermengd moet worden met realisme. Het punt is hem nou juist dat als er op punten waar het essentieel is om met de waarheid te moeten informeren, 100% van de uitgeverijen die er toe doen, in handen verkeert van monopolaire parasieten die via hun netwerken met dezelfde uitvoerende criminelen samenwerken om hun machtsbevorderende verlakkerij wit te wassen. Ik ben bekend met een 'journaliste' (die nu nog in Latijns Amerika functionert) die doodleuk blijft goed praten dat het verzwijgen van feiten over maatschappelijke misstanden noodzakelijk blijft tegen burgelijke onrust! En dat nog arrogant als een zware verantwoordelijkheid ervaart ook! (No kidding...) Als ik haar dan uitmaak voor hoernalistieke laffard die met vele woordjes probeert te verhullen dat haar loonstrook haar liever is dan welke waarheid dan ook, kruipt ze blozend/nederig in haar schulp wegens de steeds meer bekendstaande identiteit van haar beroepsgroep...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Adamas,

  Mee eens. De reguliere media is min of meer volkomen in de handen van hogere machten die dit communicatie middel gebruiken/misbruiken voor allerlei doeleinden. Zei het de invasie van Iraq, Afghanistan, Libie of wederom een bail-out.

  Eigenlijk is het maar lastig om aan "schone informatie" te komen. Aan de andere kant kun je met wat gezond verstand en scepsis de rotte peren er wel uit plukken. Zo neem ik bijvoorbeeld geen enkel bericht dat vanuit de VS/het Witte Huis komt meer serieus.

  Het lelijke aan de alternatieve media is dat het grotendeels politieke propaganda is. Vaak zeer conservatief, ik noem maar weer Alex Jones. Ook zij zijn niet vies van manipulatie en feiten verdraaiingen. Dat gaat dan ook nog eens gepaard met een demonisch wereldbeeld, vaak zo volkomen absurd en ridicuul. Vandaar dat ik toch meer vertrouwen heb in de reguliere media.

  Tja, lastig parket. Het meeste vertrouwen hecht ik nog aan nieuws en opinies vanuit de linker kant.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij alternatieve media denk ik toch eerder aan Huffington Post, The Nation, Counterpunch, Z-magazine en Indymedia dan aan Argusoog of Klol (al vinden sommigen dat Huffington Post en The Nation inmiddels ook te 'corporate' zijn).

  Aardig ook dat Indymedia NL in haar huisregels heeft staan dat complottheorieën subiet in de trashbak verdwijnen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Dadgad

  "Het meeste vertrouwen hecht ik nog aan nieuws en opinies vanuit de linker kant."

  Ik had niet anders verwacht van iemand die is opgevoed door hippies:)

  Je zou eens een kijkje kunnen nemen bij Z-magazine of Counterpunch.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het enige verschil tussen de electronische media en de gedrukte pers is dus dat je via het internet voor de verspreiding van content (NOG!) niet afhankelijk hoeft te zijn van ingekaderde journalisten. Gedrukte 'journalisten' zijn dus voor hun bestaan totaal afhankelijk gemaakt van zogenaamd bedrijfsculturele censuur, die bij het niet handhaven ervan meteen tot ontslag leidt. Ik weet niet hoe oud jullie zijn (Ziva plus moderator), maar de tijd van gecontroleerde feitengaring ten bate van machtsmonopolaire handhaving is zo goed als voorbij. Daar kan alleen nog wat aan gedaan worden met een 'verplicht' electronische rijbewijs, die met al die electronische dwangbuisjes van tegenwoordig, tot DE ultieme natte droom is verworden van hen die zich crimineel boven hun medemensen al millenia lang positioneren... (O.I.D.)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Pyt,

  Ja dat zeg ik nu wel, maar we leven echt in krankzinnige tijden. Groenlinks was een enorm voorstander van de Irakese invasie. Echt te ziek. Onvergeeflijk. Die hebben mijn stem voorgoed verloren. Ik hoop echt dat die partij wordt vernietigd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Adamas

  maar de tijd van gecontroleerde feitengaring ten bate van machtsmonopolaire handhaving is zo goed als voorbij.

  Welnee, die tijd is bij lange na niet voorbij, en staat op menig punt slechts aan de vooravond van een nieuw bestaan.

  De onafhankelijke toonaangevende of invloedrijke blogosphere is allang geinfiltreerd door de corporate propaganda machine.

  De bedrijven die 'betaald' reageren op fora schieten uit de grond.

  Hillary Clinton vraagt extra budget om de gestuurde anti-Amerikaanse propaganda via alternatieve media te pareren.

  Invloedrijke twitteraars laten zich omkopen middels gratis reisjes of gadgets in ruil voor een tweet of 2.

  Die bloggers of alternatieve media die zich niet laten leiden door een of andere agenda, en puur objectief 'nieuws' brengen hebben zo weinig invloed op de publieke opinie dat je ze pas vanaf pagina 50 in Google tegenkomt.

  En daarmee verschillen ze niets van de 'waarheidsgetrouwe' gedrukte media. Boeken of epistels waar de waarheid recht wordt aangedaan zijn van alle tijden. Je moest alleen wat beter zoeken in de bieb, of in donkere hoekjes van een boekhandel.

  Geen idee btw wat mijn leeftijd er nou weer mee te maken heeft, maar ik ben nog geen 34.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Met die leeftijd probeerde ik alleen maar in te schatten in hoeverre jullie tot de pre-gedigitaliseerde generatie behoorden. (Don't worry) Die hebben er namelijk veel moeite mee dat niet iedereen meer in hun voorgekouwdheid trapt. En 34 is inderdaad betrekkelijk jong voor een JIDL-er die nog schijnt te denken dat bloggen bedoeld is om je propagandistische behoeftes te verspreiden. Welnee joh! Via het zogenaamde internet wordt er gigantisch veel aan bedrijfsnoodzakelijke (geheim/militair gerelateerde?) communicatie dan wel handel voor allerlei doeleinden gedaan. Denk ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Adamas

  *zucht* het is weer na 2 uur en je gaat weer in geheim taal typen.

  Njet ik denk niet dat bloggen leuk is voor propaganda. Dat soort propaganda is voor mensen die niets van propaganda weten.

  Bovendien om het gedrag te manipuleren hoef je niet te zorgen dat iedereen hetzelfde nieuws leest. Naar dezelfde muziek luisteren, dezelfde TV-series bekijken, dezelfde verpakking openen, of hetzelfde eten is vaak veel effectiever. Zoals deze visualisatie van de afstand tussen verschillende McDonald restaurants in de U.S. mooi illustreert; no escape

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Monkey business laat je hersenen inderdaad net zoals mentale dan wel fysieke junkfood ineen krimpen. Proost bij je volgende wijntje... O ja en de Afrikaanse Micha Kat is er ook al klaar mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lol. Ziva haar hersenen zullen inkrimpen bij ieder wijntje. Das niet best. Geen coma-zuipen dame!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @ Adamas (& indirect Ziva)

  "Monkey business laat je hersenen inderdaad net zoals mentale dan wel fysieke junkfood ineen krimpen."

  Hmmm... de mond wordt zelden verontreinigd door datgene wat de mond ingaat, veel vaker door datgene wat de mond (in dit geval via keyboard) verlaat. In die zin stel ik mij vragen bij de reinheid van je mond (die toch in contact met je ziel staat) Adamas.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Die vragen mag jij je zelf gerust stellen hoor Tim. Ik maak van mijn hart geen moordkuil. Mijn hersengynmastiek versterkt daardoor mijn ziel inderdaad! Door de mentale ventilatie die dat tot gevolg heeft namelijk, kom ik tot veel meer inzichten dan jij waarschijnlijk ooit nog zal kunnen begrijpen. Als ik mij bij elk woord dat mijn mond verlaat ga lopen afvragen wat dat voor gevolgen voor mijn ziel zal hebben, kan ik ook nooit bepalen welke voedzame meerwaarde hetgeen heeft dat ik dagelijks tot mij neem. Of beter gezegd; zowel dat wat er uit komt als ingaat heeft niets met de kwaliteit van hetgeen je tot je neemt dan wel uitscheidt te maken. Mijn hygienische levenswijze laat daar verder wat dat betreft geen enkele misverstand over bestaan, gezien mijn steeds tevredener wordende harem van wereldse schoonheden uit alle continenten. En wat 'ziva' daarmee te maken heeft mag je gerust ook nog eens komen uitleggen. Gesnopen?

  BeantwoordenVerwijderen