woensdag 30 november 2011

Bourgeois jongeman

Surprise! Anders Breivik is ontoerekeningsvatbaar verklaard. Wist een ieder al die deze zomer de moeite had genomen om zijn pagina's lange manifest te lezen, en dan met name de gedetailleerde passages over de voorbereidingen van zijn gruweldaden. Zo verheugde Breivik zich bijvoorbeeld op het feit dat hij een politiepak zou aantrekken en iedereen zou denken dat hij echt een agent was. Het hoongelach spatte bijna van de pagina's. Volgens de psychiaters lijdt Breivik aan paranoïde schizofrenie en leeft hij in een eigen universum. Hij denkt dat hij mag beslissen over leven en dood. Voor zichzelf zag Breivik een rol weggelegd als 'toekomstig regent van Noorwegen'.

De teleurstelling druipt van de rechtse blogjes. De Dagelijkse Standaard: 'We zullen Breivik hooguit analyseren in medisch-psychologische termen. Deze termen kunnen onmogelijk recht doen aan het gedachtegoed waarvan Breivik zo doordesemd was. Door van Breivik een medisch-psychologisch object te maken, wordt zijn culturele identiteit hooguit in termen van gekte beschreven, als die al wordt beschreven. Dat levert geen wezenlijke kennis op over de culturele bodem waaruit Breivik voortkwam.'

Want: 'Een groot gedeelte van Breiviks ideeën waren zo idioot nog niet. En voordat een of andere haatmiep weer walgelijke woorden de ether inslingert: het geweld en de blinde haat keurt iedereen af. Er zat echter ook een flinke scheut traditionalitistisch conservatisme in Breiviks denken; hoe moeten we dat duiden? Zijn we bang om onszelf in de ogen te kijken, om onze eigen politieke beginselen tegen het licht te houden? En wat moeten we überhaupt denken van een bourgeois jongeman die in honderden pagina's een nieuwe standaard voor eclecticisme zet? Wat zegt dat over zijn milieu? Wat zegt dat over onze tijd?'

Barracuda is ook benieuwd naar dat milieu, maar dan op een andere manier: zou er een historie van krankzinnigheid in zijn familie te vinden zijn? En een nieuwe standaard voor eclecticisme is een gotspe: dat manifest bleek toch eigenlijk vooral een handig knip- en plakwerkje met stukken uit het Anarchist Cookbook en het manifest van de Unabomber.

Overigens geen woord bij de Breivik-fanclub, waar zijn naam tegenwoordig angstvallig gemeden wordt. Don't mention the war. Hoofdredacteur VanFrikschoten van de Amsterdam Post is trouwens nog helemaal van de kaart vanwege de (nog) onbekende aangifte tegen zijn site en verkeert in 'permanente staat van geladen assertiviteit'. Als dat maar goed gaat.

19 opmerkingen:

 1. Dat levert geen wezenlijke kennis op over de culturele bodem waaruit Breivik voortkwam.'

  Die kennis is er al. Breivik's manuscript is een verzameling van voortborduursels in dezelfde lijn als de verheerlijking van Hendrik de Vogelaar, het Oera Linda-boek, en andere soortgelijke onzinstudies uit de duistere kerkers van de Ahnenerbe.

  Dat de semi-Breivik-adepten niet herkennen zegt meer over hen, dan over de gestoordheid van Breivik, en het leert 'ons' nogmaals dat we hebben verzuimd om na de Nazi's dit soort gedachtegoed tot aan het allerlaatste stukje wortel uit te roeien.

  Zo zie je maar weer dat 'genade en vergeving' een groots menselijk gebaar kunnen zijn, maar decennia na dato alsnog tot gruwelijke gebeurtenissen leiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aww..Ziva, waarom moest je nou ons Friezen in het hart raken en het Oera Linda-Bok in één adem noemen met Ahnenerbe? Het Oera Linda-boek is een geniale, in alle opzichten uiterst vermakelijke grap.

  Je betoog over de uitroeiing van het gedachtegoed van Breivik kan ik niet zo goed volgen. Hoe had je je de uitroeiing van het gedachtegoed van de nazi's voorgesteld?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waaraan Hassnae DDS linkt zou ook ten aanzien van Anders B. naar dit gekoosjerde spook, maar dan WEL met concrete bewijzen gestaaft kunnen worden. Ik weet niet of al dat blaming and shaming achteraf nog wel zo een zin heeft. Al blijft ze haar handen nog steeds in onschuld wassen, dat doet ook deze kwiebus met hetgeen een van zijn vele retarded bewonderaars voor zijn 'alwetende' führer ooit wel eens in de praktijk 'moest' brengen. O.i.d...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Pyt

  De Friese betrokkenheid bij Ahnenerbe is nogal fors en prominent geweest. De Uiletekens, de archeologische mystieke ligging van dorpen, de herkomst van het Friese 'volk', de afbeeldingen op speculaasplanken, en zelfs de 'roots' van kippen en ander vee werd door een grote groep Friese amateur-archeologen, antropologen en agrarische 'wetenschappers' met verve binnen de gelederen van de Ahnenerbe gebracht. Het Friesch Nationalisme van weleer sloot naadloos aan bij de uitgangspunten van Ahnenerbe.

  Hoe ik me de uitroeiing van het gedachtegoed had voorgesteld?

  Behoorlijk letterlijk. Namelijk, juist door het niet zonder pardon een ieder met bewezen 'nazi' sympathieën voor het executiepeloton te zetten hebben we het fundament geschapen om dit soort destructieve denkwijzen in allerlei gemuteerde vormen wederom te laten opbloeien. Om humane of uiterst dubieuze redenen hebben we daarin verzaakt.

  De loten van dit bedorven zaad zie je met de dag meer boven de grond schieten. "Een andere cultuur dan die van jezelf achterlijk noemen", "De eis stellen meer Nederlandse muziek op de radio te draaien", "Bepaalde culturele of kunstvormen verbieden", "beperken van individuele (religieuze) uitingsvormen", etc, etc...

  Allemaal vertakkingen van hetzelfde giftige gewas. Keurig gemuteerd en aangepast aan het huidige klimaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met mijn vorige comment heb ik uiteraard dat semi-academische geratel van 11:23 weer eens volldeig gevloerd. Huuumooorrr...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Adamas

  In zijn geheel niet. Sterker nog vwb figuren als Pamela Geller ben ik zelfs volkomen met je eens; same 'flower', different 'cookie'.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gelul Ziva; Dat wat je over het uitbannen van nazionistische sympathieën voorstelt namelijk, zou weldegelijk inhouden dat ook jij eveneens tegen de muur gezet zou moeten worden. Wel consekwent blijven niet? Die Geller kan absoluut niet aan jou gecabaliseerde haatzaaierij betreft het uitverkorenenschap tippen! Zo zie je maar weer eens hoe paraliserend bepaalde cultuurgerelateerde gehersenspoeldheid uitpakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Adamas

  Ik vind het sneu voor je dat ik je zo zorgvuldig bijelkaar gegoogle-de conditionering mbt joden, zionisten en Israeli aantast, maar je - terwijl ik ook nog eens tot de militante versie behoor - zal mij niet kunnen betrappen op haaizaaiende lofzangen over onze 'uitverkorenheid'.

  Mijn motivatie wordt enkel gevoed door de verdediging van de onafhankelijke, en als het even kan seculiere, Staat Israel, en mijn agressie richt zich tegen iedereen die daar met geweld een einde aan wil maken. Ook als hiervoor een reisje naar Dubai gemaakt moet worden om dit tussen de ogen van een aan whiskey nippende terrorist in een kamer vol gay-escorts tastbaar te maken. Die help ik dan met liefde aan zijn tantalus-kwelling van een rivier vol vrouwelijke maagden.

  Voor de rest boeit het me niet wat iemand in zijn eigen zandbak uitspookt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Ziva

  Jawel, maar je gooit het Oera Linda Bok ten onrechte op dezelfde hoop. Lees het artikel op Skepsis waar ik naar linkte maar eens. Wist je trouwens dat Himmler Friezen beschouwde als een soort Supergermanen? Altijd even noemen wanneer je vertegenwoordigers van de rechtervleugel van het Friese nationalisme ontmoet:P

  Ah, je bent het dus met Stalin eens, die op de vraag van Churchill wat na de oorlog te doen met de nazi's, antwoordde: "We hangen alle leden van de NSDAP en alle officieren van de Wehrmacht op".

  Je roeit het gedachtegoed van nazi's natuurlijk niet uit door iedereen met nazi-sympathieën tegen de muur te zetten. Dat gedachtegoed heeft diepe wortels in de Westerse cultuur "and bears evil fruit to this day". Afgezien daarvan vind ik het moreel ook nogal dubieus. Laat natuurlijk onverlet dat de wijze waarop (ook in Nederland) nogal wat hoog geplaatste sympathisanten en collaborateurs de dans zijn ontsprongen, tot in alle eeuwigheid een schandvlek zal blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ziva

  Mijn motivatie wordt enkel gevoed door de verdediging van de onafhankelijke, en als het even kan seculiere, Staat Israel, en mijn agressie richt zich tegen iedereen die daar met geweld een einde aan wil maken. ...

  Maar Ziva, er is toch ook 1948 met geweld een begin mee gemaakt? Dan kan er ook met geweld weer een einde aan worden gemaakt. Stel - god verhoede - er valt een Iraans kernwapen op je kop, dan lijkt me dat het gebied de eerst komende honderd jaar niet meer bewoont zal worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Pyt

  Aha, LoL, ik wist niet dat het boek voor Wirth al zo'n rijke discussie opleverde. Wel van de sympathie van Himmler voor de Fries.

  Het volledig uitroeien van dit gedachtegoed gaat niet, dat snap ik, maar het zover terugsnoeien dat het nauwelijks nog kan floreren door alle 'influentials' af te knippen zou wel enorm geholpen hebben.

  @Arminius

  Noem me 1 staat dat niet door geweld is gevormd.

  En vwb je laatste zin. Precies, dus moeten we voorkomen dat niet alleen die bom niet valt, maar dat het ook nooit gemaakt wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Met name je gedachtengoed van 11:23 over het hoe af te rekenen met een andere (hoe verpelijk dan ook) gedachtengoed, hebben mij doen besluiten om never ooit hier nog weer een lettergreep met je te uit te wisselen. (try me bloodthursty creap hahaha) Bovendien bestaat je historische wetenschap (Balfour declaration) over wie er daadwerkelijk via veel gekonkel de Arabisch Semitische volkeren daar kwamen verkrachten, uit hoeganaamd zo goed als niets (niente nul komma nul)! Je ashkenazische roots zullen je als aangenomen jodin daar ook wel nooit meer over kunnen informeren. Jou soort wordt namelijk door de sefardische bovenafdeling van je tribe inderdaad alleen nog slechts als moordende voetenveegjes misbruikt. Vanuit Chazarië is jullie door Atilla de Hun namelijk zo een bloeddorst genetisch meegegeven, dat de synagoge van lucifer waar hij op deze kloot ook zocht, geen uitmuntender soort voor zijn smeerlapperij meer kon vinden dan wel recruteren. Probeer het maar dus niet meer want ik heb het vanaf vandaag echt helemaal gehad met je! Chaitos en hasta la pasta. Wuink wuink wuink...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. hahaha, kom maar weer van de kast, Adamas. Je hoeft niet iedere keer zo van die Maus te schrikken. Ik ben het maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Volgens die David Duke zijn jullie
  wel degelijk schuldig aan een en ander.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. David d is maar een useful idiot die via zijn supremacistische bagger alleen nog maar misbruikt wordt Arminius. Scroll even door naar If Osama bin Laden is the man behind the attack in dit artikel, om te zien hoe zielig die sukkel altijd al is geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Arminius

  Volgens David Duke zijn we overal schuldig aan, en kent hij zionisten praktisch goddelijke macht toe.

  Als je Duke gelooft, dan kan je niet meer ontkennen dat 'God is a Zionist'.

  Wat dan weer interessant is wanneer Jesus terugkomt en in West-Jerusalem voet op aarde zet. Dat levert hem onmiddellijk een Israelisch paspoort op, en maakt hem als zoon van een Zionist, en een jodin, een Israelische Joodse Zionist.

  Mooi man.
  Of denk je dat Jesus landt in op een ezeltje ergens in een bergdorpje in Uruquay OID...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Arminius wen er maar alvast aan dat je door bepaalde elementen alhier in de nabije toekomst alleen nog maar als boodschappenjongen misbruikt zal worden. Wegens mijn principiele standvastigheid zal de bloeddorst van een der Hunnen zich van droogstaande radeloosheid (het niet meer aan bepaalde behoeftes kunnen komen wegens mijn rea-boycot) geen raad meer weten, en daardoor met de kwijl langes de kin naar andere slachtoffers gaan speuren. Wees gewaarschuwd kerel. Dus wie de schoen past enz. enz. enz...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Met deze van alle realiteit gespeende conditionering is het niet gek dat er lieden zoals Anders opstaan! Hier nog zo'n Zweedse zwakzinnige!

  Een beetje in de trant van de diaspora zeg maar:
  "Is it possible that Shaun Walker is really so stupid that he believes the Middle East was full of white people 2000 years ago, and that Arabs have driven the white people from their homeland? Does he really believe that the white people in South Africa and Detroit are poor and desperate, and that they are been driven out of their homeland by Africans?"

  Lees gebroken van het lachen verder in:
  They incite anger and racial fights.

  BeantwoordenVerwijderen