donderdag 3 november 2011

Nachtmerrie

Het nachtmerrie-scenario voor Julian Assange (Wikileaks) is uitgekomen. Hij wordt, tenzij hij alsnog een beroep mag doen op het Londense Supreme Court, uitgeleverd aan Zweden. Daar moet hij verhoord worden naar aanleiding van de beschuldigingen van 'verkrachting en aanranding' van twee vrouwen. Assange zegt onschuldig te zijn, en beweert dat de beschuldigingen tegen hem politiek gemotiveerd zijn.

Dat laatste is natuurlijk niet waar, maar de beschuldigingen zijn dat eigenlijk ook niet. Gevalletje Wikileaks, maar dan net anders. In het vorig jaar uitgelekte politierapport valt te lezen wat er echt is gebeurd tussen Julian en twee Zweedse vrouwen die hij had leren kennen tijdens een bezoek aan dat land. Zij namen hem los van elkaar mee naar huis en waren niet ongenegen tot een avontuurtje tussen de lakens. De vrouw die Assange voor een lezing naar Zweden haalde, Anna Ardin, zegt dat er ruzie ontstond over een gescheurde condoom. Ardin wilde niet meer, maar Julian accepteerde dat blijkbaar niet.

De volgende dag drong tijdens een lunch een andere vrouw zich aan hem op die hem twee keer meenam naar haar flat. Daar zouden beiden toch nog het bed hebben gedeeld, maar zonder condoom. De twee gingen zonder ruzie uiteen, maar Assange beantwoordde haar telefoontjes niet meer. Vervolgens belde zij Ardin en toen Assange weigerde om zich te laten testen op STD, besloten beiden aangifte te doen. Uiteindelijk dikte de politie het hele incident aan tot 'aanranding'.

Assange had de situatie kunnen redden door de vrouwen zijn excuses aan te bieden, maar aanvankelijk suggereerde hij dat de hele ontmoeting nooit had plaatsgevonden en hij het slachtoffer was geworden van een boos Amerikaans complot met als doel om hem uitgeleverd te krijgen naar de VS. En dat was het begin van het einde. Assange kreeg in Engeland huisarrest hangende het hoger beroep en Wikileaks kwam stil te liggen. En dat alles vanwege een dom slippertje.

9 opmerkingen:

 1. En dan nog beweren dat het niet politiek gemotiveerd was hahaha!

  Ooit gehoord van iemand die voor een beschuldiging van verkrachting [let op hij is onschuldig tot het tegendeel is bewezen] is uitgeleverd aan een ander land?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Indedaad Baggercuda. Hoezo niet politiek gemotiveerd. Uiteraard van beide kanten, nu kan Assange als held door het leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @arminus: dus jij vindt verkrachting niet ernstig genoeg voor een uitlevering tussen EU-landen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. truth hurts

  Op de eerste plaats gaat het hier om een verdenking van een strafbaar feit, dus geen veroordeling. De aanklager wil hem horen, niks meer en niks minder. Hij is niet eens officieel in staat van beschuldiging gesteld.

  Verder is het zo dat na de wijziging van het uitleveringsverdrag, het bijna onmogelijk is voor een Europees land om niet aan een uitleveringsverzoek van een ander Europees land te voldoen.

  Dit heeft te maken met de nieuwe terrorisme wetgeving, die hier dus misbruikt wordt in mijn ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De beide dames kunnen moeilijk als doel hebben gehad om hem onderuit te halen omdat zij de lezing hebben georganiseerd en ook zijn ticket- en verblijfskosten hebben betaald. Nu kun je daar wel weer van alles achterzoeken, maar dat lijkt me onzin.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @TH

  Overigens wordt hij niet verdacht van verkrachting, maar mishandeling

  Earlier this month, Assange, from Melbourne, was facing charges of rape and molestation over a recent trip to Stockholm, Sweden. The rape charges have since been dropped by Swedish prosecutors but the molestation accusation is still outstanding.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er zijn behoorlijk wat onduidelijkheden. Zo geef je geen party voor iemand die jou net een dag eerder zou hebben verkracht.

  The Wikileaks sex files

  BeantwoordenVerwijderen