zondag 25 november 2012

Flyer

Hielke trok de wollen muts verder over de oren en keek naar buiten: vanavond zou het gebeuren. De flyer die heel Oudwoude in beroering zou brengen. Hen eindelijk de ogen zou doen openen. Het begon al flink guur te worden buiten, de wind trok al aan, maar Hielke was vastberaden om de voormalige kwelders te trotseren. Het 15e-eeuws laat-gotisch kerkje sloeg zessen en het werd tijd om de uitgeprinte velletjes papier in de fietstas te stoppen.

Hielke stopte nog even bij de keukendeur. Het was een bijzonder moment, realiseerde hij zich. Vele verzetshelden waren hem voorgegaan: Frans Goedhart, H.M. van Randwijk, Wim Speelman, oprichters van Parool, Trouw en Vrij Nederland. Strijders van het vrije woord. Hij was toch maar mooi uitverkoren door het geheime hoofdkwartier te Overveen. 'Waarom doe jij het zelf niet?' had Hielke Wim nog gevraagd. 'Veel te gevaarlijk,' had Wim geantwoord. 'Er zou een kras op mijn BMW kunnen komen. Jij moet het doen.'

Snel las Hielke de tekst nog eens over. 'Volgens het OM is Marianne Vaatstra door een bekende uit Kollum of omgeving vermoord. Deze leugen is nu al bewezen met de aanhouding van de onschuldige Jasper S., waarmee het OM de doofpot voor eens en voor altijd hoopt af te sluiten.' Stonden er geen geen fouten in? Nee, zo was het goed. Over een aantal dagen zou heel Oudwoude zich tegen justitie keren. Hielke wist het zeker. Wim had het trouwens zelf gezegd. En Wim had altijd gelijk.

Schichtig keek Hielke zich bij Swartewei om zich heen. Hij had een donkere jas aangetrokken, en sloop gebogen en op kousenvoeten naar de eerste brievenbus. Zo, die zat erin. De volgende brievenbussen gingen makkelijker dan hij gedacht had. Als hij dit tempo aanhield zou hij met gemak heel Kollumerland in twee uur kunnen doen, rekende Hielke snel uit. Hij werd er zelfs overmoedig van. Als hij weer een flyer in een brievenbus had gestopt, stak hij uitdagend de tong uit naar de bewoners. Telkens als die van de televisie opkeken, dook Hielke proestend van het lachen weg in het donker. En steeds sneller fietste Hielke door de verlaten straten van Oudwoude. Head 'em up, move 'em out, Move 'em on, head 'em out. Set 'em out, ride 'em in. Ride 'em in, let 'em out, Cut 'em out, ride 'em. 

Maar dan...een haag van 64 leden van het plaatselijke Burgernet met een koddebeier in hun midden. Dit moment kende hij maar al te goed van zwart-wit-films uit zijn vroege kindertijd: de eenzame cowboy met trillende hand aan de pistoolhouder tegenover een lange rij prairie-Indianen bovenop een heuvel met pijl en boog. Het was er gloeiend bij. Ontkennen had geen zin. De ene flyer na de andere wapperde over straat. Nog diezelfde avond meldde Omrop Fryslan: 'Hy is frege op te hâlden mei it fersprieden fan de folders en nei hûs te gean. Dat hat er dien.' 

BREAKING; Wim Dankbaar staakt de strijd. Met dank aan Schopenhauer? 

24 opmerkingen:

 1. @Barracuda

  Prachtig. Als Wim Sytze had geheten was het de Kameleon geweest. Inclusief kwajongensstreken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Barra,

  Wat valt jou opmerking over die kras op de bmw nu in een belachelijk daglicht.

  wees maar blij,

  Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hahaha, die Dankbaar... PUSSYWHIPPED!!!! Nou moet hij een andere autistische hobby voor in de mancave gaan zoeken...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Barracuda is meer blij dat micha kat een zaak verliest dan dat er recht wordt gesproken.Zie de column van gisteren.

  Hier wordt hij blij van en dat er sprake is van vriendjespolitiek in justitie maakt niet zo veel uit.

  Gezien ook zijn suggestieve opmerking over het onder uit halen van bewijs.Daarna,niet voldoende bewezen geacht.
  Komop barra je weet best hoe het zit bij justitie maar hier maak je geen woorden aan vuil.dan raak je opeens je volgelingen kwijt.Die hebben namelijk vertrouwen in de rechtsgang hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Unknown, je bent een lachwekkende idioot...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het nieuws van de arrestatie van boer Jasper is bijna een week oud.

  Het is menselijk, dat Dankbaar meteen in de ontkennende fase schoot.

  Dat hij nu familieomstandigheden aanvoert is bovenal wrang.
  In het tegen elkaar uitspelen van familieleden kent hij zelf totaal geen scrupules, of het nou gaat om de Vaatstra's, de ouders van Stephanie, de ouders van Spencer, het gezin van boer Jasper, recentelijk ook nog de familie Bangert, het is een terugkerend, bijna sadistisch patroon.

  Wat ik denk, is dat na een week het kwartje gewoon gevallen is.
  Niet Ali Hassan, maar Boer Jasper heeft wat uit te leggen.
  Zelfs een Wim Dankbaar moet dat na een slapeloze week toegeven.

  Hij moet dat kwartje maar inlijsten en zuinig bewaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Barra,

  Jij bent een lafaard en meer gericht om complottertjes voor gek te zetten dan te erkennen dat er vriendjespolitiek is en nog erger bij justitie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Unknown. Micha die een zaak verliest en het recht dat zegeviert zijn synoniem, dus dat kan kloppen. Maar vertel eens wat meer over de magische krachten van "vriendjespolitiek bij justitie". Geeft dat een soort straling af, waardoor DNA materiaal bij het NFI ineens heel anders is? Apart man.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Herman de Grote Unknown,

  je hebt groot gelijk.
  Het staat er ook met koeienletters boven:
  Barracuda bestrijdt onzin- en domdenken in de (alternatieve) media met mondsnoerende logica

  Er overheen gelezen per ongeluk?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Theo

  Dankbaar heeft zo'n plaat voor zijn hoofd, dat hij zelfs in hetzelfde artikeltje waarin hij zijn eigen familieredenen opvoert ook nog even de gelegenheid aangrijpt om de familie Vaatstra tegen elkaar uit te spelen:

  Wilma, Wilma, er komt een dag dat je je hiervoor zult schamen. Het is dat je geen klein meisje meer bent, anders zou ik zeggen: Luister naar je moeder! Enfin, heel Oudwoude weet nu dat hun Jasper misschien toch niet schuldig is.

  Wat ben je dan een ongelofelijke schoft en wat is het dan goed dat hij ermee ophoudt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Unknown,

  ga je vanavond nog flyeren in Hendrik Ido Ambacht?
  6000 adressen, maar het is voor het goede doel.

  Met een beetje bleren op Barracuda is boer Jasper niet geholpen hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Kan iemand trouwens aan de complottertjes doorgeven dat ik de Tepaphone van de Loeminadie aan het warmdraaien ben? Wie de Vaatstraatjes nou nog lastigvalt vibreer ik helemaal de tiefus met mijn negatieve reptilian energie...

  The Tepaphone (Deutsch: Tepaphon) has an interesting place in occult lore. It is supposedly the most powerful magical weapon ever created, a combination of weird science and black magic, capable of killing it’s target at any distance. A Tepaphone is a essentially magical death ray generator.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dankbaar, Vergeer en Kant zijn laffe, achterbakse stalkers. Ik ben Dankbaar's inval bij Stephanie nog niet vergeten en Kat's gestalk van Stephanie's moeder op haar werk staat me ook nog helder voor de geest. Het werd tijd dat dit trio smeerlappen eens een koekje van eigen deeg kreeg. Geen greintje medelijden mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. "Dat Stephanie een hartafwijking heeft, interesseert Wim Dankbaar naar eigen schrijven ‘NIETS’. “Je kunt paardrijden en kinderen krijgen. Dat heeft jouw hart ook overleefd. Weet je wiens hart niet meer klopt? Dat van Marianne.”

  Hoezeer ik ook tegen bedreigingen ben, kan ik geen medelijden met deze schoft hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. In deze context:

  http://rechtiskrom.wordpress.com/2011/02/04/de-leugens-van-stephanie-in-de-krant/

  Dat de vrouw zich overvallen voelt, is subjectief. Je kunt net zo goed zeggen: De vrouw wil geen antwoord geven op een terechte vraag en probeert op agressieve, harteloze wijze aan de vraag te ontkomen. Dat Kat “stiekem filmt” is een leugen die hier herhaald wordt.

  BeantwoordenVerwijderen

 17. Haha, leuk stukje, ik zie die Hielke nog wel eens in ontwikkelingshulp gaan. :-)

  Mijn conclusie dat Dankbaar gisteren zelf was gaan folderen was dus onjuist. Note to self: kritisch blijven!

  Intussen steek je toch wel wat op van die site van Dankbaar. Wisten jullie dat Schopenhauer in het Engels schreef? Ik wist het niet! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb die wuillempie nooit echt zuiver met zijn zogenaamd goedbedoelde 'motieven' uit de verf zien komen. Ik geef toe de verborgen agenda van Micha is volgens mijn laatste bevindingen ook niet van van het zuiverste water, maar zo doorzichtig bont als die dankbaar zijn AIVD maskertje heeft moeten afdoen heb ik het nog nergens nagedaan zien worden. Met name toen hij op KLOL van iedere commenter pér-sè de adresgegevens plus aanverwante zaken op straffe van een ban begon te eisen. Dat was geloof ik toen Micha even uit de samenleving was getrokken. Het fanatisme waarmee de oplichter als nieuwe führer van KLOL wel eens even de voorwaarden waarop er tegen hem aan gesproken mocht worden despotich begon te verordeneren hebben mij meteen doen inzien dat deze lafbek er slechts voor hetgeen ik hieronder doorlink aan het werk is gezet. Slecht Betaald en over de gullible waardigheid van hen die altijd aan de voorwaardelijke omstandigheden van de laffe AIVD-trol schijnen te moeten voldoen. Micha's zaak is met het 'vertrek' van onze wuillempie absoluut gered van de ondergang. Ik vrees echter dat de eikel zo verslaafd aan al de aandacht die de lafbek weet te genereren is geraakt, dat hij wel eens de peter r de vies van de 'alternatieve' sferen zal blijken zu sein. Ook die pjotter loopt al jaren tegen iedereen te beloven er nu toch echt wel eens mee op te gaan houden, maar vanwege zijn narcistische spatjes is de mannelijke slet nooit meer van de beeldbuis af te slaan geweest hahaha... Zo ook met deze jankende dankbaar. Wedden dat de mongool gewoon onder een andere naam verder met zijn aandachttrekkerij doorgaat? Ik heb gesproken let dus goed op mijn AMEN!

  "In Amerika spenderen bedrijven miljoenen dollars aan het organiseren van fake burgerbewegingen. De Australische filmmaker Taki Oldham dook in de wereld van de Tea Party, klimaatontkenners en tegenstanders van de Health Care hervormingen. Stuk voor stuk lijken ze op het eerste gezicht authentieke grassroots bewegingen: boze burgers opgestaan uit de samenleving."

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Arme Wimpie Dankbaar. Hij wordt thuis lastig gevallen en bedreigd. De 'goedheiligman' zijn familie komt in gevaar. Had hij daar niet eerder aan kunnen denken? Hij heeft tenslotte zijn e-mail adres en telefoonnummer op het halve Internet geplempt.

  Ik ben absoluut tegen geweld en het dreigen met geweld, maar voor iemand als Wimpie Dankbaar is het goed dat hij eindelijk weet wat hij vele onschuldigen de afgelopen jaren heeft aangedaan.

  Bij zijn voor 300.000 dollar gekochte "Grassy Knoll" complottheorie over JFK heeft hij vele onschuldigen bedreigd, geintimideerd, belasterd en gestalkt. Vergeet ook niet het leed dat Wimpie klusjeman Michael en zijn vriendin Meike heeft aangedaan in de Deventer Moordzaak. Stephanie werd al genoemd. Ook deze mensen hebben familie, kennissen en buren die dankzij Wimpie Dankbaar in gevaar zijn gebracht.

  Wimpie dankbaar heeft geen geweten. Hij heeft geen enkele moordzaak opgelost, maar wel heel veel leed veroorzaakt. Peter R. de Vries heeft helemaal gelijk. Deze man moet afgevoerd worden in een dwangbuis en gedwongen psychiatrische hulp krijgen. Daar is zijn familie het beste mee geholpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. [Complottertjesmodus aan]

  Ik denk te weten
  - wie de bekende was, die Dankbaar 's nachts telefonisch heeft bedreigd
  - waarom dat zo'n impact op Dankbaar had
  - waarom hij 's mans identiteit niet bekend maakt.

  Ik noem zijn naam niet, en ik hoop dat andere forumleden dat ook niet doen.

  De goeie man dacht er na 13 jaar ellende eens een punt achter te kunnen zetten, en ik kan me goed voorstellen, dat hij nu een keer vreselijk door het lint ging, omdat Dankbaar hem (en de rest van het dorp) toch gewoon blijft lastig vallen met het verhaal, dat de verdachte de dader niet is.
  Ik hoop voor deze meneer, dat hij na zijn gemoed te hebben gelucht, verder eindelijk eens lekker, zonder nare dromen, heeft kunnen slapen.

  [Complottertjesmodus uit.]

  Laat Dankbaar maar bewijzen, dat het iemand anders was.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @Theo

  Dat dacht ik ook toen ik het las.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @Lezer,

  nee, hij zet de radio in zijn kies wat zachter, omdat die rondzingt met de microfoon.

  BeantwoordenVerwijderen