maandag 12 november 2012

Uitruilen

De val van Rutte-2 is een kwestie van tijd, profeteerde Michael Blok een dezer dagen bij Joop.nl. 'De peilingen zijn ook zo slecht dat de heren voorlopig wel uitkijken voordat ze nieuwe verkiezingen uitlokken'.

Bij Joop.nl, het anders zo PvdA salonfähige VARA-blog van Francisco van Jole, kraait de Rooie Haan allang niet meer. De diverse auteurs laten duidelijk doorschemeren dat er eigenlijk met de VVD niet te regeren valt, of beter geformuleerd: dat het verstandshuwelijk tussen veeveedee en peeveedeeaa niet gaat werken. 'De keuze om zoveel te bezuinigen en belasten is vragen om tegenstand. Al helemaal als de economische groei getroffen wordt door consumenten die minder te besteden hebben en onzeker zijn over wat Rutte en Samsom precies van plan zijn. Zo kan door bezuinigen het begrotingstekort zelfs oplopen.'

Volgens Blok lijken we het slachtoffer te zijn geworden van de combinatie van daadkracht-als-sport en de groupthink die je krijgt als je zes 45-jarige blanke mannen die elkaar erg aardig vinden in een onderhandelingskamer stopt.

Er werd natuurlijk niet strategisch gestemd om links en rechts gelijktijdig in het zadel te helpen, maar dat was juist wat er gebeurde, en de kiezers stromen inmiddels massaal terug naar de partijen die ze eerst links lieten liggen. Te laat, waarschuwt Amsterdam Post, met voor de verandering eens een originele invalshoek: 'De échte truuk (...) erachter is dat hiermee kleine lokale politieke partijen in één klap van de kaart worden geveegd. De Leefbaren, de Trotsen, de kleine lokale fracties in de gemeenteraden die het moeten hebben van de achterban uit hun eigen stad. Die 15 kilometer verderop geen schijn van kans zouden hebben omdat ze daar onbekend zijn.'

Het is natuurlijk geen truc, evenmin een complot om Wilders weg te rangeren of een sluwe manier om de VVD uit de markt te drukken, maar een gevolg van het nivelleren van de politiek op het moment dat twee partijen met dreigend bastgewei tegenover elkaar staan. De start van Rutte II gaat nog vaak opduiken in leerboeken: dat uitruilen leidt tot splijtzwammen, en speeddaten tot mismatches. De hoestbui op drie wielen die gehaast uit de garage werd gereden dreigt om te kiepen. De vraag is welk wiel het eerst loslaat.

8 opmerkingen:

 1. 20Al eeuwenlang de beproefde methode om de kleren van de keizer en die van de kiezer op te leuken. Likje glitterverf d'r op en 't ziet er weer gelikt uit.

  In mijn diensttijd smeerden de chauffeurs de roestplekken van hun voertuigen met blanco (blenko?) in - een groen soort pasta en het toenmalige doekje voor alles - en met een lik groene verf was vervanging niet meer nodig en waren de gebroken geweertjes flippen weer blij. Totdat er iemand op de grond stampte en er alleen nog maar 4 banden stonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat we voorlopig de rit uitzitten. Ik denk dat geen zinnig mens dan zin heeft om naar de stembus te gaan. Er zijn weinig alternatieven en op Geert zijn ze uitgekeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het wel goed voor bet draagvlak van dit kabinet in de komende jaren om alle onvermijdelijke stenen des aanstoots al aan het begin op deze manier (met chocoladeletters) uit te werken. Het grootste probleem was natuurlijk hoe VVD en PvdA konden samenwerken en toch hun tijdens deze verkiezingen zelfs aangescherpte profiel behouden. Dat is op deze manier gelukt. Werkt volgens mij ook veel beter dan al dat geveinsde dualisme tussen kabinet en regeringspartjen in de kamer.

  De VVD'ers zijn min of meer gepacificeerd nu er op een andere manier genivelleerd wordt en dankzij alle ophef van de Telegraaf Media Groep heeft het vulgus nog het gevoel betrokken geweest te zijn ook. Everybody wins, terwijl er nu gewoon rechtsom in plaats van linksom genivelleerd wordt.

  Ik vind dan ook helemaal niet dat Rutte communicatieve blunders maakte, zoals hijzelf "ruiterlijk" erkende, maar dat het een meesterzet was die goed gecoördineerd werd met de TMG en de andere media die zich activistisch opstellen voor de VVD.

  Overigens snap ik ook niets van alle kritiek die er ineens is op de snelheid van de kabinetsformatie. Het is gewoon voor het eerst dat we in hetzelfde tempo als andere democratieën formeerden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ergo: deze "ledenopstand" werd zorgvuldig georkestreerd, om er ook eens een samenzweringstheorie tegenaan te gooien.

  I call bullshit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Jeroen, Youp van ´t Hek heeft in het NRC daar een scherpe column over geschreven. En ik kan daar niets aan toevoegen.

  De ledenopstand bij dom rechts is zo te orkestreren. Je haalt Wiegel, van Linschoten en nog wat van die vergane glorie en je krijgt wat je wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Off topic, maar wel belangrijk:
  Het gaat nu toch eindelijk gebeuren: Alex en Linda komen op straat te staan. Terecht, want niet horen wil (en o.a. ik heb het ze heel duidelijk laten horen) moet maar voelen.

  Maar wel verschrikkelijk voor die kinderen, want die kunnen er niks aan doen.

  Facebook

  Brief sluiting klachtendossier

  Brief aanstaande veiling

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heej wat een onverwachts effect.

  Like Happy Cows:

  De achterban van premier Mark Rutte is positief over de aanpassingen in het regeerakkoord: 61 procent van de VVD-kiezers zijn tevreden over de herziening.

  Voor het eerst in mijn leven was ik het zowaar ook gedeeltelijk eens met een van de zuigend-rechtse commentaartjes van Van Leeuwen op GeenStijl:

  'bedankt retecommerciële actiejourno's van RTL en Televaag, dat u ons beschermd heeft tegen de allerergste aanval van de steevast direct na de verkiezingen opspelende burgerhaat.'

  Pcies.

  BeantwoordenVerwijderen