dinsdag 6 november 2012

Zweefkezen

De maya's zijn het zat, al die zweefkezen die menen dat in december de dag des oordeels aanbreekt. 'We zijn faliekant tegen deze misleiding, leugens en verdraaiing van de waarheid', vertelde Felipe Gomez van de Guatemalteekse maya-alliantie vorige week aan persbureau AFP (via Trouw). 'We worden gebruikt als commerciële folklore.'

Zelfs de overheid van Guatemala lift mee op de populariteit van de mythe dat eind dit jaar de aarde vergaat en organiseert in december een groot einde der tijden-evenement. Verwachte opkomst: 90 duizend mensen. Er zijn zelfs al organisaties die 'dag des oordeels'-reizen aanbieden, klaagt Gomez.

De oude maya's hielden er zoals bekend een complexe jaartelling op na, die ook dienst deed als spirituele kalender. Anders dan New Age-aanhangers, geloven de maya's niet in een duidelijk afgebakend begin en einde van de wereld - die notie is typisch joods-christelijk-islamitisch. Hoewel, Gomez denkt dan wel weer dat er iéts staat te gebeuren, daar zijn alle huidige maya's van overtuigd. 'Er komen grote veranderingen aan', belooft Gomez. 'Zowel persoonlijk als op familie- en gemeenschapsniveau. Daardoor ontstaat er weer belans tussen de mensheid en de natuur.'

En dat is precies wat het New Age-volk wil horen. Naarmate het moment suprême dichterbij komt wordt het beeld van de apocalyps haastig afgezwakt, maar de notie van een nieuw begin versterkt. 'Ach, ik zie het einde der tijden wel op Uitzendinggemist,' staat er onder het stukje in Trouw.

14 opmerkingen:

 1. en toen verging de wereld toch op 21-12-2012...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @jeroen p

  Heb je eindelijk een keer gelijk gehad. Mooi toch, blijven hopen dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @jeroen p

  http://kruimelsvoordearmen.blogspot.nl/2012/10/geld-r-fid-chip-en-het-einde-van-je.html


  Als jij in je opperste wijsheid een plaatje pikt via google, zet er dan een de juiste omschrijving onder. De afb. is geen RFID CHIP. Het is een PASSIEVE TAG, die uitleesbaar is via een RFID READER/SCANNER. Medisch gezien onschuldiger dan een piercing, of pace maker. Het beheer van metadata i.v.m privacy geef jij hiermee een kromme draai. Laat god het maar niet zien, hij zou je straffen.(denk ik)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ik dit lees moet ik aan de musical Hair denken. This is the age of Aquarius.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. GEEN is niks, nada, nope! Helemaal niets, dat is GEEN. Negatief ook nog eens... en anoniem, hoe heldhaftig. En een haantje dat GEEN zich voelt iedere keer wanneer hij zichzelf het idee geeft de beste te zijn, maar het blijft gewoon GEEN, helemaal niks nada, GEEN.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @jeroen p
  Goed gezien en verwoord. Compliment!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @jeroen p

  Passieve tags worden al meer dan 25 jaar toegepast in retail, logistiek en produktieomgevingen. Daardoor kunnen jij en ik gebruik maken van bijv. zoiets als een computer. En komen duizenden onderdelen of zelfs jouw pak melk,volautomatisch uit een voorradsysteem. Mooi toch.

  In jouw verhaal kan ik de verbanden niet herkennen aangaande.

  A. Specifieke electronische componenten.

  B. Complexiteit van reeds veel toegepaste metadata.

  C. Jouw godsdienst, met alle respect.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @jeroen p
  Ben je soms lid van het flauwe letterzetters gilde ? In dienst van een of andere lettervermelli b.v.?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @geen

  Je bent zomaar op mijn blogje geweest en nu moet jou mening mijn standaard worden? Wat jij allemaal zou missen in dat artikeltje zal je zelf moeten gaan schrijven want soms kun je zomaar met onbelangrijke dingen bezig gaan wat helemaal niks met het atikeltje van doen heeft, zoals jij die drie punten aanhaalt! Maar goed... je zult vast gelijk hebben gekregen van jezelf...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Jeroen p
  Hieronder weer een voorbeeld van voortschrijdende techniek, die niks met de hond en de kat te maken heeft, die zoiets als een tag onder de huid hebben. Beetje plat om mens en dier op dezelfde lijn te plaatsen.

  Verder weet ik dat de wereld niet vergaat op afroep, dus rest mij niets anders dan bij jou te verifiëren of ik het mis heb. Is nogal wat , een dergelijke uitspraak, moet je toch aardig van slag maken of niet?


  Over standaard gesproken:
  ---------------------
  wo 07 nov 2012, 05:30
  Huid vervangt betaalpasjes door Alfred Monterie
  PARIJS - Door simpele aanraking van een aanraakscherm op bijvoorbeeld een horloge kan binnenkort worden betaald. It-dienstverlener Atos voorziet een revolutie op gebied van elektronische transacties. Betaalpassen, smartphones of contant geld zijn niet meer nodig.

  De eGo, een apparaatje dat zit verstopt in een riem, armband of horloge, stelt de drager ervan in staat zich te identificeren en toegang te krijgen tot meerdere diensten. Transacties worden gestart via de huid door een vingerafdruk af te geven. Daarna kan de gebruiker uit betaalmogelijkheden kiezen. Met een volgende aanraking vindt autorisatie plaats.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een allejezus slecht stuk weer van die Dankbaar, die alleen maar lijkt te willen zeggen: ik heb gelijk.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.