woensdag 21 november 2012

RauwkostjehovaEn daar was ze weer op het scherm: Francis Kenter met haar zoon Tom, die van zijn moeder alleen rauwkost te eten krijgt. Kenter en zoon werden onlangs geportretteerd voor  Rauwer (2012), een vervolg op de docu Rauw uit 2008. Toen verschenen beiden ook al op de beeldbuis. Sidekick Hugo Borst liet destijds in DWDD in niet mis te verstane woorden blijken dat hij Francis maar een geschifte fanatica vond, die haar kind min of meer mishandelde vanuit haar eigen extreme en dogmatische opvattingen.

Er blijkt vijf jaar later maar weinig veranderd. Francis is iets grijzer en magerder geworden, met ingezakte wangen, maar Tom oogt net als ieder ander kind. Uit zijn ontwijkende antwoorden bij Pauw & Witteman kun je afleiden dat Tom ook wel eens stiekem een patatje trekt als zijn moeder even niet kijkt. De medische wetenschap meent echter dat Tom ernstig ondervoed is, en schakelde de Kinderbescherming in.

Francis kreeg de laatste dagen vooral bijval uit linkse en alternatieve hoek en daar lees je zo nu en dan ook wel eens iets dat echt hout snijdt. Sargasso wees bijvoorbeeld op al die ouders die hun kinderen vanaf drie maanden overmatig geraffineerd suikerhoudend voedsel geven en dus eigenlijk ook met mishandeling bezig zijn. 'Maar die ouders zult u nooit zien bij Pauw & Witteman of DWDD, want die voldoen aan de “norm”. En kritisch beschouwen van de “norm” is ongepast in Nederland.'

En toch krijgt Barracuda een ongemakkelijk gevoel bij deze Francis. Die haalt te veel van haar kennis van willekeurige websites. Bij Pauw & Witteman refereerde ze onder meer aan de plastic verontreiniging van het zeewater, een serieuze dreiging, waarvan de omvang en de ernst echter allerminst vaststaan. De astma van Tom zou door het dieet zijn verdwenen, maar kinderastma verdwijnt doorgaans bij de puberteit en dat heeft weinig met voeding te maken.

Daarnaast mag Tom niet naar een gewone middelbare school omdat die ‘niet verenigbaar’ zou zijn met hun levensstijl. Het gaat alleen niet om het genoten onderwijs, maar om het feit dat Tom daar wordt omringd door kinderen die gevulde koeken eten. Dat zijn vijf bruggen te ver. Barracuda neigt dan ook naar beetje naar wat een Sargasso reaguurder opmerkt: 'De hele relatie tussen moeder en zoon (vooral vanuit moeder) komt me ongezond voor. Symbiotisch, alsof moeders existentiële reden van bestaan louter gelegen is in het rauwtarisch opvoeden van haar zoon. De eigenlijk discussie gaat dan ook daar over: of zo’n rabarbervretende rauwkostjehova haar kind niet smoort in moederliefde verpakt fanatisme.'

12 opmerkingen:

 1. Maar wat is het moraal van het verhaal nu Barracuda?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij sla je hier toch een beetje de plank mis Barra. Afgezien van de gekkigheid van Francis is wel duidelijk dat Raw beter is als gekookt.

  Ik wil je aanraden de volgende docu eens te bekijken

  http://www.youtube.com/watch?v=DX61fqV5oQI

  Simply Raw: Reversing diabetes in 30 days is een onafhankelijke documentaire (van onder andere Gabriel Cousens) waarin zes Amerikanen met slechte eetgewoonten en diabetes (zowel type 1 als 2) 30 dagen worden gevolgd. In die 30 dagen stappen ze over op een dieet dat bestaat uit veganistisch, organisch en rauw voedsel.


  http://www.youtube.com/watch?v=WhwwKl6t6Cw

  BeantwoordenVerwijderen
 3. NMog wat aanvullende info

  Een medisch team werd voor Simply Raw samengesteld om de gezondheid van de deelnemers met diabetes in de gaten te houden. Het dieet: Geen vlees, geen zuivel, geen alcohol, geen cafeïne, geen geraffineerde producten, geen voorverpakte producten, geen junk food, geen snoep, geen suiker en zelfs geen gekookte producten.

  nteressant aan deze documentaire is dat zowel diabetes type 1 als 2 kunnen worden genezen door extreem gezond, rauw en plantaardig te eten. Diabetes type 1 staat namelijk in de normale geneeskunde te boek als onbehandelbaar, omdat je lichaam bij type 1 zelf geen insuline aan kan maken. Uitgaande van de resultaten die behaald zijn bij de deelnemers aan dit programma van 30 dagen, blijkt dit in veel gevallen onjuist te zijn.

  Je moet er echter wel veel voor doen, want bijna volledig overstappen op rauw en plantaardig voedsel is niet gemakkelijk. Aan de andere kant is meerdere keren per dag insuline spuiten en meerdere medicijnen slikken (met alle bijwerkingen van dien) ook geen pretje.

  Ik vond de docu facinerend en leerzaam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn stukje gaat niet over het rauw eten van voedsel, het lijkt mij niet dat je daar dood van gaat, maar om de sfeer eromheen. Niettemin ben je weer veel te gretig met het googelen van rauwtarische wonderwerken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een kleine aanvulling hierop.

  In her majesty prison hebben jarenlang geleden een experiment met eten gedaan. Minder suiker en minder vetten, het resultaat was aanzienlijk. De agressiviteit daalde onder de gevangenen. Ook kinderen die ADHD hebben, en onder een bepaald dieet staan. d.w.z. kleurstoffen en suiker gaan er zichtbaar op vooruit en hoeven dan hun medicijnen niet.

  Frances heeft ergens wel gelijk, alleen als haar zoon straks de deur uitgaat en op zichzelf woont, wie weet wat hij dan gaat doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Onafhankelijke docu van iemand die z'n 'jeugdigheidskliniek' wil promoten. ORLY? En 'veel' type 1 'genezingen'? Watch again... Dat mensen hun bloedsuiker kunnen verlagen door de juiste dingen te eten, is natuurlijk een briljante open deur. Maar iets over 'raw' food als zodanig zeggen kan alleen met een controle groep. Hoe verdomd moeilijk kunnen dergelijke principes zijn? Wat een farçe...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Bram

  Zou best kunnen. maar er reeds onomstotelijk bewezen dat voedsel ziek kan maken. Men zegt niet voor niets, je bent wat je eet. Ik ben er heilig van overtuigt dat de toename van kanker in deze maatschappij voor een groot gedeelte kan worden toegescvhreven aan de rotzooi die we dagelijk tot ons nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Enfin, rauw eten tot je nemen is wel goed volgens Baracuda maar de sfeer er omheen niet...
  Nog steeds ontgaat me het moraal van het geheel!
  Moeders zou het kind slecht opvoeden? Kind ondervoedt? Ik geloof dat dat kind veel gezonder zal zijn dan elke willekeurig ander kind! Enfin, het is de sfeer eromheen... Ik zou zeggen, enkele kaarsjes branden zou de sfeer kunnen verbeteren tijdens het eten van rauw voedsel!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jeroen, ga lekker ergens anders wieberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat is dat nu voor een opmerking! Kun je niet tegen een beetje retoriek! Mag jij alleen maar onzin schrijven?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zucht... Het gaat erom wat die gast loopt te kakelen. Die rauwkaak zegt zelf notabene dat 'ie ze zal vertellen over 3 gevallen die hij heeft meegemaakt. (rond 16 min) Elders heeft hij het over 30%. Wat is het nu? En daarover heeft 'ie niet eens een publicatie geschreven. (onethisch!) (in fact hij lijkt helemaal niets in de serieuze literatuur te hebben geschreven) Genezen beta-cellen; that would be fuckin' awesome. But it isn't. Het zal me aan m'n reet roesten waar je heilig van overtuigd bent; jij post info als 'betrouwbaar'. Live up to it.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De moraal van dit verhaal lijkt me toch niet zo'n heel ingewikkelde.
  Dit psychisch getroebleerd vrouwspersoon is domweg 1 stap verwijderd om haar zoon op te sluiten in een kelder om hem de rest van vooral haar leven (want daar draait het uitsluitend om) bij zich te houden.
  Deze zwakbegaafde vrouw heeft een rauwkost fetisjisme ontwikkeld om haar zoon het fundamentele recht op een onbezorgde jeugd tussen leeftijdgenootjes af te nemen en laat hem moedwillig afglijden in een sociaal en maatschappelijk isolement met alleen haar onderontwikkelde breinspinsels als referentiekader, kennisbron én rauwe-witlof-knagen-is-gezond als excuus.
  Twee hemeltergende documentaires lijken me voldoende materiaal om met succes in rechte af te dwingen dat deze excessieve zot niet in staat is haar verantwoordelijkheden als moeder te dragen. En het meest trieste is dat het ventje in kwestie al niet meer beter weet en zwaar is geïndoctrineerd. Het kwaad is alweer geschied.

  BeantwoordenVerwijderen