vrijdag 16 november 2012

Huizenleed

Jan, Jans en de Kinderen, The Sequel. Een van de populairste artikelen van dit blog is het relaas van Alexander, Linda en Kinderen die hun huis in Assen moesten verkopen omdat zij al acht maanden geen hypotheek hadden betaald. Het openstaande bedrag bedroeg 'maar' 5984 euro, en de bank was zelfs zo coulant geweest om een betalingsregeling voor te stellen, maar het gezin betaalt niet meer. Het geld is namelijk op.

Inmiddels is het conflict geëscaleerd in een principiële poppenkast met allerlei complotterige opvattingen die het gezin (arme kinderen!) op internet heeft gelezen, vanzelfsprekend met hoog Rothschilds-gehalte. Dat alles volgens de logica: 'Wij willen gewoon Zijn, zonder ook maar iets te moeten.'

Mooi niet dus. De ING bank heeft het klachtendossier gesloten en inmiddels een deadline gesteld: de geldlening van ruim 2 ton moet 21 november in zijn geheel afgelost en anders is het bingo. Eind oktober heeft Alexander op zijn beurt aangifte bij de politie gedaan terzake oplichting, diefstal, fraude en valsheid in geschrifte door de bank. Ook die aangifte staat weer stijf van de onzin, compleet met grammaticafouten en heel veel kapitalen. 'Aangever gaat er vanuit dat het Wetenschappelijke Bureau van het OM (...) met belangstelling de conclusie van de aangever aan een nader onderzoek zal onderwerpen, in het licht van de preventieve gevolgen voor de potentiële slachtoffers.'

Alexander is in de leer geweest bij premier Oldenkamp, zoveel is duidelijk. Want geen moment wil het kwartje vallen: dat hij ooit met zijn volle verstand zijn handtekening heeft gezet onder een contract waarmee hij volledig heeft ingestemd. Dan kun je je achteraf niet verschuilen achter fiduciaire geldcreatie, credit default swaps, securitarisatie en andere zaken die je in een donker krocht op internet hebt gelezen. Als je zoveel kritiek hebt op het bancaire systeem, kun je beter met caravan een vrijstaat zoeken. Er is vast nog wel ergens een illegale camping te vinden. ING heeft daar trouwens een mooie lening voor.

22 opmerkingen:

 1. Ongelofelijk dat mensen voor zo'n klein bedrag hun hele leven en dat van hun kinderen op zijn kop zetten. En het alleen maar erger maken. Nu wordt hun huis geveild, en zitten ze straks met een restschuld die vele malen hoger is dan die 6000 euro. Wat een puinhoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, want in de brief staat dat pas een maand na de veiling het huis leeg hoeft te worden ongeleverd (tenzij het veilinghuis andere voorwaarden oplegt).

  En met zo'n stel eigenwijzenkoppen die nergens naar luisteren (ik heb het geprobeerd!) wordt dat zelfs na een maand nog een hele heisa, natuurlijk. Deurwaarders, politie, internetfilmpjes, the works.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In zo'n situatie willen normale kopers (zo die er in de huidige markt al zijn) zo'n huis niet hebben (er moet meestal ook stante pede afgerekend worden, zonder veel kans op financiering), tenzij de prijs echt vele, vele tienduizenden lager ligt dan normaal. Van 200 duizend moet je dan eerder denken aan 120 duizend. Dus inderdaad forse restschuld.

  Zich helemaal zelf en volkomen onnodig op de hals gehaald. Maar natuurlijk is het allemaal weer de schuld van maakt niet allemaal uit wie allemaal. Straks weer lekker slachtoffertje spelen. Bah, wat een laffe mentaliteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En het ergste is natuurlijk nog, dat er grote kans is (schat ik in, misschien heb ik het mis) dat straks ook Bureau Jeugdzorg zich ermee gaat bemoeien, want deze mensen bieden hun kinderen duidelijk niet de veilige omgeving waar ze wel recht op hebben.

  Dan komt er nog eens een heel circus à la Ben van de Brink achteraan?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je een huis koopt weet je dat je vastzit aan een hypotheek. Had dan gewoon in een huurhuis gebleven.

  Of was naar een ideële bank gegaan zoals de ASN b.v. De opvang van het leger des heils is voor kinderen niet leuk. En op straat staan zonder geld of gaan kamperen bij familie en vrienden is ook niet tof.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Dorothy Parker

  Ook al hadden deze mensen in een huurhuis gewoond dan hadden ze waarschijnlijk gewoon het 'lichtend' voorbeeld van Oldenkamp gevolgd.
  Die mensen zijn domweg het spoor geheel bijster en maken een ongelooflijke (financiële) puinhoop van hun leven en leggen de schuld daarvoor steevast bij een (iets) ander(s).
  Nu lees ik in Oldenkamps 'nieuwsbrief' -die overigens altijd garant staan voor de nodige hilariteit- dat hij een tijdelijk onderkomen heeft gevonden waar hij kan starten met het vorm en inhoud geven aan het Pateo Center. Het gaat hier om een tijdelijke ruimte waar de Pateo Academia cursussen, leergangen en presentaties gaat verzorgen.
  En Johan zou Johan niet zijn als hij daarbij natuurlijk ook wel weer meteen zijn eigen eisen stelt en meteen om -specifieke- spulletjes loopt te schooieren.
  Wellicht is Oldenkamp hiermee dan wel een gedwongen uithuiszetting voor, de huurschuld is en blijft er, evenals een hele rits niet betaalde boetes terwijl zijn gevecht om onder het afsluiten van een ziektekostenverzekering uit te komen ook een volstrekt kansloze missie is.
  Kortom, ook dit leven is een complete chaos en puinhoop waar hij de gevolgen gewoon niet meer van overziet. En dat voor een zelfbenoemd briljant én allround 'heelheidswetenschapper' die verstand heeft van werkelijk álle disciplines. Oldenkamp zegt zelf 'wakker' te zijn. Welnu, de harde werkelijkheid zal hem binnenkort toch rauw op zijn dak vallen.

  @theovanloon
  Ja, het voelt goed. Maar dan wel met een beetje masochistische inslag. Me dunkt.
  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een raar stel, Alexander en Linda.

  Linda praat een half uur lang met een net iets te hoog stemmetje, want ze is oh zo blij.
  Ze doet me denken aan mensen, die hun saaie verleden van zich af schudden, als ze denken dat ze ineens verlicht zijn geworden of in de Here zijn geraakt.
  Ze babbelt maar door, constant iets triomfantelijks en vriendelijk neerbuigends uitstralend.
  Dat ze daarbij blunder op blunder stapelt (bijvoorbeeld de bewering, dat het verboden is een huis cash te kopen), deert haar allerminst.

  Alexander daarentegen is een schoft, die ontzettend goed van zichzelf weet, dat hij hartstikke fout zit.
  Hij zit er ook wat betrapt bij.

  Volgens mij maken ze zich verder geen zorgen; ze trekken gewoon in bij de ouders van Linda, want die zijn nog niet wakker en betalen nog steeds wel hun rente en aflossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En die ouder zijn *kuch* reuze blij, als ze straks Alexander,Linda en de kleinkinderen bij hun komen wonen.

  Dan kunnen ze hun pensioen ook gelijk inleveren, want het zal financieel ook wel krapjes worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is trouwens 'Jan, Jans en de kinderen'. Zorgvuldigheid, research, details. Niet Barracuda's sterke punt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Ruud

  "Als je nog nooit met hem hebt gepraat over dat hij een jeweetwel-kater is, dan weet je ook niet wat jeweetwel-kater eigenlijk betekent. Het betekent dat de Rode Kater gecastreerd is. En dat vindt hij best vervelend, hij is er soms heel verdrietig over.

  Verder is de Rode Kater ook een idealist. Een wereldverbeteraar. Als Loedertje bijvoorbeeld weer eens een onschuldige muis aanvalt, beschermt de Rode Kater de muis en geeft Loedertje een tik. Maar als de muis dan roept dat hij Loedertje nog een tik moet geven, geeft de Rode Kater de muis een tik."

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Ruud
  Jan Jansen en de kinderen versus Jan, Jans en de kinderen.
  Misschien ook een kwestie van een komma en spatie te weinig en een 'en' teveel.
  Zie hier wel meer grammaticale onvolkomenheden cq slordigheden voorbij komen. Mijzelf niet uitgezonderd.

  Ga nu trouwens even bij het invulveld 'om te bewijzen dat ik geen robot ben' op de refresh button klikken. Geen touw aan vast te knopen wat ik hier moet invullen soms. Of eigenlijk best vaak geen chocola van te maken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. > Mijzelf niet uitgezonderd.

  Same here. Mijn volgende stukje (hopelijk binnen een paar uur online) begint weer met/over zo'n blunder.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijzelf niet uitgezonderd

  Ik vond hem (haar? het?) zelf vrij briljant als ik zo onbescheiden mag zijn. Al twijfelde ik of ik niet (nog) beter "mijzelf incluis" had moeten gebruiken.

  Succes met je stukje @Ruud. Zie de link wel verschijnen.

  BeantwoordenVerwijderen

 14. Ondertussen op KLOL. Terwijl Micha Kat, "Moderator" en "Mind over Matter" zich al dagen te buiten gaan aan antisemitische razernij, toont André Vergeer nu, na een zogenaamde "waarschuwing", porno met zeer jonge kinderen. Ik zou Visschers & Moszkowicz willen oproepen om de stekker er z.s.m. uit te trekken, als dat in hun macht ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. > Zie de link wel verschijnen.

  http://rudhar.com/recensie/2111224c.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Moeten ze zo'n Vergeer ook maar niet eens gewoon oppakken? Ik heb die rotzooi niet eens gelezen, kan het niet aanzien. Walgelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. 'Het is trouwens 'Jan, Jans en de kinderen'. Zorgvuldigheid, research, details. Niet Barracuda's sterke punt.'

  Blijkbaar ook niet het jouwe. Lees op dat blog van je - met die rare vormgeving uit het begin van de jaren 90 - een uitgebreide 'correctie'.

  Ik lees wel eens over een paar tikfouten heen, vergeet wel eens een enkel feit te checken, meestal vanwege tijdgebrek, maar uiteindelijk wordt het gros gecorrigeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. > Blijkbaar ook niet het jouwe.

  Dat zei ik toch al? Nog een fout die ik zelf ook vaak maak: eerst verder lezen, dan pas reageren.

  Ik maak inderdaad zelf ook vaak fouten, zowel fouten die ik normaal en vergeeflijk vind, als fouten waarvan ik vind dat ze echt niet kunnen en waarvan ik ook niet zou kunnen geloven dat ik ze ooit zou maken, als ik niet zelf gezien had dat het echt waar is.

  Een nieuw gepland menuutje: overzicht van alle plekken waar ik fouten van mezelf aan de orde stelde. Weet je wat: ik ga het meteen vandaag nog aanpakken ook.

  PS. Wat vormgeving betreft: ik heb de voorpagina nog verder opgeknipt, middels die verfoeilijke frames die ik zelf ook bijna niet meer gebruik.

  PS2. De slechtste stukjes scoren het best. Mijn hit van de laatste dagen is een stukje waar eigenlijk niks instaat, alleen maar dat ik uitspraken van Leon de Winter over Badi Hadr (of hoe hij heet, niet gecheckt! haha, Madi Wadr?) maar onzin en flauwekul vind. En toch leest men dat, zelfs de lezers van een kwaliteitskrant als de Volkskrant.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. In sommige opzichten vond ik de jaren 1980 leuker dan 1970 en 1990. Jammer dat er in die tijd nog geen weblogvormgeving bestond, anders had ik die misschien aangehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Een schrijnend inkijkje in de denkwereld van een zweefdenker, van iemand die niet met beide benen op de grond staat:

  'presentatie'

  BeantwoordenVerwijderen