donderdag 20 december 2012

Zakenmannen

Je hebt vlaggetjesdag, de hamsterweken, de week van de smaak, de dag van de duurzaamheid, maar bij Boeblog (vrij naar Francis Capelle) is het Baybasin Week. Waarbij samenstelster Boudineke Berkenbosch alle informatie die zij ooit over de Turkse drugscrimineel zakenman schreef nog eens lekker recycled.

We kennen Bou inmiddels een beetje. Altijd snel - vaak te snel - overtuigd van de onschuld van deze of gene, of het nu Jasper S. of de al even kreukvrije Louis Hagemann betreft.

Bou verdedigt deze mensen doorgaans in artikelen met een overmaat aan uitroeptekens. Onder die stukken duldt de Zeeuwse geen tegenspraak. Wie er een andere optiek op nahoudt wordt of streng toegesproken of komt er bij Bou domweg niet doorheen. Ook laat Bou consequent alle informatie achterwege die afbreuk doet aan het gewenste imago. Zo ook bij Baybasin, een man die wel moest deugen omdat hij de luis in de pels is van Joris Demmink. Van wie de schuld natuurlijk weer wel vaststaat. Zo gaat dat bij Bou.

Helemaal schoon was dat verleden van de tot levenslang veroordeelde Turk helaas ook weer niet. Geen nood. Bou presteert het om zijn levensgeschiedenis van de man bijna als een sprookje op te schrijven. Een keurige zakenman, die 'zorgde voor toevoer van heroïne naar Europa, dit in samenwerking met het Turkse leger en de Turkse politie'. Hoe zoiets dan gaat, wil Barracuda altijd meteen weten.

Wie echt wil weten hoe de vork in de steel zit, kan beter Engelstalige bronnen raadplegen. Dan leer je dat deze Turkse Pablo Escobar al in de jaren zeventig heroïne bereidde in afgelegen boerderijen bij de Syrische grens en met hulp van de PKK een groot deel van de handel in heroïne uit Afghanistan wist te controleren. De Turk sprak door de telefoon ook consequent een geheimtaal die je misdadigers wel vaker hoort spreken, wetende dat ze afgeluisterd worden. Toen hij in de problemen kwam beschuldigde Baybasin de Turkse regering van medeplichtigheid: de aanval is de beste verdediging. Kennelijk was dat ook de tactiek bij Demmink.

Ook zijn broer Abdullah (foto) zat trouwens vuistdiep in deze handel. En die werd weliswaar, na flink huisgehouden te hebben in Londen, in 2010 vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar luttele maanden later alweer aangehouden in verband met de vondst van 281 kilo cocaïne in een container in de haven van Ambarli. Wat een toeval toch weer. Neef Giyasettin Baybasin kan er overigens ook wat van. Maar Barracuda kan zich natuurlijk vergissen en zijn het gewoon keurige zakenmannen die iets in de transport doen. Laten we het daar maar op houden.

5 opmerkingen:

 1. Crimineel? Tuurlijk niet. Waste management consultancy is de core business van de fasmilie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien valt onze Boudine wel op de broertjes. Over smaak valt niet te twisten.

  BeantwoordenVerwijderen

 3. Het is interessant om het Nederlandse Wikipedia-artikel over Baybaşin eens te vergelijken met het Engelse. Het lijkt er sterk op dat de verdediging van de Turkse Escobar zich uitstrekt tot de Nederlandse Wiki. Niet dat Van der Plas de Baybaşin-vriendelijke versie zelf geïnitieerd heeft. Er zijn genoeg vrijwilligers die op eigen houtje de rijke propagandamogelijkheden van Wikipedia proberen te benutten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. http://m.youtube.com/watch?gl=US&client=mv-rim&hl=nl&v=8Dx5EjrA5bU

  Dat er mensen zijn die aandacht willen geven aan gedetineerden , is
  voorstelbaar. Maar wat wat de schuldvraag met schilderkunst te maken heeft, is mij een raadsel, eerder nog een afleiding van de keiharde feiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Binnen de kortste keren staat er dan weer een opmerking onder het verhaal over Kat van onze vioolspelende gek Johan Bosman.

  'Het Nederlandse volk wordt vertegenwoordigd door gevaarlijke idioten die Nederlands gemeenschapsgeld afdragen aan Al Capone'

  Deze Bosman denkt ook dat de overheid zit achter een stel honden die gaten in zijn hek plassen of dat zijn zus zijn vader heeft vermoord.

  BeantwoordenVerwijderen