dinsdag 4 december 2012

Daily Beast

Opinieblog DeJaap is alweer ter ziele. Bijna dan. Had uitbater Bert Brussen net de vernieuwing ingezet, met mooie ANP foto's enzo, komt het bericht dat de hele bliksemse boel wordt vertimmerd tot The Post Online. Een samensmelting met CampusTV (?) van Mark Koster, die sinds de teloorgang van DePers met zijn ziel onder de arm loopt. The Post moet voor het eind van het jaar ‘losgaan’, aldus Koster. De afgelopen weken nam hij volgens Villa Media reeds een poule stagiaires en vier redacteuren aan.

Wat meteen weer opvalt zijn de verwijzingen naar bewierookte Amerikaanse voorbeelden van The Huffington Post en The Daily Beast. Maar Barracuda weet nu al met zijn goed getrainde eksteroog dat het niveau van beide sites nooit zal worden gehaald, in elk geval niet met Brussen aan boord, tenzij hij wordt benoemd tot hoofd Twitter. Ook de argumenten om zo'n site te beginnen worden toch vooral weer gekenmerkt door inkopperige gemeenplaatsen: 'Er is een grote behoefte aan kwaliteitsjournalistiek op internet.'

Brussen en Koster komen niet maar een beetje in de buurt van Arianna Huffington, de grand old lady van de 'nieuwe burgerjournalistiek', niet alleen gepokt en gemazeld als biograaf (Maria Callas, Picasso), zakenvrouw, progressief-liberale politieke opiniemaakster, maar vooral een markante persoonlijkheid, zoals Barracuda eerder dit jaar met eigen ogen heeft kunnen vaststellen toen zij in Londen op het podium stond. Zoals ook The Daily Beast wordt geleid door een vrouw met ballen (Tina Brown).

Wat je voor dit soort sites minimaal nodig hebt is iemand die opinie ademt. Een soort Prem Radhakishun, maar dan met journalistieke ervaring. Mislukte klonen van The Huffington Post in Nederland zijn er in overvloed - zie de Dagelijkse Standaard en Artikel 7 - en wat wel kan schrijven doet dat het liefst betaald bij de dagbladen.

Er is een lichtpuntje: er is zowaar een serieuze investeerder voor The Post Online. Het dank zij het Veronicablad steenrijke Vereniging Veronica. Maar wat toch een merkwaardig toeval dat de voorzitter daarvan, Balie-directeur Yoeri Albrecht, net als Brussen een geducht tegenstander is van het VARA-blog Joop.nl en zijn hoofdredacteur Van Jole, de 'Mitt Romney van de Nederlandse journalistiek'. The Post lijkt een duurbetaalde hobby te worden.

11 opmerkingen:

 1. Het is een vlucht voorwaarts en laat ook zien dat eerdere claims dat hij van dejaap zou kunnen leven een blufleugen zijn. Maar deze bladformule gaat 'm ook niet worden.

  Het probleem van deJaap zit helemaal niet in de formule of de titel, maar de gebrekkige content die niemand echt interesseert en een incompetente "hoofdredacteur" die zijn egoshow en zelfpromotie belangrijker vindt dan goede stukjes.

  Jammer dat Bert CampusTV in zijn val meetrekt. Inderdaad vergeleek hij zich een paar jaar geleden al met la Huffington, wat natuurlijk belachelijk is.

  Wat ik wel zorgwekkend vind, is dat veel mensen geloven in de illusie die Bert creëert, maar helemaal niet waar kan maken. Hoeveel jammerlijk slechte columns moet Bert nog voor de Volkskrant schrijven voor ze hem eruit schoppen en iemand die wel kan schrijven een platform bieden?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Internet is geen medium voor uitgebreide journalistieke proza [in mijn ogen dan] Op internet heerst de waan van de dag. Ik betwijfel dan ook of er een grote behoefte aan kwaliteitsjournalistiek op internet is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Arminius

  Natuurlijk is die behoefte er wel. Al was het maar om tegenwicht te bieden aan randmongolen als Kat, of Brussen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De Huffington Post bewijst dagelijks dat er op internet mogelijkheden zijn voor kwaliteitsjournalistiek. Je moet het juiste talent aan weten te trekken. Alleen vandaag al bij de Huffpost: Robert Reich, Robert Kuttner, John Lundberg...Gastbijdragen van redacteurs van de Independent, NY Times, LA Times. Op andere dagen: Michael Moore, Bill Maher, Noam Chomsky, Arnold Schwarzenegger (sic!).

  Over het nieuws hebben we het dan nog niet eens gehad. Lezen en je bent weer helemaal bij wat betreft de ontwikkelingen in de VS.

  Natuurlijk: het is links-liberaal (ergens op de linkervleugel van de Democraten), maar dat staat de kwaliteit nergens in de weg.

  No way dat een verbitterde kleinburger als Brussen in Nederland ooit iets dergelijks van de grond krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog even los van de kwaliteiten van brussen; ik denk dat het taalgebied te klein is voor echt serieus nederlands internet-werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan er niet om rouwen als de zaak van Bert Brussen c.s. in elkaar dondert. Ik heb me de laatste jaren suf geërgerd aan het na papegaaien van de grootste bagger die van uit neo-rechts kwam. En als het nou nog ergens op sloeg of tenminste ergens nog origineel was, vooruit.

  Maar nee, het is en blijft bagger.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Dorothy

  Ik ben blij dat Brussen de naam "dejaap"eindelijk opgegeven heeft, want meer dan een breder initiatief kapen was het niet. Daar rust natuurlijk ook geen zegen op.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @jeroen

  Nee, met 'The Post Online' wordt dat een stuk beter. LoL. Nietszeggender kan je het nauwelijks nog vinden.

  En dan de 'pilaren': "specialiseert zich op het gebied van lifestyle/entertainment, business en sport"

  Nog meer nietszeggend.

  Echt, dit wordt een succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Ziva

  Het enige USP van Bert was zijn slechte karakter, daar zit verder geen enkele inhoud of oprechte interesse achter. Maar nu vlakt hij zelfs dat af, omdat hij zich anders niet kan handhaven bij de Volkskrant. Wat je overhoudt is helemaal niets, want achter dat slechte karakter zit alleen maar een gapende, volstrekt oninteressante leegte van gemeenplaatsen en dommigheden.

  @Nieuwsbreker

  Kom ik op deze foto al wat menselijker over, of zie je mijn schubben er nog steeds doorheen schijnen?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. "The Post lijkt een duurbetaalde hobby te worden."

  Hobby of niet, als men met handen en voeten hoernalistiek gebonden wenst te blijven aan hen van wie men zijn/haar brood eet en daarom wel diens woord preekt, zal er altijd wel aan waarheidsvindende onafhankelijkheid ingeboet 'moeten' blijven worden. Had vannacht zowel oraal als erotisch nog een 'verplicht' nummertje dik te prikken met een medewerkster van Brandpunt. (link onder pluizebeest!) En die zegt dan ook dat als de tegenwoordige hoernalistiek blijft wijgeren om het beest bij zijn gerechtvaardigde naam te benoemen, de ontmaskerende realiteit als vanzelf wel de leugen gaat onttronen die momenteel overal in de mainstream aan statusquo blijft verliezen. De ingezonden content die ze mij even liet zien en die overal in H'sum op de redacties voor hysterische paniek begint te zorgen, liegt er dan ook niet om. OMFG! Deze ongekend arrogante lieden waaraan alles op deze kloot vanwege hun betaal/geld-monopolaire 'macht' (die overigens dmv moord, afpersing en bedrog in stand wordt gehouden en dat erkent zij dus als insider wijs geworden inmiddels dan ook ruiterlijk!) verplicht onderdanig maar heeft te functioneren, zullen volgens haar nooit meer zonder de daar geeigende middelen vrijwillig afstand van gaan doen. De grenzen waarin zij HET BEEST aan het gepeupel nog wel mogen exposeren hebben wij samen met geknepen billetjes van frustratie dus wel 'moeten' aanzien... Maar goed de onkosjere liefde die deze dame mij daarna liet proeven, deed mij direct weer eens inzien dat de om aandacht schreeuwende Stockholmpatiente van Barracuda, ondanks haar doorzichtig goedkoop uitgevoerde lokpogingen, van mij nooit meer de aandacht zal krijgen waar ze o zo nat tussen de onderlippen maar om blijft smeken... (ongecheckt geplaatst, dus het zal weldegelijk veel onheus getikte irritatie opleveren aan hen die van jotaneuken een fetish hebben gemaakt...)
  _______________¶¶¶¶¶¶
  __________¶¶¶¶¶¶¶¶__¶¶
  _____¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶ ¶¶
  _¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
  ¶¶¶__¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
  _¶¶ ¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
  ___ ¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶ [█]¶¶¶¶¶
  ____¶¶¶¶¶ [█] ¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
  _____¶¶¶¶¶¶¶`▼´¶¶¶¶¶¶
  ______¶¶¶¶¶¶¶·♥·¶¶¶¶¶
  __¤’¤’¤’¤’¤’¤’¤¶¶¶¶¶¶¤’¤’¤’¤’¤’¤’¤
  __¶¶¶¶¶’¤’¤’¤’¤’¤I T.’¤’¤’¤’¶¶¶¶¶¶
  ¶¶¶¶¶¶¶¶¤’¤’¤’¤’¤’¤’¤’¤’¤¶¶¶¶¶¶¶¶
  ¶¶____ ¶¶¶¶¶’¤’¤’¤’¤’¶¶¶¶¶____ ¶¶
  ¶¶_____ ¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶____¶¶
  _¶¶___¶¶¶¶¶________¶¶¶¶___¶¶
  __¶¶¶¶¶¶¶¶___________¶¶¶¶¶¶
  (♥)¤ª˜¨¨¨¨˜ª¤(♥)¤ª˜¨¨¨¨˜ª¤(♥)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hilarisch stuk op GeenStijl

  In de Balie (guurrechts debatcentrum onder leiding van een hanenslachter met een bot mes - red.) werd gisteren een avondje hoofdredactioneel overleg gevoerd onder de noemer 'Red de Journalistiek'. Georganiseerd door Marianne Zwagerman, die wij heus heel lief vinden, maar die níet de strijd zal aanvoeren om de journalistiek te redden. Scrum-sessie, heette het, maar de enige wrijving was tussen wens en werkelijkheid. De tweets, de oneliners ("Internet waait niet over"), de ego's, de holretorische open deuren ("out of the box denken") of überhaupt de suggestie dat je in een week een seminar met Relevante Sprekers in elkaar kunt draaien om 'de journalistiek' (whatever the fuck that is) te redden: deerniswekkend. Vooral als het verzandt in een stokpaardjesrodeo (©) waarin grijze mannen met vaste aanstellingen lullen over de behoefte aan een 'selectiemechanisme', het belang van kranten hun krant daarin en het orgastische genot van klepperende brievenbussen als die krant er door heen glijdt, maar vervolgens wel voorzichtig de suggestie van SUBSIDIE op journalistiek opperen om maar niet dat verdomde internet te hoeven gaan begrijpen. Trololo, de journalistiek blijkt nog doder dan Frans zaad en Zwagerman heeft dat per ongeluk duidelijk gemaakt onder de überironische titel 'Red de journalistiek'. Het was eerder een noodkreet.

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/12/noodkreet_red_de_journalistiek.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+geenstijl%2FJxBx+%28GeenStijl%29

  BeantwoordenVerwijderen