donderdag 17 juli 2014

VenJ IV Café

'Dank dat u in zulke groten getale bent gekomen. Het tweede VenJ IV Café gaat over sociale media in de praktijk van recht en veiligheid en we hebben een paar kanjers in ons midden: Wilfred Kortman, Job van de Sande, Jean Fransman en Lodewijn Hekking, voorlichters van justitie, gaan het hebben over hun avonturen als webcare redacteur op Twitter. Wilfred, mag ik met jou beginnen. Vertel eens over je werk.'

Kortman: 'Nou graag, ik ben dus Wilfred Kortman, hoofd persvoorlichting en beleidspresentatie, plaatsvervangend directeur van de afdeling externe communicatie van het ministerie van Justitie. Ik moet zeggen, ons werk is een stuk uitdagender geworden. Kijk, in het verleden was het nog zo dat we nooit voor tienen achter ons bureau zaten, want veel eerder kreeg je toch geen journalist aan de telefoon, en die kon je bovendien altijd wel makkelijk met een paar smoezen wegsturen. Maar ons werk is veel lastiger geworden met de komst van internet en de alternatieve media. Een jaar of wat geleden dachten we het nog te kunnen redden met ons blog Barracuda, maar het internetgebruik is complexer geworden doordat alles wordt gedeeld. Dus zijn we gaan uitbreiden met Swapichou, wat al een meer participerend platform is. Alleen is dat niet voldoende geweest om weerwoord te bieden tegen al die klokkenluiders.'

'Want...?'

Kortman: 'Het aantal blogs is sterk toegenomen en de toon is agressiever. Het is al erg genoeg dat de ware toedracht rond de moord op Marianne Vaatstra dankzij het diepgravende speurwerk van de heren Mauritz en Dankbaar op straat is komen te liggen. Wij hebben maar beperkte middelen om zaken in de doofpot te houden. De AIVD volgt reeds met 2000 FTE Maud Oortwijn, dus die kunnen ons nu niet meer bijstaan. Gelukkig is het met minimale middelen toch gelukt om resultaat te bereiken. Met Twitter. Dat medium is al bepalend voor de politieke agenda-setting, u moet dat zien als een vorm van scherpschieten dat met de juiste SEO aanpak heel effectief kan zijn. Wij doen dat natuurlijk niet met open vizier. Collega Job hier twittert daarom als Pyt van der Galien, Jean is Dorothy Parker en Lodewijk Piet Jansen 2.0. Zelf ben ik Berenice Graatsma.'

Hekking: 'Wilfred is wat bescheiden, maar het is echt een talent. We lachen ons iedere dag weer onder de tafel om zijn trouvailles.'

Kortman: 'We zien in elk geval dat het effect heeft, want de irritatie over de niet-aflatende berichten maakt de alternatieve media echt nerveus. Ik kan wel verklappen dat de hele mediatop van het departement 24/7 met bloggers bezig is. De voortgangsreportages zijn behoorlijk positief.'

'Nu jullie toch zo openhartig zijn, kunnen jullie nog een geheimpje met ons delen?'

Kortman: 'Hoe zal ik het zeggen, die mijnheer Kat heet natuurlijk niet zo.'

'Vertel...'

'Klokkenluideronline was een van onze eerste experimenten om te kijken hoe ver we konden gaan met de tolerantie in de maatschappij. Dat sociale experiment van Facebook waar zoveel ophef over is, is echt niets vergeleken met wat wij in de afgelopen jaren hebben gedaan. Bij ons zijn de grenswaarden niet alleen afgetast, maar ook bewust overschreden. Mijnheer Kat is Roderick Blommesteyn, een derderangs acteur die ooit een rolletje heeft gehad als dokter Jan in Medisch Centrum West, maar dat is niks geworden. Hij doet het leuk hoor, al haalt hij wel eens een paar Ankers door elkaar.

'We hebben hem in de loop der jaren steeds extremer gemaakt, en het voordeel daarvan is is dat hij daardoor een hoop aanhangers aantrekt van wie wij automatisch alle IP-adressen en correspondentie verzamelen. Dat scheelt ons manjaren veldwerk. Helaas is in het kader van de bezuinigingen besloten om zijn salaris van 2700 euro per maand in te trekken. Hij zit de lopende verplichtingen nog uit, maar daarna gaan we met nieuw talent verder. Gelukkig bleek de heer Vrijland bereid om met behoud van uitkering in een kraakpand dagelijks voor ons te schrijven. U gaat nog veel van hem horen."

14 opmerkingen:

  1. Ben ik ff blij dat Erwin aandacht aan mij bestaat. *not* De klootviool heeft mijn halve twiteraccount op zijn pagina gegooid, samen met dat van anderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gewoon aangifte doen, heel simpel :P

      Verwijderen
    2. Ja natuurlijk ga ik aangifte doen. Ik zie me al naar het politiebureau gaan en de dienstdoende agent zijn avond goedmaak. Die komt niet meer bij van het lachen. Maar Barra eens met Jeroen. Een prachtig stuk.

      Verwijderen
  2. @haagscomplot: Dit is een voorstel. Heb je ook ergens het bericht dat daarmee akkoord is gegaan?
    Ik neem trouwens aan dat je beseft dat dit geen echt verslag is?

    @Barra: Doe je weer goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Micha sjokt zwetend en raaskallend door Palermo, terwijl alle mafia's en de talloze weet-ik-welke-squads van de NWO machteloos staan. Wat een victorie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En uiteraard moet hij vanaf daar nog even ongefundeerd over de slachtoffers van de vliegramp/terreurdaad gaan nog voordat ze goed en wel in het mortuarium liggen.

      1 woord: WALGELIJK!

      Verwijderen
  4. Kan me alleen maar bij de woorden aansluiten van Deweb. EN de reacties daar kunnen alleen maar van beesten komen, niet van mensen. Mensen hebben tenminste nog gevoel. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en nabestaanden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn gedachten gaan ook naar de nabestaanden. Het is al erg dat de paspoorten online worden getoond. Dan nog het heen-en-weer gedoe of de Russen of de Oekraieners het hebben gedaan. Je mag alleen maar bidden dat er niet nog meer doden vallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. http://jdtvnieuwsbullet.blogspot.nl/2014/07/onderschept-telefoongesprek-over.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nare beelden. Gelukkig kunnen de uiterst betrouwbare deskundigen in de panelen van KLOL ons vertellen dat het allemaal fake is.

      Verwijderen
    2. En bij Vrijland uiteraard net zo: "Dit is er gewoon neergelegd mensen."

      Verwijderen
    3. En nu is er nog een plaatje opgedoken dat het zou zijn voorspeld:
      https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10424344_10152612242389515_1955939387150501922_n.jpg?oh=a35218cd0a0444caf08b0fafd084342c&oe=544D0912&__gda__=1413331460_262e160a9f59a39a0530eba83aaa40ff

      Overigens zijn er ook valse afbeeldingen en video's in omloop. Dat werd al vrij snel duidelijk. "t zal wel weer voer zijn voor de mensen die nu niet eens de moeite nemen om enig respect te tonen aan de doden voordat ze beginnen te strooien met ongefundeerde beweringen.

      Verwijderen