woensdag 17 september 2014

Rapport

Ja, je hebt ze nog, echte internet speurders. Geen malloten als Martin Vrijland die weer in alles een hoax menen te zien, of er stellig van overtuigd zijn dat vlucht MH17 het zoekgeraakte en omgebouwde Malaysian Airlines 370 is (logica....). Ook geen googelende plotsters uit het verre Zeeland die hun gelijk met zoveel mogelijk uitroeptekens proberen te aan te tonen. Nee, we bedoelen Michiel Mans: internetveteraan, wapengek en hobby-expert. Die liet een dezer dagen zijn eigen kennis en expertise los op het aarzelende onderzoeksrapport. Diens (gedetailleerde) conclusie: er blijven alleen raketdaders over, met als hoofdverdachte de BUK-M1. Ai!

De fragmentsporen op de 777-wrakstukken zouden aantonen dat er door een ‘mitrailleur’ op is geschoten. Maar serieuze straaljagers hebben al decennia geen ‘mitrailleurs’ meer, maar boordkanonnen, schrijft Mans. 'In het Su-25 geval, een tweeloops 30 mm GSh-30-2, geladen met maximaal 250 granaten. Van pantserdoorborende (massieve) tot explosieve granaten. Je hoeft geen deskundige of journalist te zijn om dat uit te kunnen zoeken. Gebruik bijvoorbeeld wiki als startpunt, zoek aanvullend (‘een bron is geen bron’) de fabrikanten (Su-25, GSh-30) op en je weet binnen circa twintig minuten voldoende.'

En toch maakt Mans het nog even spannend. Ja, er is nog hoop voor plotters. 'Close-ups laten gaten zien waarbij metaal (buitenhuid) niet naar binnen, maar naar buiten is omgekruld op wrakdelen van op het oog de linker voorkant van de neus. Soms zie je het ‘verkeerd’ omkrullen echter niet direct rond het trefpunt waar je het zou verwachten bij doorgeslagen, binnenin exploderende granaten. Wellicht kan een vliegtuigconstructeur en-of een ballistisch expert (een echte) deze kruleffecten toelichten, en verder de vloer aanvegen met de mitrailleur- of vliegtuigkanontheorie.'

5 opmerkingen:

  1. Vrijland is niet alleen zijn Facebook account voor de tweede keer kwijt, de donaties willen ook maar niet lukken, getuige een hinderlijke popup.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind dat rapport, dat door veel mensen nietszeggend wordt genoemd,
    wel slim en diplomatiek geformuleerd.
    Zonder iets of iemand aan te wijzen.

    Dit is wat we gevonden hebben: you do the math.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een raket explodeert aan de rechtervoorzijde van een vliegtuig (b.v. MH17). Dan zijn aan de rechter buitenkant de inslagen naar binnen gekruld, aan de linker zijde daarentegen zijn de uitslagen van de delen van het projectiel naar buiten gekruld. Of als een scherf ergens tegenaan is gebotst en teruggekaatst. Het is dus maar net de vraag of men gekeken heeft naar de brokstukken van de linker- of van de rechterkant. Er is pas een compleet beeld te vormen als alle wrakstukken bijeen zijn gebracht en zijn 3D zijn opgesteld.

    Het speculeren van amateurs is wel leuk, maar niets meer dan dat, amusant. Het laat goed zien dat vakmensen onontbeerlijk zijn. Op Discovery en NatGeo zijn wel eens programma's over hoe Air-Crash inspecteurs jaren en jaren werken aan één zaak, en dan toch tot een oplossing komen. En dan zou een amateur het in een keer zien? Dat geloven we direct. Er zijn veel idiot savants op de wereld die werking van toiletpapier niet kunnen begrijpen. Maar deze rain-mans kunnen wel zonder de feiten te kennen op een afstand van een paar duizend kilometer de toedracht van een aanslag uitleggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ van het goor

    Als ik het goed begrijp komt het door druk en gasvorming. Het vliegtuig heeft simpel gezegd 2 huidlagen. Terwijl de scherf door de 2e laag (structuur) gaat, duwt al het geweld dat daarbij vrij komt de eerste huidlaag naar buiten.


    ....Ben ook geen expert, heb ik maar ergens gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Klopt heb dit eerder al gelezen op AD.nl. Wifka heeft 30 miljoen $ (23 miljoen Euro) uitgeloofd voor gouden tip die naar de rechtstreekse daders loopt. Sws bezopen dat op bepaalde blogs mensen maar wat bléren die geen experts zijn. Leve rationaliteit van de experts; hopelijk worden ze ook eensgezinds in de eindconclusie.

    BeantwoordenVerwijderen