dinsdag 30 september 2014

Doemdenken

Vreemd dat de plottervrinden met geen woord reppen over Australisch onderzoek waarin het einde van de wereld wordt voorspeld. Dat wil zeggen: de universiteit van Melbourne heeft het legendarische doemboek Limits to Growth van de Club van Rome uit 1972 nog eens doorgespit en vastgesteld dat de voorspelde ineenstorting van de wereldeconomie voor 2070 toch heel realistisch is. Natuurlijke rijkdommen worden in sneltempo opgebruikt, de vervuiling neemt toe en de (voedsel-)productie per hoofd stijgt. Ook de bevolking gaat pijlsnel de hoogte in.

Tussen 2015 en 2030 zou er een domino-effect ontstaan van dalende voedselproductie, besparingen op vlak van gezondheid en onderwijs en een stijgend sterftecijfer. Daardoor zou de wereldbevolking sterk afnemen, met ongeveer een half miljard per decennium. De levensstandaard valt uiteindelijk terug naar een niveau dat vergelijkbaar is met dat van begin 20ste eeuw.

Bij Joop.nl liep het kwijl onlangs zowat uit de mond, dit soort doemscenario's sluit immers helemaal aan bij de gewenste groene heilstaat, maar onder ronkende koppen als 'Wereld vergaat nog deze eeuw' lees je helaas ook weer deze nuance: 'Onze research toont niet aan dat de ineenstorting van de wereldeconomie, het milieu en de bevolking een zekerheid is, noch beweren we dat de toekomst zich exact zal ontvouwen zoals in het boek wordt voorspeld.' Ach, dus toch ook weer niet.

Dat verbaast niets: de autoloze zondag hield het in de jaren zeventig nog geen tien zondagen vol, toen ging de oliekraan weer gewoon open. Overbevolking? Als iedereen op een vierkante meter gaat staan, past de hele wereldbevolking in de provincies Gelderland plus Utrecht. Energiecrisis? We hebben de grootste kachel aan het zwerk staan: Iedere seconde verlaat 3,926x1026 Joule de Zon, maar benut wordt deze energie nog amper. Oliecrisis? De zeeën zitten vol algen. Voedingscrisis? Zie oliecrisis. Extrapolatie is nooit een goede voorspeller gebleken. De wereld heeft ergere rampen overleefd.

16 opmerkingen:

 1. Een commentaar dat bij Swapichou zo verschrikkelijk werd geacht dat de censor het uiteraard meteen moest schrappen, nu uit mijn hoofd geherformuleerd en uitgebreid:

  Gewoon blikvoer uit de supermarkt is tien keer zo goedkoop, en bijvoorbeeld doperwten zijn ook koud goed te eten. Ook dat water in plastic scheurverpakkingen dat de compagnon van Martin aanbiedt, is extreem duur, anderhalveliterflessen bronwater kosten bijna niets (hoewel altijd nog duizend keer meer dan kraanwater).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En nu nog even onder het goede artikel reageren.

   Verwijderen
  2. Inderdaad, die Blogspot-sites staan geen seconde stil, alles fliebert constant open neer, het 'beantwoorden'-knopje staat soms erboven en dan weer eronder, enz. Typisch Google-software, deugt van geen kanten, zwaar onder de maat. Dat werkt dit soort fouten (en dat was het inderdaad, van mij) in de hand.

   Verwijderen
  3. Stopte de AIVD LSD in Ruud zijn thee?

   Verwijderen
  4. Die reactie verwachtte ik uiteraard, maar nee: zonder invloed van wat voor middelen dan ook zie ik vaak websites hinderlijk heen en weer fliebelen. Vooral als er invulvelden een rol spelen. Slechte programmering denk ik, op eigen website gebeurt het nooit.

   Net als dat ik hier nog altijd niet in Firefox kan reageren, alleen in Opera.

   Anderen hebben dat uiteraard allemaal nooit, alleen ik. Ben ik wel gewend.

   Verwijderen
  5. De AIVD gaat uiteraard geen seconde tijd aan mij verspillen, want ik ben volslagen oninteressant en bovendien ongevaarlijk. En ik drink zelden thee, nog een reden waarom dat het niet kan verklaren.

   Verwijderen
  6. hehe...gokje. Misschien moet je je speakers iets verder van je scherm zetten! ;-)

   Verwijderen
  7. O ja, dat de bassen m'n hersens heen en weer klutsen? Nee, ook niet, ik hou wel van muziek maar niet (meer) van harde muziek.

   Verwijderen
  8. O ja, dat de bassen in muziek me hersens door elkaar klutst. Nee dat ook niet, want ik hou wel van muziek maar niet (meer) van harde muziek.

   Verwijderen
  9. Ik dacht meer aan het magnetisch veld van je speakers.

   Verwijderen
  10. Aha. Dus je gebruikt nog steeds CRT-monitors of meent dat ik die gebruik?? Daar kon je met een magneet vlekken en vervormingen in maken, ja.

   (IHOA! Dus hier istie: CRT= Cathode Ray Tube = kathodestraalbuis. Een ouwe tv in de variant 'computerscherm' dus.)

   Verwijderen
 2. Het artikel is een totale globalistich kabaal disinfo. Gewoon bs. Het "Limits of Growth" boek had in 1972 voorspeld dat de olie zak opraken tussen 1990 en 2000. Vreemd dat dit is vergeten te melden. Ook vreemd dat bevroren projecten als NAWAPA en Transaqua niet vermeld staan. Beide projecten, NAWAPA en Transaqua zijn in de jaren '60 gestart maar door de financiële maffia gesaboteerd tot stilstand. Als ze niet getorpedeerd waren, dan had de planeet vandaag een meervopud van de bevolking duurzaam van gezonde voedsel (geen GMO's) kunnen voorzien.
  zie
  - http://larouchepac.com/nawapaxxi/overview
  - http://larouchepac.com/node/15939

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Duidelijker informatie vind ik in de onvolprezen Wikipedia.

   Dat van die financiële mafia neem ik maar met een korreltje zout, er blijken goenoeg andere problemen die het niet doorgaan kunnen verklaren.

   Verwijderen
  2. Goenoeg?

   Gelukkig ben je zelf de enige, die zich daar mateloos aan kan ergeren.
   Of is je toetsenbord nu ook al aan het flieberen en fliebelen geslagen?

   Verwijderen
  3. Goenoeg ja, van de argippel. Ken je niet?

   Verwijderen
 3. Gatverdamme...net wanneer je denkt dat Micha Kat niet meer kan zinken doet hij het toch weer met zijn "monstertruck-moorden". Wil iemand die gek stoppen en hem bij de oversteek Engeland-Nederland ergens overboord kieperen of uit de trein gooien?? Hij slaat door, zijn medicatie werkt of niet goed meer of hij heeft een overdosis gegeten waardoor hij aan het hallucineren slaat....

  BeantwoordenVerwijderen