maandag 1 september 2014

Annexatie

En plotsklaps is Oekraïne van Europa. 'Waar komt die enorme drang vandaan om Oekraïne bij het Vrije Westen te betrekken?' vraagt Bas Paternotte zich af. 'Kiev is volstrekt onbetrouwbaar gebleken. Recent nog moest Nederland de onderzoeksmissie in het rampgebied van de neergeschoten MH17 afbreken omdat president Porosjenko zich niet aan de met Frans Timmermans gemaakte afspraken hield: er werd gewoon doorgevochten in het gebied. Oekraïne, wat moet je er mee?'


Barracuda heeft kennelijk weer eens een heel hoofdstuk gemist. Bij plotters is de oorlog tegen Poetin natuurlijk al begonnen, maar bij Bassiehof heeft Europa kennelijk ook nog een geheim annexatieplan.

Het conflict is toch echt tamelijk simpel: Het Westen beschuldigt Moskou ervan de pro-Russische separatisten die vechten tegen het Oekraïense leger in het oosten van Oekraïne te ondersteunen. Poetin heeft afgelopen weekend toegegeven dat hij niet kan toekijken hoe (zijn) mensen in Oekraïne zonder pardon worden neergeschoten. Waarmee zijn bemoeienis met dit conflict nu ook in woord en geschrift is bevestigd. Niet dat dat als een grote verrassing kwam. Vandaar de Europese Unie 'met spoed' nieuwe economische sancties tegen Rusland wil voorbereiden wegens de aanhoudende 'Russische agressie' tegen buurland Oekraïne.

Maar Paternotte ziet dat anders: 'Het lijkt er op dat secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen inmiddels ook kierewiet is, met hun nieuwe Europese NAVO-bases en NAVO interventiemacht.'

Welke plannen? Slechts een Duitse krant heeft iets opgevangen over vijf nieuwe legerbasis in de drie Baltische staten, Polen en Roemenië. Dat is nog altijd geen Oekraïne. De achterliggende gedachte schijnt te zijn dat de Russen op zeer korte tijd een grootschalige militaire oefening kunnen veranderen in een militair offensief. De plannen moeten worden gezien als extra dijkbewaking.

En de bedoeling van een nieuwe interventiemacht is toch echt niet om de Oekraïne binnen te vallen. Ook zou de macht van zeker 10.000 manschappen geen reactie zijn op het Russische optreden in het oosten van Oekraïne. Het gaat om plannen die al dateren van 2012, dus nog voor de crisis in Oekraïne.

En dat Kiev lonkt naar het lidmaatschap van de NAVO en nog later naar dat van de EU lijkt ook vooral oorlogstaal richting Rusland. De NAVO houdt zich aan de oppervlakte, en in 2008 was er al weinig animo van beide kanten voor zo'n lidmaatschap.

Dus hoe komt Paternotte aan zijn voorbarige conclusies? Heel simpel: omdat zijn blik op de wereld wat dit hoofdstuk betreft niet verder komt dan het hapsnap nieuws van Nu.nl. Doen moet je de context er zelf wel bij bedenken.

Een reaguurder bij Geen Stijl kon het niet laten: 'Tsja want een annexatie zoals wat Rusland eerder deed is hetzelfde als vrijwillig toetreden tot een verdragsorganisatie als de NAVO. Wat zijn het toch denkers, hè, die Paternotte's...'

10 opmerkingen:

 1. Ps , dit heeft Obama zich per abuis al laten ontvallen in den Haag eerder dit jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De sympathie die hele volksstammen in Nederland opbrengen voor Poetin, Assad en Hamas is nogal verbijsterend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja inderdaad, en het ergste is nog dat ze maar meteen de andere kant beschuldigen van idiote liefde aan de NAVO,VS en Europa. Terwijl ik juist vaak bij die mensen genoeg kritiek zie, maar dat de enige die met wapens kletteren toch echt de Russen zijn. De NAVO/VS/EU zijn alleen bezig met sancties, nergens wordt er gedreigd met oorlog. Dat hoor je alleen bij de Poetin/Assad/IS lovers...oftewel de mafkezen willen zelf oorlog maar beschuldigen de andere kant ervan oorlog te willen. Totaal ondoordringbaar die hersentjes van de aluhoedjes...

   Verwijderen
 3. Via hapsnap Nu.nl: De geplande ultrasnelle NAVO-interventiemacht, waaraan Nederland mee wil doen, moet vijanden afschrikken.

  Elke mogelijke agressor moet inzien dat als hij een NAVO-bondgenoot aanvalt, hij niet alleen de nationale strijdkrachten tegenover zich ziet, maar de hele NAVO.

  http://www.nu.nl/buitenland/3866219/snelle-navo-interventiemacht-moet-vijanden-afschrikken.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 4 Nederlandse F-16's op stand by in Polen.....Poetin ligt vast wakker van de gedachte alleen al!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij denkt hooguit voor het slapen gaan "Morgen zet ik er lekker 10 neer".

   Verwijderen
 5. Ik denk eerlijk gezegd dat hij het stiekem ook wel mooi vind. Het enige effect is dat zijn toestellen minder afstand hoeven af te leggen, om hetzelfde klusje te kunnen klaren.

  Ik denk dat onze vliegers ze een flink pak op hun broek geven indien nodig, maar ik zie liever dat iedereen gewoon eens normaal doet. Zou wel leuk zijn om eindelijk de Russian Knights eens op een Nederlandse airshow te zien.
  http://youtu.be/ObSLydWFS7E

  BeantwoordenVerwijderen
 6. nog eentje omdat het zo lekker is...

  http://youtu.be/0x0OqKP4C-0

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Putin is een hypocriet. Alleen al de megaleveranciers aan Syrië en Iran aan wapens (aartsvijanden van Israël) spreken boekdelen. Ik snap ook niet dat hij nog verdedigd wordt door sommige en dit is niet om alles van Oekraïne goed te praten waar deels Svoboda (fascisten) veel invloed hebben. Zelfs al zou de MH17 niet door seperatisten zijn neergeschoten wat vooralsnog onwaarschijnlijk is dan nog blijft ie hypocriet. Ben benieuwd wanneer het verlossende woord van de OVSE komt over eindverslag rapport.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.