dinsdag 9 september 2014

Smeltijs

Dit lees je niet in de 'gecontroleerde media': 1,8 miljoen vierkante kilometer meer zeeijs Noordpool er bij. 'Onze media melden alleen verhalen die in de storyline ‘de aarde warmt op en dat is uw schuld’ passen. Waar bij een dieptepunt meteen alle persbureaus alarm slaan en alle kranten het melden als nieuw bewijs voor ‘onze schuld’, blijft de GROEI in zeeijs dus onbesproken.'

Onbesproken? Climategate's Rypke Zeilmaker, die zich nog steeds zelfstandig wetenschapsjournalist noemt (maar wat doet hij nu echt voor de kost?), heeft hoog nodig een bril nodig. Treinkrant meldde het heuglijke nieuws al op 1 september, en vooral buitenlandse kranten (Fox, Slate, Business Insider) hebben er ruime aandacht aan besteed.

En daar lees je ook de nuance die propagandist Zeilmaker om moverende redenen weglaat. Twee jaar terug smolt het zeeijs van de Noordpool aanzienlijk. Dit jaar werd het minimum niet bereikt, waaruit sommige blogs concludeerden dat het herstel was ingezet. Maar helaas. Sinds 1979 fluctueert het zeeijs, er komt wat bij en het smelt weer weg, maar de algemene trend is dat er steeds minder overblijft. In de laatste vijftig jaar is het ijs 30 tot 50 procent dunner geworden.

De snelle teruggang van het zeeijs in 2012 had een reden: er stroomde extra warm water uit de Beaufortzee, een binnenzee in de Noordelijke IJszee ten noorden van Canada. Dat warme water was achter een ijsdam blijven steken, maar kwam in juli 2012 vrij. Geen wonder dat het zeeijs sterk kromp. Dit jaar zijn we dus min of meer terug naar 'normale waarden'.


1 opmerking:

  1. Het gaat nu echt heel snel bergafwaarts met Micha Kat: nietszeggende filmpjes waarin even snel de namen van NWO, Rutte en Demmink vallen en klaar is Kees.

    BeantwoordenVerwijderen