vrijdag 18 december 2015

Associaties

Arend Zeevat was ooit een van de gezichtsbepalende figuren van de alternatieve media, maar hij schreef zich letterlijk naar de ondergang. Hij liet zijn blog Argusoog volledig uitwonen door zelfverklaard pedojager Ben van de B., wat uiteindelijk resulteerde in een boetebeslag, en een periode van introspectie.

Arend verhuisde daarna via Frontier Radio naar Finding Voices, maar leek de laatste tijd volledig van de alternatieve aardbodem verdwenen. Tot dit jaar werden aan zijn verdwijning nog bizarre video analyses gewijd.

Die afwezige rol leek hem in elk geval goed te bevallen, zo viel af te leiden uit de weinige mededelingen die hij links en rechts nog wel eens op forums achterliet. Maar Arend heeft niet stilgezeten. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Hij publiceerde een boek onder de veelzeggende naam 'Volgzaam slavendom of dienend meesterschap', dat Barracuda eerlijk gezegd even geheel gemist heeft.

Bij WantToKnow las Barracuda een dezer dagen een weer nieuwe bijdrage van zijn hand, getiteld De duivel schijt altijd op dezelfde hoop..!, waaruit hij niet anders kan concluderen dan dat het nog steeds een behoorlijk chaos is in de bovenkamer van Arend.

Het begint met de stelling dat de 'elite' zich met list, bedrog en misleiding in machtscentra hebben ingevreten. Van daaruit hebben ze zich, door inteelt en kruisteelt met andere families binnen het netwerk, in de loop van de menselijke geschiedenis kunnen handhaven.

Nu kan Barracuda die plotterverhalen waarin weer een of andere vage machtsgroep wordt opgevoerd (meestal aangeduid als NWO) zo langzamerhand wel dromen, maar veel zinnigs heeft Arend daar niet aan toe te voegen. Diverse valse vlagoperaties worden er met de haren bijgesleept, waarna Arend plotsklaps begint over het feit dat de (Britse) elite nu tweemaal zo rijk is dan bij het begin van de economische crisis. Maar waarom je daar valse vlagoperaties voor nodig hebt en op welke wijze dat vermogen is verdubbeld is iets dat de lezers blijkbaar zelf mogen verzinnen. Barracuda vermoedt eerlijk gezegd dat Arend het zelf ook niet weet.

Daarna gaat het nog even verder met de klimaatleugen. Volgens Zeevat is het de bedoeling dat de mensen die overblijven, nadat er een drastische vermindering in aantal aardbewoners is doorgevoerd, in stedelijke agglomeraties samengepakt worden en geen toegang meer krijgen tot de vrije natuur. Maar waarom dat allemaal moet, en wat de elite daarmee precies opschiet, is voor Zeevat kennelijk een fait accompli, maar voor een gemiddelde lezer is er werkelijk geen touw aan vast te knopen. 

'Een toenemend aantal mensen heeft zich, sinds de bewustzijnsverruimende impulsen van de jaren ’60 van de vorige eeuw, en met name sinds 9/11, verdiept in de bizarre ontmenselijkende ontwikkelingen in de wereld van de macht en hun toenemende beïnvloeding van ons alledaags leven. Deze wereld van de macht staat echter zo ver van ieders belevingswereld af, dat deze daardoor totaal niet te begrijpen is.'

Waarmee Arend treffend het probleem van zijn verzameling losse associaties aangeeft. Compleetdenken is blijkbaar het lui bij elkaar vegen van feiten die als zodanig geen enkele samenhang hebben, maar wel een verband suggereren. En als je daarmee ook maar een beetje appelleert aan het onderbuikgevoel van een handvol zweefkezen, kom je er bij WantToKnow nog mee weg ook.

4 opmerkingen:

 1. Hij vergat nog wat kleinigheidjes, zoals de matrix, maar die omissie wordt in de comments ruimschoots gecompenseerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarom schrijven die plottertjes nou altijd van zulke púlpboekjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor de liefhebbers van deze site een absolute 'must read'.
  http://www.scribd.com/doc/287570798/Masterscriptie-complottheorieen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou er geen voldoende voor geven... De auteur heeft dezelfde weinig voorkomende achternaam als een querulant en dreigbrievenschrijver over wie Arend Zeevat zich een paar jaar geleden nogal druk maakte.

   Uit de scriptie:
   “Hypothese 4: postmoderne onzekerheid leidt vooral bij gelovers tot geloof in complottheorieën, maar in mindere mate bij sceptici.”

   Verwijderen