dinsdag 29 december 2015

Plottervrij

Barracuda kan nu wel verklappen dat hij aanvankelijk 11 september (oprichtingsdatum van dit blog) had willen stoppen na ongeveer de slapste plotterzomer uit zijn bestaan. Het afscheidsstukje was al ingepland, maar nieuwsgierigheid naar lopende zaken zorgde ervoor dat de executie nog even werd uitgesteld.

Well...no longer. Het einde van het jaar komt nu ras in zicht en de moderator heeft zich nogmaals afgevraagd of het nog zin heeft om er weer een jaar aan vast te plakken. En zo ja, in welke vorm.

Zeven jaar lang (nog langer, als we zijn voorganger meerekenen) parasiteerde dit blog op de wonderlijke biotoop van Nederlandse complotteristen. Maar waar al die blogs in het begin nog een versterkend effect op elkaar hadden, waardoor er aanhoudend wat te beleven en te schrijven viel, zagen we het laatste jaar een tegenovergestelde trend.

Ruzies, broodnijd en paranoia dreven de plotters steeds verder uit elkaar, met als gevolg dat de ene webstek na het andere er de brui aan gaf. Weer andere blogs kieperden om wegens achterstallig onderhoud (Zapruder), of omdat zijn bedenker niet meer op het interwebs gevonden wilden worden (Anarchiel). Nog niet zo lang geleden kon Barracuda ook nog putten uit een redelijk aanbod van islamvretende bloggen, maar ook daar is kaalslag de norm geworden.

En dat levert een praktisch probleem op dat zich de laatste tijd steeds meer begon te manifesteren: de spoeling is met een vijftal Nederlandse sites die nog met enige regelmaat publiceren veel te dun geworden voor een blog dat grotendeels is gewijd aan alternatieve (plotter) sites. Bij grote gebeurtenissen als de aanslagen in Parijs leeft de blogosfeer weer even op, maar in rustige tijden wordt het steeds meer een worsteling om dit blog gevuld te krijgen.

Als gevolg daarvan ging het de laatste tijd, zowel in de artikelen als in de commentaren, te vaak over de usual suspects. Die ook nog eens zijn blijven steken in de groef van hun grijsgedraaide langspeelplaat. Of zo lui zijn geworden dat er nauwelijks nog iets serieus te debunken valt. En dat wordt volgend jaar echt niet beter. Barracuda kan niet week in week uit maar aandacht blijven besteden aan iedere fluim van Kat & Co. Het rondje om de plotterkerk gaat ook lezers eens vervelen.

Deze webstek begon als hobby, en zo moet het ook eindigen, niet als een verplichting om een blog in de lucht te houden. Stug door blijven schrijven in een neerwaartse trend is niet verstandig. Andere onderwerpen dan maar? Dat is niet zo simpel: Barracuda wordt te veel geassocieerd met plotters.

De komende maanden gaat Barracuda het hoofd eerst maar eens plottervrij maken om na te kunnen denken over een eventueel nieuwe formule op een andere plek. Maar...Barracuda gaat niet helemaal weg. Hij laat de deels geautomatiseerde Twitter en Facebook feeds in takt, en zal daar nog wel eens een commentaartje plaatsen. De Blog Roll hiernaast blijft ook doorrollen.

Daarnaast wordt dit blog het komende jaar nog aangevuld met addenda: als zich werkelijk interessante ontwikkelingen voordoen, bijvoorbeeld rechtszaken of het aanstaande circus Van Well, zijn we weer (even) in de lucht. Tot die tijd gaan de commentaren (binnen enkele dagen) op slot.

25 opmerkingen:

 1. Huh.....De echte Micha Kat is toch al een paar jaar dood?

  Er komt dit jaar nog wel wat echte actie aan, daarna kan het boek hopelijk eindelijk echt gesloten worden.

  https://youtu.be/ncWmJcEie1k

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet wat je bedoeld Eric en Ik kijk er al naar uit dat de blinden eindelijk kunnen gaan zien. Valt niet mee zo jarenlang blind rond te lopen. Maar of ze kunnen wennen dan aan de wereld in het echt vraag ik me wel terecht af.

   Verwijderen
 2. Mijn dag kan niet beter beginnen met dit goede nieuws , daar proost ik op. Wat heb ik om jou en van de meeste kinderen die hier reageren vaak moeten lachen. Wat een niveau. Maar missen Nee er zijn betere grappenmakers dan jij in het land.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het komt niet echt uit de lucht vallen, maar het blijft toch jammer natuurlijk. In ieder geval bedankt voor je jarenlange ijver.

  Ik betrap mezelf er ook op dat ik eigenlijk steeds weer naar die usual suspects kijk, en vrijwel alle anderen me domweg niet kunnen interesseren.

  In den beginne, rond 2006, trok een symposium over 9/11 gewoon 500 bezoekers, tot de laatste stoel uitverkocht, en er spraken een engelse en een duistse ex-minister, en nog wat mensen die ooit maatschappelijk iets in de melk te brokkelen hadden. Kortom: je had een spanningsveld tussen volslagen gekte en mensen waarvan je dacht dat ze beter zouden moeten weten.

  Micha Kat was ooit een journalist met enige reputatie. Wim Dankbaar had ooit succes als zakenman en TV-exposure ism Peter R de Vries. Patman had vage, maar goed betaalde, functies in IT-bedrijven en gaf de nodige lezingen aan volle zalen.

  Maar hoe lang kan je schrijven over de totaal-idioten, de Don Quijottes, de Martin Vrijlands, de Koos Woudenbergs, de Myra's en de Bea's?

  Maar ook als de stekker er hier uit is, zal ik iedere dag toch weer m'n rondje maken langs de gekkies. Omdat ik het niet laten kan. En er zal vast wel weer ergens een plekje zijn om een comment achter te laten. Best groot, zo'n internet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankbaar raakt volgend jaar eens uitgeschreven over Vaatstra, zijn vaste reagerende aanhang dunt aardig uit, wat ook wel de reden zal zijn dat zijn lezing is afgeblazen.

  Kat heeft al twee keer aanstalten gemaakt om te stoppen, er komt zeker een derde (en vermoedelijk laatste) keer. Ik zie Vrijland ook niet meer lang doorgaan, met al die bedelberichten om geld. WantToKnow zit ook al in geldnood nu de boekuitgeverij niks meer opbrengt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het afblazen van de lezing door Dankbaar.... Tja doet ie toch een "Mauritzje". Niet heel sterk. Zogenaamd om dat zijn focus de komende tijd bij drie rechtszaken ligt. Maar wel de presentatie online zetten.

  Qua tijd kost het hem alleen die paar uur lezing geven op de locatie. Genoeg tijd lijkt me om zich te richten op drie rechtszaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het draait inderdaad nog maar om een paar plotterblogs.

  Wat opvalt is, dat dit soort blogs zich alleen nog staande weten te houden, doordat ze een wereldbeeld koesteren, dat mijlenver van de realiteit afstaat. Een elite van satanisten, homo's, psychopaten en omgekochte journalisten maken in Nederland de dienst uit.
  Plotterblogs die de nuance durven te zoeken verliezen binnen no time hun aanhang en vallen om.

  Plotschrijvers hadden al snel door, dat als je het niet over Demmink hebt, je publiek wegloopt naar de concurrent. Elke plotter weet Demmink daarom via de meest onlogische gedachtenkronkels in zijn verwrongen wereldbeeld te proppen. Demmink, die zorgt, dat Ton Hofstede zijn kind niet meer mag zien. Demmink die samen met Beatrix in Bangkok kinderen misbruikt. Demmink die Pim Fortuijn, Theo van Gogh en Prins Friso heeft vermoord. Demmink en de Moord in de Pipowagen. Demmink die Baybasin levenslang opsluit. You name it en het is aan zijn geperverteerde duivelsbrein ontsproten. Dat hij nog tijd had voor zijn werk, mag een wonder heten, maar van werken hebben de meeste plotters nou eenmaal geen verstand.

  Dat is ook de reden, waarom alle plotterblogs in essentie op elkaar lijken. Het is eenheidsworst geworden. In wezen vertellen ze allemaal hetzelfde verhaal, keer op keer op keer op keer. Een oorspronkelijke gedachte, waarvan je je als lezer even afvraagt "is dat zo?", heb ik al jaren niet meer gelezen.

  Zoals Barra al vaker heeft gezegd: de plottertjes zijn lui geworden.

  Ik kan me dan ook goed voorstellen, dat voor Barra de lol er af is, om achter deze stompzinnigheid te blijven aanhobbelen. Het begint een beetje te lijken op mopperen op het weer, het is een ritueel, maar de zon gaat er niet van schijnen.
  Akkoord, als reaguurdertje doe ik daar graag aan mee, maar daar ben ik ten slotte hollander voor.

  Het was me de afgelopen jaren onder zo'n vijf verschillende nicks aangenaam. Stilletjes, diep in mijn hart, hoop ik, dat de plotters nieuwe, creatieve wegen zullen weten te vinden, om in de picture te komen met verhalen, die niet met tien minuten googelen onderuit te halen zijn. Zo'n verhaal waar je eens even echt voor moet gaan zitten met een kan sterke koffie.

  Ik heb gezegd. Voorlopig dan.
  Mocht ik hier niet meer reaguren: Barra, bedankt voor alle mooie momenten en het ga je goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn besluit is mede ingegeven door de verwachting dat er komend jaar nog meer blogs omrollen, van een paar kun je het al min of meer zien aankomen.

   Reaguren kan tzt weer bij de addenda, waarvan ik nu even moeilijk kan inschatten hoeveel dat er gaan worden.

   Verwijderen
 7. Ik begrijp je besluit Barra. Zelf volg ik je al vanaf het blog "Billy the Kid". Heel veel lachmomenten gehad, vanwege je humoristisch woordgebruik ect. Alvast bedankt en tot later....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb gelachen met dat nieuwsbraker artikel. Ik zal je missen manneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste Barra, trouwe lezer hier sinds je dagen van Billy the Kid. Jammer maar begrijpelijk dat je er nu mee stopt. Ik ben benieuwd naar je eventuele nieuwe project.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jammer Barra, maar gezien de ontwikkelingen afgelopen jaar begrijp ik je volkomen. Het is een beetje opgedroogd allemaal. Alles en iedereen is, zoals mensen zijn, hopeloos voorspelbaar en niet zo heel boeiend.

  Overigens had je het nog over Quirine K. kunnen hebben, maar die 3 woorden in je jaarverslag zeiden feitelijk alles.

  Kortom Barra, bedankt voor nu en tot ziens bij de volgende aanslag die mensen in hun voordeel gaan proberen recht te praten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jammer, Barra. Ik heb je blog jarenlang bijna dagelijks bezocht. Mijn belangstelling gaat vooral uit naar de plotters die zich op een storende of zelfs criminele manier met het leven en de bezigheden van niet-plotters bemoeien. Dat zijn dus vooral Micha Kat en Wim Dankbaar. Die twee zal ik blijven volgen, maar de Oldenkamps en Lamérissen e.d. laat ik verder aan me voorbij gaan. De amusante stukjes over dat soort mafklappers zal ik missen, dat wel. Bedankt voor het goede werk!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik sta helemaal achter het stoppen van dit blog, ofschoon het op een prettige en luchtige manier geschreven is. Het is mij opgevallen dat plotters die aandacht van anti-plotters juist als prettig ervaren. Onbedoeld werken antiplot blogs mee aan het verspreiden van de totale waanzin waarmee plotters ons bestoken. Ik roep al jaren, hoe minder aandacht je er aan besteed, hoe beter, wat je niet ziet of leest, is er ook niet.

  Bij deze wil ik @barracuda bedanken voor zijn tomeloze inzet, en voor zijn poging plotters te confronteren met hun kromme redeneringen.

  Zelf ga ik niet over naar een ander blog om mijn ei voortaan kwijt te kunnen, en al zeker niet naar swapichou, want dat blog is in handen van 3 kleine dictators. Dan hou ik liever de eer aan mezelf, en hou het voor gezien. Het ga jullie goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nou Barracuda (of moet ik zeggen: Joris? want zo heet je toch? Joris Demmink?) het ga je goed. Was meestal vermakelijk hier. De nodige dosis relativering.

  @darllenydd, en natuurlijk ook Mauritz. Ook de moeite van het volgen waard!

  Ik zal me laten leiden door de MSM. Als ik daar iets nieuws oppik over bijv. Kat / Dankbaar / Mauritz, weet ik dat het weer zinvol is om een rondje langs de blogs te doen voor de nodige humor en spitsvondigheden!

  Bij mijn rondje zitten dan -naast de sites van de mafklappers- ook sites als Barracuda, Disputax en Swapichou. Ja ook Swapichou, daar heb ik geen problemen mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou eens van de cannabis afblijven. Ga je ook beter van schrijven.

   Verwijderen
 14. Ik snap de motivatie, maar ik zal je stukjes wel missen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik zal niet alleen de snedige stukjes van Barra zelf missen maar ook de veelal nog vermakelijkere reacties erop.

  Wat ik vooral jammer vind, is dat ook de mogelijkheid tot reageren op slot gaat. Ik begrijp dat vanuit 'moderationale' motivatie maar in de commentaren staan/stonden ook vaak interessante 'links' die bij mij weer tot verder (lees)vermaak hebben geleid.

  Is er geen mogelijkheid om een soort permanent 'leestips' topic (of iets dergelijks) 'open' te houden? Hoeft niet veel inspanning te kosten om dit te modereren terwijl het tegelijkertijd weer tot inspiratie zou kunnen leiden.

  Het is maar een idee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat let je (of anderen hier) om zelf een Blogger of WordPress blog te beginnen (kost niks) en dat Plotter Forum of zo te noemen? Als je iets open laat staan krijg je na verloop na tijd spammers en dus wordt dagelijkse moderatie wel degelijk noodzakelijk. En dat wil ik nu even niet meer.

   Verwijderen
  2. Jammer Barra ik zal je missen, ik ben hier gekomen omdatg idd het een van de weinige blogs was waar iets zinnigs werd geschreven.

   Maar echt niet uit het oog of uit het hart.

   Dorothy.

   Verwijderen
 16. Graag sluit ik me aan bij de voorgaande reaguurders: bedankt voor het leuke vermaak Barra. Je was altijd betrokken genoeg bij wat er speelde in plotterland om de details te weten en dankzij je goed functionerende geheugen kon je je artikelen lekker aankleden met achtergronden. Die artikelen gingen niet alleen over die-hardplotters zoals Kat, Dankbaar, Vrijland etc maar ook geregeld over zaken die meer in de actualiteit waren, zoals Tariq Z. Je bleef ook altijd on-topic, iets wat ik ook wel kan waarderen. Ik zit niet te wachten op alle ins en outs van Barra's persoonlijke leven ;)

  Het begint inderdaad een kaalslag te worden in plotterland, logisch dat het steeds moeilijker wordt er iets leuks over te schrijven. Vroeger zorgden Kat, Dankbaar en Vrijland nog wel eens voor vuurwerk maar dat is ook al ruim een jaar klaar. Ik mis vooral de videoreportages van Kat, de enige plotter die me echt heeft weten te boeien. Kat op de Zuidas, Kat in een hoogwerker, Kat in een restaurant, Kat op een receptie, Kat voor de receptie, Kat met een Victoriaans vrouwmens, Kat bij z'n zoon, Kat met megafoon, Kat met kapotte megafoon, Kat bij de Telegraaf, Kat in het politiebureau, Kat bij een advocaat, Kat bij een andere advocaat, Kat zonder advocaat in de rechtszaal, Kat op een berg, Kat die z'n computer filmt, Kat met een spuitbus, Kat die achter Demmink aan rent, Kat die achter een politicus aanrent, de politie die achter Kat aan rent en ga-zo-maar-door. Vermakelijkheid ten top. Nu is het alleen nog maar Kat met een verlopen kop aan een keukentafel.

  Het enige plotteronderwerp dat aan een revival bezig lijkt, is de platteaardetheorie (is dat één woord, Ruud?). Schitterend om dat een beetje te volgen op Facebook. Allemaal lui die zichzelf doelbewust verlagen tot een prehistorisch kennisniveau. Tenenkrommende argumentatie, niet gehinderd door enig natuurwetenschappelijk inzicht en als je er tegenin gaat, komt je hoofd publiekelijk op het hakblok. En het is natuurlijk allemaal georchestreerd door de NASA.

  Schrijf vooral nog eens een follow-up als er iets spraakmakends is gebeurd in het grote plotterbos!

  Gegroet en het ga je goed!

  De Mink.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ze hakol rak mischak shel dma’ot (it’s all a game of tears)

  Ik zal je missen Barracuda. Als home base, en als fundament van toch die mooie herinneringen en ontmoetingen. Zonder jou geen basis voor mijn oorspronkelijke interesse voor de criminogene Micha Kat. Maar zonder jou ook geen exotische @Adamas. Zonder jou geen ‘ach hoe heten ze ook al weer’? Je blog is voor mij een pleisterplaats.

  Rock steady iedere dag om 06.00 uur AM een artikel. Meestal haarscherp en actueel, en in rustiger dagen iets waar je over mocht nadenken.

  Je bent/was mijn kleine geheime exotische eiland in die grote internet oceaan. Stiekem verscholen achter taal en niche. Toch, dankzij jou heb ik aangename mensen leren kennen, ook achter de schermen, zelfs recentelijk. Daar verdien jij de credits voor. Die geef ik je bij deze.

  Jaren heb ik iedere ochtend jouw artikelen gelezen. Ik kan mij geen andere columnist voorstellen die dat evenaarde.

  Bedankt voor al die jaren gastvrijheid, tolerantie, vrijheid en vooral je dagelijkse inzet.

  Ik zal je artikelen missen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Yep. Bedankt voor goeie tijden man. Het ga je goed.

  BeantwoordenVerwijderen